Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22524 2014-06-25 07:06:23 post si rugaciune pt.alcool Păcatele sanda
Intrebare

Bună dimineața domnule părinte, acum de dimineața am găsit site-ul dumneavoastră și aș dori să mă ajutați și pe mine, am o problemă, pot spune foarte gravă, soțul meu bea mult și din această cauză în casa noastră sunt întâlnite des certuri și înjurături. Vreau să vă rog să mă ajutați ca să-l putem aduce pe calea cea bună prin post și rugăciune. Dacă puteți să-mi spuneți ce rugăciuni aș putea citi pt el, sau să țin ceva post ori. Vă mulțumesc.

Raspuns

Iată aici, aveți câteva informații care vă vor fi de folos!

Acum să încercăm să determinăm careva momente de ajutor pentru acel care se luptă cu dependeţa de alcool.
• Evaluarea corectă a cauzelor căderilor în patimă şi a eşecurilor. Adesea încercăm să găsim justificări faptelor noastre şi să căutăm motivile în alţi oameni sau circumstanţe existente. Înţelepciunea sfinţilor părinţi ne învaţă nicicând să nu căutăm motive de autojustificare, fiindcă mereu în om e vie tendinţa spre iubirea de sine şi va găsi posibilitatea să denatureze starea lucrurilor pentru a dovedi nevinovăţia sa. În schimbul autojustificării, e mai corect să ne învinuim pe noi înşine, să analizăm cauzele căderilor ce au loc, care adesea se ascund şi în iubirea de sine, şi în mândrie. Sau chiar mai ales în mândrie. Un sfânt părinte spunea "Unde se întâmplă o cădere, acolo în primul rând stăpâneşte mândria, deoarece mândria e mereu premergătorul căderii".
• Raţionalizarea. Mai întâi de toate trebuie sa te calmezi, apoi roagă-te, ia o foaie curată, un stilou şi cu grijă încearcă să analizezi situaţia dificilă sau de conflict. Începeţi prin expunerea principalelor cauze ale conflictului şi soluţiile lui posibile, încercaţi să cântăriţi toate argumentele pro şi contra, încercănd să înţelegeţi nevoile şi preocupările tuturor participanţilor din situaţia de conflict pentru a găsi argumente sigure în favoarea calmului, autocontrolului şi smereniei. În etapa finală de raţionalizare ar trebui să ajungem la adoptarea soluţiei , deoarece cu cât mai mult se rămâne în incertitudinea şi atârnare dublă faţă de conflict, cu atat mai greu va fi de a rezolvat şi, prin urmare restabilită liniştea sufletească. Duşmanul salvării noastre mereu încearcă să ne lipsească de linisştea interioară, să ne îndemne spre deznădejde. Să ţinem minte acest lucru şi să ne păstrăm vigelenţa.
• Previziunea. Necătând la diversitatea sitaţiilor din viaţa noastră, multe din ele se repetă. Din experienţă cunoaştem că ne putem „poticni", să ne pierdem liniştea sufletească sau să cădem în păcate grave în anumite situaţii. Deaceea este foarte binevenit ca din timp să ne pregătim de greutăţi, discuţii dificile, paşi importanţi. Desigur că este imposibil să prevezi totul ce se poate întâmpla, dar totuşi şi acest pas poate fi salvator de la unele căderi. Şi să nu uităm că pregătirea noastră nu trebuie să se limiteze doar la meditări, ci neapărat să fie însoţită de rugăciune, de discuţii cu duhovnicul şi de ascultarea sfaturilor sale.
• Schimbarea activutăţilor. Cu toţii cunoaştem cât e de plăcut să faci o plimbare pe o cărăruşă din pădure, să te laşi frapat de sunetele înconjurătoate a naturii, să privieşti un peisaj piteoresc. Unuia îi face pălacere munca de la ţară, altuia întâlnirea cu un vechi şi drag prieten. Abilitatea de a te relaxa cu folos pentru suflet – este o înţelepciune care merită să fie învăţată.
• Singurătatea şi tăcerea. Fiecare dintre noi din când în când trebuie să rămână în singurătate (fie şi pentru un moment scurt), să petreacă aceste momente în tăcere şi în ascultarea propriilor gânduri. Ne putem ruga în linişte; debarasându-ne de toate grijile lumeşti şi rămâmând faţă în faţă cu sine şi cu Dumnezeu.
• Răbdarea greutăţilor şi suferinţelor. În practică s-a reuşit cu ajutorul Domnului liniştirea omului suferind în următorul fel. I se propunea să-şi închipuie că este ultima zi din viaţa sa pe pământ şi să încerce să analizeze durerea sa din acest considerent. Pentru mulţi soluţia a fost destul de reuşită.
Reţeta duhovnicească a Sfântului Ierarh Ignatie Briancianinov
Vă trimit o reţetă duhovnicească şi vă sfătuiesc să folosiţi doctoria propusă de câteva ori pe zi, mai ales în clipele de mare suferinţă, atât a sufletului, cât şi a trupului. Nu vor întârzia să se arate puterea şi vindecarea ascunse în doctorie, care la arătare e cât se poate de smerită.
Însingurându-vă, rostiţi fără grabă, în aşa fel încât să vă auziţi glasul, închizându-vă mintea în cuvinte (aşa sfătuieşte Sfântul Ioan Scărarul), următoarele:
"Slavă Ţie, Dumnezeul meu, pentru necazul pe care l-ai trimis asupra mea; cele vrednice de faptele mele primesc: pomeneşte-mă întru Împărăţia Ta !"
Rugăciunea trebuie rostită cât se poate de rar. După ce aţi spus-o o dată, odihniţi-vă puţin. Apoi spuneţi-o din nou şi iarăşi odihniţi-vă. Continuaţi să vă rugaţi cinci sau zece minute, până ce vă veţi simţi sufletul liniştit şi mângâiat. Pricina liniştirii şi mângâierii e limpede: harul şi puterea lui Dumnezeu se cuprind în slavoslovirea lui Dumnezeu, nu în grăirea împodobită şi multă. Iar slavoslovirea şi mulţumirea sunt lucrări predanisite nouă de Însuşi Dumnezeu, nicidecum născocire omenească. Apostolul porunceşte din partea lui Dumnezeu să facem această lucrare (v. 1 Tes. 5, 18)".
Ceea ce este important să întreprindă o persoană care alege să se lupte cu cumplita parimă a beţiei?
• Să conştientizeze că beţia este un păcat grav.
• Să primească o decizie neclintită de a nu mai consuma băuturi spirtoase.
• Să nu cedeze în faţa convingerilor, glumelor din partea foştilor „prieteni", unica legătură cu care era alcoolul.
• Să se înveţe să muncească şi să se odihnească cu folos pentru corp şi suflet.
• Să nu aibă timp pentru trândăvie. Mereu să tindă să fie de folos oamenilor.
• Neapărat să mediteze cum se va comporta în cazurile când:
а) va întâmpina greutăţi pe calea vieţii;
b) la mesele de sărbătoare, unde se va servi şi bătură.
Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
I Corinteni 6, 10
Luaţi seama la voi înşivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură.
Luca 21,34
Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă.
Romani 13, 13
Căci beţivul şi desfrânatul sărăcesc.
Pildele lui Solomon 23, 21
Urgie mare este femeia beţivă şi ruşinea sa nu o va acoperi nimic.
Cartea Întelepciunii lui Isus, Fiul lui Sirah 26,9
La vin nu te face viteaz, că pe mulţi i-a pierdut vinul. ... Amărăciune sufletului este vinul când se bea mult; certuri şi căderi face.
Cartea Întelepciunii lui Isus, Fiul lui Sirah 31:29,34

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22522 2014-06-25 00:06:30 despre farmece Viața de zi cu zi ion
Intrebare

Dacă fac slujbe de dezlegare de farmece și blesteme, pot recâștiga fosta iubită?

Raspuns

Să înțeleg că îl condiționați într-un fel pe Dumnezeu, sau cum? Sau, ceva de felul Doamne eu fac cutare pentru tine, iar tu faci cutare pentru mine? Cum să înțeleg? Sau, pentru ce la urma urmei mai zicem în Tatăl nostru să se facă voia Lui?

Frate, nu e nevoie de rugăciuni de farmece, sau nu mai știu ce acolo! Este corect că credeți în Dumnezeu din tot sufletul și din toată inima și să-L rugați, ca în viața Dvs. să se îndeplinească într-u totul Voia lui cea Sfântă. Totodată, să țineți minte că nu tot ceea ce ni se pare nouă că e bine, Dumnezeu vede la fel. El, vede trecutul, prezentul și viitorul. Noi, trăim doar în prezent, cu foarte puține cunoștințe despre trecut și cu vagi și deseori false închipuiri despre viitor!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22521 2014-06-24 21:06:51 Unde este dreptatea? Viața de zi cu zi c
Intrebare

E prea mult de spus, dar pe scurt.... o mamă de 80 de ani o chinuie pe cea căruia i-a dat viață, cu bună știință (este aptă mental) nu duce farfuria după ce a mâncat, baia e cum e... etc... a "băgat" deja în mormânt un soț și un băiat (tânăr), al doilea copil este bolnav... Cât mai trebuie să chinuiască sufletele bune față de ea...? Unde este dreptatea... moare un tânăr și ea încă chinuie pe alții... NU înțeleg.... Care este gândirea lui Dumnezeu... dreptatea..? Dacă are de ispășit păcate, de ce nu suferă doar ea..?

Raspuns

Și credeți că Dvs. sunteți înger cu aripi și nu aveți nevoie de curățirea păcatelor?

Nu uitați! Cu ce măsură măsurați cu aceea vi se va măsura și Dvs! Nu a noastră este Judecata, nu uitați!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22520 2014-06-24 17:06:50 nume de botez Explicarea Sfintei Scripturi dana
Intrebare

Bună ziua părinte. Noi vrem să botezăm fetița și să-i punem numele mamelor noastre Maria Elena. Dar am auzit că nu se poate pune două nume unui copil. Atunci putem s-o chemăm Marilena? Mulțumim pentru sfaturile dumneavoastră.

Raspuns

Nu, nu este un așa nume! Este corect să puneți unul din cele două nume, care ambele sunt creștin-ortodoxe!

Dumnezeu să vă ajute și să vă întărească! Iertați de întârziere!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22518 2014-06-24 14:06:03 Buna ziua Neînţelegeri apărute în sânul Ortodoxiei
Intrebare

Bună ziua. Am o prietenă foarte bună care este penticostală, anul viitor se căsătorește și m-a întrebat dacă vrem să-i fim nași, mi-a zis că la Biserică nu avem nici un rol, că de fapt ei nu au noțiunea de nași. Stăm împreună cu invitații, doar la civilă suntem martori. I-am zis că dacă nu avem nici o treabă la biserică acceptăm. E voie sau e păcat? Vă mulțumesc!

Raspuns

Nu se permite să le fiţi naşi. Dacă nu au noţiunea de naş de ce v-a întrebat dacă vreţi să le fiţi naşi? Nu este cumva vre-un şiretlic la mijloc ca să vă atragă de partea lor? Fiţi atenţi!!!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22517 2014-06-24 13:06:29 Cu sau fara pasaport. Învățături de credință Vlad
Intrebare

Bună ziua. Mă adresez la Dvs., destăinuindu-vă următoarea situaţie: Sunt creștin ortodox, la fel ca şi părinţii şi buneii mei. Mărturisesc că sînt un creştin ordinar, respect tradiţiile creştine, merg la sfânta împărtaşanie, la biserica,etc. Acum 2 sau 3 ani în urma fratele meu a început să meargă la biserică în fiecare duminica şi la fiecare sărbătoare. Respectă cu stricteţe toate posturile şi tradiţiile creștine. Este îmbucurător, mergeam la el să întreb cum să procedez în anumite situații, şi primeam răspunsuri foarte bune şi creştine. Dar, în acelaş timp situaţia s-a schimbat, el s-a schimbat: a devenit mai retras, mai puțin comunica cu prietenii.., defapt nu-i mai are. Toate au început lent, ca mai apoi să se ajungă să nu folosească telefonul mobil, numărul telefonului mobil care conținea cifra 13, televizotul a fost la început deconectat, apoi împachetat şi dus din casă, la fel şi calculatorul. Astăzi este în proces de renunţare la buletin, paşaport, permis de conducere, diplomă de absolvire etc. Am întrebat şi de el şi de oamenii din sat poate este membru ai unei secte, răspunsul este negativ. Merge la bisirica din sat, a mai vizitat mănăstiri şi alte lăcașe sfinte.... Fiecare dintre noi îşi alege singur calea... nu contest acest lucru... dar el este căsătorit are doi copii mici, care au ajuns să plîngă pentru a viziona un desen animat, pentru a asculta un cântec pentru copii... acești mici îngeraşi au găsit soluția: mearg la poarta vecinilor şi aşteapta să fie primiti pentru a viziona aceste animate..... Oare acesta nu este păcat să-ți condamni copii şi pe tine la întuneric? Cum să-l convig că religia este un lucru minunat care ne uneste pe toți şi ne apropie de Dumnezeu, dar fanatismul religios este un lucru rău?

Raspuns

Teologia Morală ne învaţă că fanatismul, extremismul religios este un păcat. Ortodoxia dintotdeauna a fost calea de mijloc, iar în educarea copiilor trebuie să ne conducem de regula cu care este întinsă coarda arcului. Dacă e întinsă prea slab nu v-a zbura săgeata în ţintă, iar dacă o întinzi prea tare poate să se rupă coarda, sau arcul. Nu poate un om să trăiască cu adevărat credinţa, dacă pierde dragostea. Credinţa nu trebuie să o reducem doar la respectarea unor legi, porunci şi obiceiuri; credinţa cu adevărat trebuie să ne apropie de oameni şi de Dumnezeu. Izolarea de care dă dovadă fratele dvs. ar fi fost bună, dacă avea să aleagă din start să fie călugăr. Acum că a ales viaţa de familie, trebuie să înţeleagă că nu mai poate fi singur şi singur nu se v-a putea mîntui. Că vrea să izoleze copiii de "lume", unii ar zice că-i bine, alţii că nu. Eu zic că-i imposibil şi de regulă experienţa arată că aceşti copii care sunt lipsiţi de multe lucruri şi impuşi să se roage, cînd cresc mari şi pleacă din casa părintească   "fac pe toate", iar unii se leapădă de credinţă şi Dumnezeu, fiincă au primit cele ale credinţei cu forţa. Aşa că trebuie să fim atenţi să nu rupem arcul.Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22516 2014-06-24 13:06:23 DOAMNE AJUTA! Învățături de credință rori
Intrebare

AȘ DORI SĂ VĂ ÎNTREB: SF. ACATIST A SF. PROCOPIE SE POATE CITI, SAU ESTE PENTRU CEI CE SUNT BOLNAVI DE CANCER?

Raspuns

Se poate de citit. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22515 2014-06-24 11:06:02 nedumerire Religii Ioana
Intrebare

Sărut mâna, Părinte, Doamne ajută! Am citit din Sfinții Părinți precum că botezul catolicilor nu este valabil, deoarece pentru a trece la credința noastră ortodoxă este necesar ca mai întâi să se boteze în biserica ortodoxă. Întrebând pe părintele duhovnic, mi-a răspuns că botezul la catolici este valid în urma hotărârii unui consiliu care s-a întrunit nu mai știu în ce an la Lucerna în Elveția. Acum sunt mai nelămurită și confuză și chiar tulburată de cele ce mi-a zis duhovnicul meu. Care este punctul dvs de vedere, deoarece noi suntem nași de cununie la o pereche unde ea (desi s-au cununat religios la noi la ortodocși) este botezată la catolici, iar eu, în calitate de nașă o trec în pomelnicul viilor la Sf. Liturghie. Este bine sau nu? Mulțumesc, Doamne ajută-ne, să nu ne smințim de tot!

Raspuns

Botezul, chiar şi Miruungerea Romano-Catolicilor este recunoscută de Ortodocşi; încît dacă un catolic vrea să vie la Ortodoxie o face doar prin Mărturisire. Cu toate acestea la Liturghie  nu se pomenesc din cauza unor învăţături, care nu sunt recunoscute de Ortodoxie, care au provocat  Schisma cea mare din 1054. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22514 2014-06-24 11:06:32 cununie Celor ce vor să se căsătorească Alin
Intrebare

Bună ziua părinte. Spune-mi te rog la o cununie pot fi 2 nași?

Raspuns

Dragii mei, ar fi foarte bine ca să fie o pereche dar care să întrunească condișiile necesare și să le îndeplinească.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22511 2014-06-24 08:06:53 Celor ce vor să se căsătorească
Intrebare

Am și eu o întrebare. Am auzit că nu e bine să te cununi la mănăstire ci la biserică, e adevărat? Doamne-ajută în toate.

Raspuns

Întradevăr Taina Sf. Cununii e cel mai bine de făcut în Biserica pe care o fregventezi şi eşti enoriaşul ei. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22510 2014-06-24 02:06:01 CUNUNIE Celor ce vor să se căsătorească POPESCU
Intrebare

SE CEREMONIAZĂ NUNȚI ÎN 13 SEPTEMBRIE, VREM SĂ FIM NAȘII UNUI FRUMOS CUPLU, DAR AU ALES ZIUA DE 13 SEPTEMBRIE.

Raspuns

Bună seara. Nu-i problemă că-i data de 13 ( bănuiesc că asta vă deranjează), ci este problema ( cel puţin în Republica Moldova) că este în zi de sămbătă. Dar sîmbăta la noi nu se cunună. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22509 2014-06-23 23:06:23 sfinte moaste Învățături de credință Maria
Intrebare

Sărut mâna. M-am închinat moaștelor părintelui Ilie Lăcătușu, deși nu a fost canonizat încă, nu este încă recunoscut ca sfânt de către biserică. Am făcut bine sau rău?

Raspuns

Dragă frate, nu ai făcut rău că te-ai închinat dar cum de sunt puse spre închinare dacă încă nu este canonizat? De obicei așa ceva nu se face. Acestă întrebare o adresați părintelui unde este pus trupul sau o parte din el.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22508 2014-06-23 23:06:06 Vise Întrebări neincluse în rubricile de mai sus Gloria
Intrebare

Bună seara Părinte! Mă numesc Gloria în toate actele sunt așa, numele de Botez e Valentina. Mă macina și pe mine mai multe întrebări! Am 23 de ani și-mi doresc foarte mult să am un prieten cu care să mă gândesc la o familie, la vârsta de 18 ani m-am îndrăgostit, după el am mai făcut cunoștință încă cu 2, dar de fiecare dată când fac cunoștință cu cineva, vorbim tot bine, dar brusc dispare, de parca nici nu a existat, nu mai știu nimic de acea persoană, în ultimul timp am vise de genul: visez preot acasă și-i sărut icoana, visez că-l întâlnesc pe drum și-i sărut crucea de la gât, că caut biserica pentru a vorbi cu preot pentru a mă binecuvânta la drum lung, c-am astea.... la spovedanie i-am spus preotului și el mi-a zis să nu caut tălmăcire la ele. Dumnevoastră ce puteți să-mi ziceți să-mi spuneți referitor la situația mea? Mulțumesc anticipat!

Raspuns

Desigur, tălmăcirea viselor este o chestie ce ne depărtează de credinţa în Dumnezeu şi ne face să credem în tot felul de superstiţii. De aceea pentru un creştin nu este de folos asemenea lucru. Deseori visurile sunt legate cu activitatea sau gîndurile noastre din ziua precedentă. Cît ţine de viaţă dumneavoastră - totul abia începe şi cînd vine " dragostea", să fie dragostea cea adevărată care : "... îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
Dragostea nu cade niciodată." ( I Cor. XIII, 4-8)Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22507 2014-06-23 18:06:17 Botez Despre Sfintele Taine Alexandra
Intrebare

Bună ziua! Se poate face botezul pe data de 7 septembrie 2014, inclusiv petrecerea?Mulțumesc!

Raspuns

Se poate. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22506 2014-06-23 18:06:15 nemultumire Învățături de credință ERICA
Intrebare

Sărut mâna la toți, care depun munca pentru acest sit. Vreau să-mi descarc o neînțelegere o nemulțumire a sufletului meu păcătos. Am doi copii, și pentru ei m-am pornit peste mări și țări, dar văd că am falit în tot. I-am crescut cu sânge și sudoare, m-am rugat veșnic pentru ei, am făcut totul să aibă, să fie în rând cu lumea, am lăsat totul, plai natal, casă, masă, părinți. Ca să le dau un viitor, am muncit ca negru la plantanții și mulțumire ioc!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Când văd persoane cu copii mici cum îi cocolesc, pupă...

Raspuns

Din păcate mai multă lume are o astfel de problemă, iar cei care au copii mici - să luăm aminte!!!!!!! Educaţia se începe din pîntecele mamei şi nu trebuie întreruptă din nici un motiv. Să nu ajungem pentru copiii noştri nişte " aparate " de îndeplinit capricii. Căci astfel cînd vom îmbătrîni şi nu le vom putea îndeplini, ne vor da "la gunoişte". Pe de altă parte ei însuşi vor suferi, căci vor căuta mai departe pe cineva care să le îndeplinească capriciile şi negăsind se vor simţi foarte nefericiţi.

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22505 2014-06-22 19:06:11 Învățături de credință flori
Intrebare

Sărut mâna părinte. Îmi cer iertare pentru neștiință. Aș dori să vă pun câteva întrebări. Care este semnificația momentului din timpul Sfintei Liturghii în care preotul iese cu Sfintele Daruri?A-ți spune părerea este tot una cu a judeca? Se cuvine să cerem sfaturi duhovnicești altcuiva afară de duhovnic? Este ceva greșit a tămâia târziu în noapte? Vă mulțumesc! Doamne ajută și slavă Lui Dumnezeu pt toate!

Raspuns

Dragă soră,Imnul heruvic, cântat de credincioşi îndată după ectenia ce le-a fost destinată, vine să ni-L prezinte pe “Împăratul slavei”, “înconjurat de cetele îngereşti”. Iar faptul că noi conştientizăm că în mijlocul nostru este Hristos înconjurat de toată oştirea cerească, impune următoarul îndemn: “să tacă tot trupul omenesc şi să stea cu frică şi cu cutremur şi nimic pământesc întru sine să nu gândească” .În timpul acestui imn, preotul rosteşte o impresionantă rugăciune pe care am putea-o rezuma în câteva cuvinte: “Tu mă învredniceşti ca preot, dar eu nu mă pot afla pasiv în vrednicia ce mi-o dăruieşti, sau nu o pot primi fără să ţi-o cer şi să mă dăruiesc ei” .Finalul acestei rugăciuni prezintă o importanţă dogmatică majoră: “mă învredniceşte, ca să-Ţi aduc eu păcătosul şi nevrednicul robul Tău, darurile acestea…că Tu eşti Cel ce aduci şi Cel ce Te aduci, Cel ce primeşti şi Cel ce Te împarţi, Hristoase Dumnezeu nostru… ”. Rugăciunea aceasta exprimă identificarea Preoţiei Bisericii cu Preoţia lui Hristos… Care prin aducerea Sa a sfinţit Biserica şi a dat ei participarea la Preoţia Sa şi la Jertfa Sa”. Sfârşitul imnului heruvic este legat de aducerea darurilor de pâine şi vin de la Proscomidiar la Sfânta Masă. Aducerea pâinii şi vinului la Altar reprezintă cosmosul întreg, adus la picioarele lui Hristos de către comunitate. Ne vom ocupa aici de sensul acestei aduceri întrucât structura Liturghiei din Biserica primară aşeza aici aducerea Darurilor şio pregătirea lor pentru Sfânta Liturghie, iar nu la începutul ei . Aducerea darurilor este de fapt jertfa Bisericii, jertfă în care fiecare credincios “se predă pe sine şi ale sale lui Dumnezeu, pentru că el, cunoscând că Dumnezeu nu-l poate iubi decât pe el şi iubindu-L, nu poate să nu tindă spre El spre unirea cu El” .Pâinea şi vinul, aduse de comunitate, fac referire la jertfa unică, irepetabilă şi de o valoare absolută a lui Hristos, jertfă ce ne-a mântuit, iar aceste daruri “desemnate a fi jertfa lui Hristos, care includ în sine toate jertfele noastre, ne includ şi pe noi înşine care ne aducem lui Dumnezeu. De aici decurge caracterul de jertfă…” al Aducerii .

 Vohodul cel Mare

Preotul, iese cu Discul şi cu Potirul pe solee şi se îndreaptă pe Sfântul Jertfelnic, pentru a le oferi direct lui Hristos. Discul şi Potirul sunt purtate de către preot în dreptul frunţii căci “Hristos umple mintea preotului cu cuvântul propovăduirii şi de fapta şi înţelesul jertfei” .Acum au loc o seamă de pomeniri, în care preotul cuprinde parcă întregul Cosmos, pe cei vii şi pe cei morţi deopotrivă. Pomenirile acestea amintesc despre rugăciunea tâlharului de pe cruce: “Pomeneşte-mă Doamne când vei veni întru Împărăţia Ta”. “Prin aceste pomeniri conştiinţa sobornicităţii Bisericii îşi capătă în fiecare membru al ei o nouă întărire. Cei de pe pământ sunt orientaţi spre veşnicie, căci vor să aibă cu ei pe toţi cei vi şi morţi” .Intrarea preotului în Altar se face pentru a aduce darurile, jertfa comunităţii, lui Hristos, în “jertfelnicul Său” cel ceresc. Imnul cântat de credincioşi îl numeşte pe Hristos “Împăratul tuturor”, iar comunitatea îl primeşte “înconjurat de cetele îngereşti. Aliluia.” Hristos vine în întâmpinarea darurilor noastre, în aceeaşi mişcare kenotică de la întruparea Sa. La rândul ei, comunitatea îl primeşte pe Hristos cu inima deschisă, oferindu-i însuşi principiul existenţei sale: pâinea şi vinul. Într-un alt cuvânt: totul. Preotul acoperă discul şi potirul ce poartă pâinea şi vinul cu Aerul de pe spatele său, comemorând în sens epifanic dezbrăcarea trupului lui Hristos cel mort, ungerea şi înfăşurarea Lui în giulgiu iar aceasta reprezintă “o treaptă nouă în kenoză, în coborâre”. Una dintre rugăciunile pe care preotul le rosteşte în acest moment, glăsuieşte astfel: “În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost, Hristoase toate umplându-le, Cel ce eşti necuprins” . Cuvintele acestei rugăciuni scot în evidenţă omniprezenţa lui Dumnezeu, apoi deofiinţimea celor trei Persoane Treimice, şi în fine, spiritualitatea Dumnezeirii. Apoi preotul aminteşte de mormântul cel luminat a lui Hristos: “Ca un purtător de viaţă şi mai înfrumuseţat decât raiul… s-a arătat, Hristoase, mormântul Tău, Izvorul învierii noastre” . Din mormântul lui Hristos ne-a izvorât nouă viaţa cea nouă, viaţa din Împărăţie. Referitor la părere depinde cum o spunem dar mai bine dacă nimeni nu ne cere părerea să o ținem ascunsa.Dacă duhovnicul este pe aproape adica aveți la el acces atunci mai bine la el de cerut sfaturi. Tamâeți atunci când simțiți necesitatea și dorința.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22504 2014-06-22 18:06:26 Impartasania Păcatele
Intrebare

Părinte, ce să fac dacă soțul a vrut să păcătuiască după sfânta Împărtășanie, eu din toată inima mea nu vreau, însă el parcă se aprinde și așa postul nu mi s-a dat foarte ușor. Nu mă consider creștin adevărat, căci fac păcate multe, însă înțeleg ce înseamnă împărtășania și am o frică enormă.

Raspuns

Dragă soră, iată articolul de aici îți va lumina sufletul sper.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22497 2014-06-22 15:06:59 vise Învățături de credință
Intrebare

Ce puteți să-mi spuneți despre vise?

Raspuns

Dar ce anume vă intereseaza? Visele nu sunt pentru a fi tâlcuite, și un adevărat creștin care este preocupat de mântuirea sufletului, nu are când căuta la vise.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22491 2014-06-22 13:06:08 buna ziua Despre Sfintele Taine Bella
Intrebare

Bună ziua, mi-am întrebat preotul duhovnic dacă îmi poate face molifta și mi-a spus că nu are de ce, mi-o va face atunci deși vroiam să nu mai stea mai mult, atunci când mă voi spovedi, e normal să nu o citească numai unei singure persoane, ci la mai multe? Mulțumesc anticipat.

Raspuns

Dragă soră, îndoeala în hotărârea duhovnicului este semn de neîncredere în el, dacă nu ai încredere în hotărârile duhovnicului atunci schimbăl.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 22489 2014-06-22 09:06:53 nedumerire Viața de zi cu zi e
Intrebare

Sărut mâna. Am o nedumerire o neliniște în suflet. Întotdeauna mă stărui să mă rog, când pot țin și post, îmi îndrumez copii spre bine, spre Dumnezeu, biserică, dar când am un necaz, sau vreo greutate la lucru, financiar, cu copii, barbatul.... nu mă rog deloc, mă blochez, nu mă duc la biserică. Rar și-n gând pot să mă rog, și nu că nu vreau sufletește știu că e greșit, dar nu mă rog, nu vorbesc cu nimeni. A avut un copil de al meu cu o lună în urmă o intervenție grea, serioasă. Eram în grad numai să zic în gând "facă-se Doamne în voia ta" și câteodată tatăl nostru. Nu am pus mâna pe nici o carte de rugăciuni, și nici la biserică nu m-am dus o perioadă. Să fie că mă dezamăgesc în EL, că am așa comportament. Acum tot bine, am reîntrat în rugăciuni, mă duc la biserică, spovedanie etc. Ce ce se întâmplă? Sau e normal?Sigur credința o am mereu, chiar și când nu mă rog, sau nu sunt în biserică. Mulțumesc mult.

Raspuns

Dragii mei, când te angajezi pe drumul spre Dumnezeu ai de înfruntat multe furtuni, iar Hristos spune că Împărăţia lui Dumnezeu se ia cu multă osteneală.De ce vă este frică, puţin credincioşilor? Deci neapărat este vorba de credința noastră abea căldicică, nouă ne pare că ea este mare dar realitatea e cu totul alta decât ni se pare. Așa că vă îndemn pe toți să începem munca de la compartimentul credință.

Din mijlocul furtunilor şi a valurilor acestei vieţi să ai puterea să strigi: Doamne ajută-mă! Iar Domnul Hristos îţi va întinde mâna Sa şi vei gusta din pacea divină.

Prot.Victor Mihalachi

 

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova