Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23809 2014-11-11 23:11:33 Copil in afara casatoriei Celor ce vor să se căsătorească Loredana
Intrebare

Sarut' mâna, părinte. Vă rog din tot sufletul, dacă se poate, să mă sfătuiţi şi pe mine, că mă aflu într-o mare încurcătură în viaţă. Vă spun pe scurt situaţia mea. La locul meu de muncă lucrez cu un bărbat din Ucraina. Eu am 21 de ani, iar el 31. L-am iubit din tot sufletul din prima zi în care l-am văzut şi încă îl iubesc enorm şi nu îl pot uita vreodată. Cu timpul am fost împreună, iar după jumătate de an mi-am dorit de bunăvoie un copil cu el, întrucât pe el mi-l doresc tată copilului şi, neiubind pe nimeni, aşa mult mi-am dorit să am o familie cu el, deşi noi căsătoriţi nu eram. Acum sunt însărcinată de 5 luni, însă el nu mai vorbeşte deloc cu mine şi nu îl interesează deloc acest copil, susţinând că eu mi l-am dorit, nu el. Nu e de acord nici măcar să îi dea numele. Eu din foarte multă iubire nu m-am gandit niciodată să îl pun să dea pensie copilului şi nici nu o voi face, întrucât consider că acest copil are nevoie de un tată, nu doar de bani. Îmi doresc enorm să fie ca înainte, am încercat toate variantele, însă nu mai vrea deloc să fie cu mine, ba chiar şi-a pierdut acel farmec de la început, când ne iubeam mult, şi speră la o alta iubire, chiar din ţara lui, uitând complet că pe lume se va naşte un copil din sămânța lui. Sufer extrem de mult numai când mă gândesc că nu se va întoarce vreodată şi că va avea copii cu altă femeie. Am păcătuit, regret, însă îmi este foarte greu singură cu copilul. Am căzut într-o depresie de nedescris că voi fi mamă singură. O să îl aştept mereu şi aş da orice să vina într-o zi înapoi, că nu i-am făcut nici un rău, el ştie cât l-am iubit şi că din dragoste am rămas însărcinată. Vă rog să îmi daţi câteva sfaturi, ce trebuie să fac de acum înainte, cum ar trebui să procedez, şi dacă credeţi că este posibil ca într-adevar să îţi urăşti propriul copil, că nu înţeleg de ce e necesară altă femeie, când eu doar pe el l-am iubit, doar cu el am fost şi aproape avem o familile. Nu mai pot să gândesc şi sunt disperată. Ajutaţi-mă şi sfătuiţi-mă, vă rog mult. Mulţumesc. Doamne ajută.

Raspuns

Dragă soră, cred că nu e cazul să punem toate greutățile tale pe sama păcatului, cu toate că la mijloc el este, și e foarte bine că recunoști asta, în primul rând acuma trebue să te gândești doar la copilul care trebue să se nască, nu te înfricoșa că Dumnezeu te va ajuta să treci peste toate și să dai viață acestui prunc, să îl educi creștinește, să faci tot posibilul ca să nu simtă lipsa tatălui prin prizma dragostei de mamă, și chiar de acuma să vorbești cu el despre Dumnezeu pentru că înțelege totul. Să mergi la un preot să te mărturisești sincer din inimă, tot odată lepădându-te de viața și păcatele pe care le-ai săvârșit. Dumnezeu o să trimită pe cineva care să îți fie sprijin și care să te ajute împreună să vă mântuiți sufletele. Crede numai și va fi ție.

Prot.Victor Mihalachi

 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23807 2014-11-11 17:11:28 Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. ana
Intrebare

Bună ziua, părinte. Eu aş vrea să vă întreb, care este rînduiala pentru hramul casei? Ştiu că se duc careva daruri la biserică pentru sănătatea familiei, dar ce anume şi în ce zi, dacă hramul casei noastre este pe 21 noiembrie şi este zi de vineri?

Raspuns

Dragii mei, sărbătoarea hramului casei începe de la Sfânta Biserică. În această zi creștinul care își sărbătorește casa pregătește o colivă, careva daruri pentru cei săraci ca să facă și o pomană, și merge la biserică, participă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturgie, iar la sfârșitul liturgiei participă la rugăciunile săvârșite pentru sărbătoarea care se sărbătorește, moleven de sănătate în cinstea sărbătorii. Apoi împărțind milostenie merge acasă ca să prelungească sărbătoarea duhovnicește, nu în beții și desfătări lumești, și o masă de sărbătoare este binevenită dar ca să fie în discuții duhovnicești.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23724 2014-10-28 15:10:40 2222222222222222 Viața de zi cu zi cristina
Intrebare

De 3 ori am scris întrebarea și nici nu o găsesc pe site, și nici email de confirmare nu primesc. De ce? Chiar am nevoie de ajutor.

Raspuns

Dragă surioară, cu părere de rău, sunt foarte multe întrebări de răspuns, iar noi suntem foarte puțini și nu dovedim la termenii care voi doriți să fie răspunse, rog să ne iertați, dar facem și noi ceea ce ne stă în putință. Deci, sfatul eu l-am exprimat în întrebarea precedentă, apropie-te mai mult de Dumnezeu și uită de fostul prieten, pentru că Domnul, care le cunoaște pe toate, știe mai bine de ce avem noi nevoie, și dacă de la Domnul vine aceasta, înseamnă că el nu e de tine. Caută mai întâi cele spirituale și toate celelalte se vor adăuga ție. Răbdare... Răbdare... Răbdare. Mânca-v-ar Raiul să vă mănânce.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23723 2014-10-28 11:10:08 religios Arhivă 2009-2010 George
Intrebare

Sărut mâna, părinte. Am voie să mă uit la filme pornografice fără masturbare?

Raspuns

Dragă frate, «La orice alt păcat zicem numai că oamenii greşesc, dar cînd auzim că cineva a curvit, zicem cu durere că acesta a căzut» (Scara XV, 39). „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. " (I Corinteni 6, 9-10).

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23708 2014-10-27 04:10:51 Piedici,dusmanie Probleme în viaţa de familie mariana
Intrebare

Nu prea mă înțeleg cu fratele. Avem un imobil împreună și el vrea să-l vindem, mi-a zis că pe el nu-l doare capul de mine, ci lui îi trebuie banii care i se cuvin, însă acolo e o defecțiune la apă de cîteva luni și nu reușesc s-o rezolv, mă rog de vreo 3-4 luni să vină un instalator si nu vine, s-a defectat mai tare și e numai scandal, iar pe cine mai cunosc cere scump și nu-mi permit. La școală avem o elevă care se leagă de unul din copii și anul trecut și anul acesta, am amenințat-o pe mama ei că o să mă leg de fată, dar tot degeaba, mă chinui și cu rezolvarea altor situații, dar fără nici un rezultat, cîțiva vecini se poartă urît cu mine...eu am zis că nu mai există Dumnezeu, ori m-o uitat, când am văzut că nu pot rezolva situațiile pe care le am. De parcă aș avea rîie, se feresc toți să vorbească sau să ne ajute, ori fac tot felul de glume proaste și rîd. Părinte, cred că m-a uitat Dumnezeu, nu prea mă rog și sufletul mi-e tulburat de tot ce se întîmplă, încerc să merg înainte, dar parca bat pasul pe loc.

Raspuns

Să ştiţi că cînd ne este cel mai greu, Dumnezeu ne duce în braţe, iar cînd după un timp ne uităm în urmă şi ne dam seama că am trecut de greutăţi mari trebuie să recunoaştem că doar cu ajutorul Lui am tecut peste ele. Mîhnirea pe care o aveţi se datorează faptului că vă depărtaţi de El ( dar ziceţi... m-a uitat Dumnezeu, ...nu mai există Dumnezeu...). Cunoaşterea lui Dumnezeu se face în cîteva etape: 1. Cunoaşterea cu mintea, cînd căutăm argumente despre existenţa lui Dumnezeu, din natură şi minunile ce se petrec astăzi - revelaţia naturală şi supranaturală ( aceasta e cea mai usoară)2. Cunoaşterea cu inima -  atunci cînd îl chemăm pe Dumnezeu în sufletul nostru, începem să-l iubim. 3. Atunci cînd datorită credinţei facem fapte bune( cînd trăim credinţa).  Însă noi ne depărtăm de Dumnezeu " într-o ţară îndepărtată", dar vrem în continuare să fim duşi în braţe........ Mergeţi la mărturisire şi împărtăşire şi o să primiţi un ajutor spiritual. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23707 2014-10-26 18:10:55 Legat de post Arhivă 2009-2010 melinte costel
Intrebare

Părinte, vreau să Vă întreb: dacă, de exemplu, este vineri și țin post până la ora 12 noaptea, după ora aia am voie să mănânc de dulce? Vă mulțumesc din suflet pentru ajutor!

Raspuns

Pe de o parte după ora 12 vine sîmbăta şi puteţi mînca de dulce, dar dacă în fiecare vineri o să aşteptaţi ora 12 ca să mîncaţi de frupt şi mai apoi să vă culcaţi ( cu burta plină), nu cred că ziua precedentă o s-o consideraţi că aţi postit-o. Şi apoi nici pentru stomac nu e de folos lucrul acesta. Aşa că eu consider că e mai bine să nu stricaţi ziua de post, cu atît mai mult că după rugăciunea de seară şi înainte de rugăciunea de dimineaţă nu trebuie să mîncăm nimic, nici chiar alimente de post. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23706 2014-10-26 17:10:01 Sfântul casei Celor ce vor să se căsătorească Corina
Intrebare

Bună ziua... Eu și viitorul meu soț am decis să ne căsătorim duminică, pe 30 august 2015, și să oficiem cununia religioasă miercuri, pe 2 septembrie 2015... Întrebarea mea: știu că pe 21 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, am putea să o alegem ca hramul casei, și dacă este o icoană specifică acestei sărbători?

Raspuns

Da, puteţi să o luaţi ca ocrotitoarea familiei pe Maica Domnului şi da, este o icoană specifică.Doar că data cununiei să o verificaţi împreună cu preotul paroh. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23705 2014-10-26 14:10:37 Căsătorie vs călugărie Celor ce vor să se căsătorească Andreea
Intrebare

Părinte, aş vrea să ştiu dacă e păcat ca un călugăr preot sa iasă din Mănăstire și să se însoare, ţinând cont că atunci când a fost tuns în monahism a facut-o fără voia lui, obligat de mama sa, care e decedată la ora actuală. Vă mulțumesc.

Raspuns

Desigur că e păcat, doar a jurat că nu se va căsători. Doar călugăria nu se face la 5 ani şi nu cred că tocmai toată vina în situaţia dată e a mamei. Important e pentru cei ce doresc să se călugărească să gîndească bine cînd doresc să facă acest pas, căci cale de întoarcere nu mai este. Nu în zadar canoanele prevăd ca călugăria să fie primită la vîrsta de 30 de ani atunci cînd omul e copt la minte şi cu siguranţă înţelege unde merge şi de ce se leapădă. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23704 2014-10-26 12:10:06 sfaturi Probleme în viaţa de familie Ponta
Intrebare

Bună ziua, părinte. Sunt o mamă disperată. Fiica mea la 16 ani a a apucat-o pe un drum greșit: fură, minte, fuge de acasă și duce o viață sexuală cu o persoană matură. Am fost la preot și mi-a spus să mai am răbdare, am fost la mănăstiri în pelerinaje să mă rog pentru ea și am să mai merg. Spuneți-mi, vă rog, ce rugăciuni să citesc sau post să țin pentru a o aduce pe drumul cel bun. Prietenul ei are tatuaj cu semnul diavolului și mă înspăimântă. Tatăl a acceptat relația lor și îi susține în continuare.

Raspuns

Bună seara. Rugaţi-vă pentru luminarea fiicei dumneavoastră din suflet , căci rugăciunile mamei întrăresc temeliile casei copiilor ei. Vă îndemnăm să citiţi aceste rugăciuni, dar pe site găsiţi o bogată colecţie de acatiste şi rugăciuni şi puteţi alege singură poate ceva mai potrivit. Important ca rugăciunea să fie făcută cu sinceritate şi credinţă în ajutorul lui Dumnezeu. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23703 2014-10-26 07:10:37 Paguba Arhivă 2009-2010 crenganis ion
Intrebare

Doamne ajută! Sunt din Miercurea Ciuc și în anul 2006 am jucat la loto. Biletul câștigător în valoare de 5 milioane euro nu l-am mai luat din aparat și am plecat. Asta s-a întâmplat în ziua de luni (12 iunie). Biletul l-a luat un fost milițian. El și familia au părăsit orașul după 2 luni (p.s. după 4 luni a murit de leucemie). Membrii familiei au recunoscut abia acum, cazul fiind prescris de lege. Am fost și la preoți. Se mai poate face ceva, înafară de post și rugăciuni?

Raspuns

Dragă frate, iată  capitolul V din evanghelia de la Matei dacă îl vei citi o să lumineze frământările tale. Învață și procedează așa cum zice Domnul în acest capitol.

Prot.Victor Mihalachi 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23701 2014-10-26 05:10:44 sfat Arhivă 2009-2010
Intrebare

Binecuvântați. S-a întâmplat în biserică de anumite persoane rău voitoare să mă ducă într-o situație neplăcută, și anume: știindu-mă o fire slaba, s-au folosit de numărul meu de telefon prin a blestema pe altă persoană, cu care nu am avut nimic până am descoperit niște lucruri necurate din partea ei împotriva mea. Și deci prin acest telefon, prin mesaj, am blestemat-o. Și mai pe urmă mi-am dat seama că am fost folosită și mai apoi am sunat-o și i-am cerut iertare și i-am spus că nu eu am vrut să ajung aici. Dar prea tarziu, că ea se folosește de mesajul meu, și anumite persoane, care îmi cer numărul de telefon, după un timp se uită la mine ca la felul șapte și chiar mi s-a bătut, apropo, despre aceasta. Și eu nu știu cum să ies din situația aceasta, mai ales că a aflat toată lumea din biserică. Până unde poate să meargă răutatea aceasta?!!! Dați-mi un sfat.

Raspuns

Dragii mei, este părintele vostru duhovnic de la care ve-ți primi sfaturi neceare, ele vă cunoaște toată viața, iar noi cei care nu vă cunoaștem ne este greu a vă da sfaturi de acest fel.

Prot.Victor Mihalachi  

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23699 2014-10-25 20:10:55 Căsătorie Celor ce vor să se căsătorească trifu
Intrebare

Părinte, vă adresez respectuos rugămintea, dacă se poate organiza nunta pe data de 29.08.2015, întrucât este foarte greu de găsit o sală. Fiind zi de post, ce trebuie de făcut? Cu aleasă considerație.

Raspuns

Dragă frate, sâmbăta nu se fac nunți. Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23698 2014-10-25 18:10:41 1 Probleme în viaţa de familie irina
Intrebare

Părinte, am și eu o întrebare. Sunt căsătorită de 3ani, în urmă cu un an am aflat că soțul se scria cu altă fată. S-a căit, l-am iertat, apoi din nou aceiași problemă. Iar l-am iertat, peste ceva timp am aflat că continua să se scrie cu ea, iar în timp ce se scria, ne certam mult. El îmi reproșa că nu sunt deșteaptă, că n-am maniere, că nu-l înțeleg s.a. Se îmbăta și-mi spunea cuvinte urâte, iar a doua zi îmi spunea că mă iubește și își cerea iertare. Îl iertam, dar continuam să ne certăm și am început să mă scriu și eu cu un băiat. Soțul a înțeles ce însemn pentru el abia acum, când ne-am despărțit, și îmi cere să mă întorc. Eu nu știu ce să fac, mi-e teamă că de fiecare dată când ne vom certa, ne vom despărți, plus că acum în suflet eu nu simt decât durere că el așa a procedat cu mine. Spuneți-mi, vă rog, ce să fac?

Raspuns

 

Dragă soră, cred că mai bune pilde și povețe ca exemplele de aici nu va fi în stare să le dea cineva, și dacă le vei citi și analiza cu atenție, vei culege o mare învățătură din ele.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23697 2014-10-25 18:10:05 Necăsătorită și însărcinată cu copilul unui musulman Căsătoria cu eterodocşii Ana
Intrebare

Sărut mâna, părinte. Am păcătuit foarte mult în viața mea, desfrânându-mă cu mulți bărbați. Acum sunt însărcinată de la un musulman, fără să fim căsătoriți, care nu-și dorește copilul și mă presează să-l avortez. Apoi mi-a zis că ori uită de mine și mă abandonează până la naștere, ori îmi dă alternativa să mă căsătoresc în religia lor, ca să mă poata ajuta până la naștere. În orice caz, mi-a zis că dacă păstrez copilul, după naștere va face tot posibilul să depună cerere pentru a lua copilul în țara lui, în Africa, și a-l face musulman. Acum suntem amândoi în Franța. El are ședere limitată aici, oricând poate primi înștiințare să părăsească teritoriul Franței. Eu mă gândesc la o gramadă de probleme: dacă mă căsătoresc în religia lor, pot veni apoi la biserică să-mi spovedesc păcatul și preotul să-mi desfacă căsătoria? Apoi, cum o să-mi cresc copilul: parinții mi-au zis că renunță la mine, daca le aduc un copil acasă, și mai ales "negru". Apoi, cum o să botez copilul ca să fie ortodox? El nu-mi va permite, copilul va fi pagân, nu va intra în rai. Mă gândesc, cum o să-l cresc? Sunt într-o țară străină, acum lucrez, în scurt timp nu o să mai pot din cauza sarcinii. Ce o sa-i dau de mâncare, ce fac când e frig? Cât timp o să mă pot susține înainte și după naștere? O să murim amândoi de foame, o să cerșim pe stradă? Există ajutoare de la biserica ortodoxă în Franța? E clar că sunt în fața unui fapt împlinit și când mă uit la scopurile pe care le-am avut când am venit în Franța (să găsesc un job ca designer, să câștig experiență, să mă întorc în țară și să-mi deschid firma de design, să mă mărit cu un ortodox, să avem 2 copii, pe care să-i educăm în spiritul credinței). Cântăresc situația, riscurile și mă întreb ce să fac? Eu mi-am dorit un curs al vieții și acum am intrat pe un cu totul altul. Apoi am citit că femeia prin sarcină și naștere se mântuiește de toate păcatele avute înainte și m-am gândit că nașterea acestui copil o să mă ajute să mă curățesc de păcatele pe care le-am facut până acum și că indiferent ce se va întâmpla și cât de greu va fi, Dumnezeu nu va lăsa 2 oameni să moară de foame. Dar dacă el reușește să ia copilul în țara lui, să-l facă musulman (prin metode ilegale), este mai puțin păcat pentru mine că am născut un păgân decât dacă l-aș fi avortat? Sunt într-o ceață totală, sunt dezinformată, am presiuni din toate părțile, însă știu că dacă ai nădejde în Dumnezeu, te ajută nici nu știi cum, că totul are un rost precis în lume, că avortul e păcat de moarte. Ce mă sfătuiți să fac? Mă tem de consecințele avortului: Dumnezeu pedepsește femeia care avortează și bărbatul, rudele lor, familiile lor, generații întregi pentru acest păcat. Dacă mor după avort, nu pot să mă spovedesc de acest pacat și merg direct în iad, unde, am înțeles, femeile care au avortat se vor chinui veșnic, vor fi legate de copaci, goale, și vulturi vor veni din văzduh să le mănânce sânii. Îmi doresc atâta de mult să găsesc un ortodox credincios, pe care să-l urmez, ca să mă ajute să cresc în credință și să creăm o familie cu copii sănătoși și plăcuți lui Dumnezeu. Dar se pare că plăcerile trupești m-au dus pe alte căi. Cum să procedez, părinte? Nu am siguranța zilei de mâine pentru acest copil (financiar, social, spiritual).

Raspuns

Dragă soră, este clar faptul că ai mari greutăți, dar mult mai mari vor fi dacă vei avorta acest copil, și încă poți să nu mai ai copii pe urmă. Eu sunt ferm convins că Dumnezeu nu te va părăsi, ci va fi mereu alături de tine, nu trebue să te sperie greutățile care te așteaptă, mai întâi de toate găsește un preot la care să mergi să faci o spovedanie sinceră, cu căință, din inimă, și făgăduință că nu vei mai săvârși păcatul până la căsătorie, un mare ajutor îți va fi și cartea pedagogică dreptul Iov din Sfânta Scriptură, citeșteo neapărat și vei vedea că Dumnezeu celor credincioși și răbdători le răsplătește din belșug , deci aceluia săi urmezi și tu în mersul vieții tale, înarmeazăte cu răbdare că o să te ajute foarte mult.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23696 2014-10-25 17:10:28 Sfaturi duhovnicești Mulţumiri ROXANA
Intrebare

Doamne ajută, parinte! Mă numesc Roxana și am 21 de ani. V-aș ruga tare mult, dacă m-ați putea ajuta și pe mine cu un sfat... ce ar trebui să fac să mă ajute Dumnezeu să găsesc un băiat așa cum trebuie (mai exact, cu frică de păcat)???? Sau dați-mi un sfat să citesc ceva, chiar nu știu ce să fac... Vă rog tare mult, dacă aveti timp, să îmi răspundeți și mie. Vă mulțumesc anticipat! DOAMNE AJUTĂ!

Raspuns

Dragă soră, cunosc un remediu care ajută foarte bine, să te lași de gândul măritișuli și să te împrietenești cu Hristos, să-l iubești pe el din tot sufletul, din toată inima, din tot cugetul și  din toată puterea ta, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți, iată când vei atinge acest nivel de dragoste Domnul îți va da și ție pe cel care trebue să îți umbrească singurătatea până la sfârșitul vieții tale. Credință, Nădejde, Dragoste și răbdare, Doamne fie voea ta în toate și ajutăne și pe noi dar nu cum noi dorim ci  cum Tu știi mai bine.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23695 2014-10-25 16:10:11 sufletul Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. ionela
Intrebare

Bună ziua, părinte. De ani de zile o visez pe bunica din partea tatălui, în ziua când a murit sau de ziua ei de naștere. Îmi apare în vis, apoi dimineața caut și aflu că, de fapt, la data aceea fie murise, fie se născuse. Ea este decedată de 12 ani. De asemeni, îl visez și pe bunicul din partea mamei, care este decedat de 15 ani, tot înaintea acestor zile, dar mai ales în ziua când se împlinesc anii. De fiecare dată dau ceva de împărțeală, dar cred că trebuie să fie și altul răspunsul. Vă mulțumesc.

Raspuns

Dragă soră,atat panahida, cât și rugăciunea personală făcută acasă pentru cei răposați le sunt de mare folos acestora, ca fapte bune săvârșite întru pomenirea lor, precum și pomenile și contribuțiile aduse Bisericii. Dar deosebit de binefăcătoare sunt pentru ei pomenirile din timpul Sfintei Liturghii.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23694 2014-10-25 13:10:24 parintii Viața de zi cu zi Cristina
Intrebare

Bună ziua, Părinte. Am și eu o mare problemă. Revin cu încă o întrebare la dumneavoastră... Părinții mei nu mă lasă să merg la biserică. Azi am încercat să mă duc să mă spovedesc și au fost împotrivă. Vă rog, spuneți-mi ce să fac... Nu merge să vorbesc cu ei despre aceasta. Ei consideră ca "minciuna" și alte păcate sunt normale și că le facem ca să supraviețuim în societate. Plus că tatăl meu crede că doar preoții în vârstă au har... Vă rog, părinte, orice sfat ar fi indicat. Însă e păcat că părinții mei nu mă lasă să merg la biserică, nu? Vă mulțumesc mult! O zi frumoasă!

Raspuns

Dragă soră, în primul rând roagăte pentru părinții tăi, ca să fie sănătoși,să le lumineze Dumnezeu mintea,și străduete să fii ascultătoare, să nu încalci porunca a V din decalog. Dacă vei fi ascultătoare, cu credință ferbinte te vei ruga își vor permite să mergi și la biserică.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23693 2014-10-25 10:10:34 Cununia religioasa Arhivă 2009-2010 Igor
Intrebare

Bună ziua, Părinte. Se oficiază taina cununiei în ziua de 18 ianuarie 2015? Mulțumesc anticipat.

Raspuns

Nu se oficiază.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23691 2014-10-24 20:10:31 boala Arhivă 2009-2010 silvia
Intrebare

Am devenit victima unei boli, numite cavernom. Cum să mă rog, că numai la Măicuța Domnului îmi este nădejdea?

Raspuns

Dragî soră, nu trebue o rugăciune specială pentru a ajunge  la Dumnezeu, pentru a fi auziți,dar este nevoie de a spune o adresare sinceră din inimă cu cuvintele noastre proprii,cu lacrimi și dragoste.Trebuie să vorbim cu El. Trebuie să-L simţi pe Dumnezeu în tine, nu în afară de tine, în exterior, ci în interior, în inima ta, căci inima noastră este infinită întrucât în ea se sălăşluieşte Hristos de la botez. O persoană are nişte dimensiuni infinite ale personalităţii lui; în adânc, fără limită, persoana umană este veşnică. În adâncul acesta din noi există Dumnezeu, după cum spune Sfântul Pavel de atâtea ori: „voi sunteţi biserica Dumnezeului Celui Viu”.Coboară-te în tine şi adresează rugăciunea în inima ta lui Dumnezeu şi vei simţi prezenţa Lui. Convorbirea cu Dumnezeu îţi aduce simţirea acesta a prezenţei lui Dumnezeu.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23690 2014-10-24 15:10:13 Botez copil Arhivă 2009-2010 Elena
Intrebare

Părinte, aș vrea să știu, cum este corect să-mi numesc copilul. Trebuie să nasc pe 12 noiembrie și mă gîndeam s-o numesc Nicoleta, dar mulți mi-au spus că nu-i bine de-i pus așa nume, pentru că în calendar nu este Sfînta Nicoleta. Sau trebuie să mă uit în calendarul bisericesc ce sfinte sunt sărbătorite în perioada respectivă? Mă gîndesc și la numele Magdalena, dar sfînta se sărbătorește în iulie... Vă rog să mă luminați. Mulțumesc Anticipat.

Raspuns

Lăsaţi copilul să se nască. E prematur să vă gîndiţi la nume.Iar ce ţine de nume,la urma urmei,nu numele îl sfinţeşte pe om,ci omul sfinţeşte numele. Să aveţi o naştere uşoară şi să aveţi o Nicoletă sănătoasă !

Pr.Iulian Pinteac 

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova