Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25388 2015-09-04 10:09:40 Nu stiu daca am facut bine Păcatele Anonim
Intrebare

Când eram în facultate am fost împreună cu un băiat cu care am făcut unele păcate trupești, a căror consecințe se răsfrâng în prezent. Am rupt legătura cu el și nu am discutat cu el. Însă zilele acestea după mai mulți ani mi-a venit un gând să îi trimit un email în care i-am sugerat că ar fi bine să se spovedească și el de păcatele respective. Însă nu știu dacă am procedat corect, cred că nu am nici un drept să intervin în viața altora. Și mă tot frământă că poate nu a fost un gând bun ci o ispită, poate omul s-a îndreptat mai mult decât mine în acești ani sau chiar o să ia în derâdere mesajul. Cum să ne dăm seama când e bine sau nu ce facem, ca și în cazul de față? Dacă gândul care mi-a venit și am acționat după el, în consecință nu a fost unul nepotrivit?

Raspuns

Dacă nu mai sunteți împreună la ce folos să îi mai dirijați viața. Înseamnă că vă preocupă viața lui. Dumneavoastră să vă purtați de grijă de viața personală. Mai puțin de ce a altora. Înainte să faceți ceva măsurați și meditați de 10 ori. Apoi odată să reacționați.

Doamne miluiește.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25386 2015-09-04 09:09:03 Mulţumiri
Intrebare

Bună dimineața. Mă scuzați că v-am adresat întrebarea nr. 52383, dar am vrut să știu și părerea dumnevoastră, pentru mine contează. Și vă mulțumesc frumos pentru răspuns.

Raspuns

Bună seara.Nu vă scuzat. Nu ne-ați deranjat.

Domnul să le primească pe toate.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25384 2015-09-04 08:09:53 ANAFORA Întrebări neincluse în rubricile de mai sus Nicoleta Broc
Intrebare

Ce fac cu anafora care s-a uscat și n-o mai pot mânca fiind prea tare? Mulțumesc și Doamne ajută!

Raspuns

Și dacă o țineți puțin în gură tot nu se înmoaie? Dacă chiar nu mai este posibil să fie consumată atunci luați și o ardeți iar cenușa să o îngropați la rădăcina unui copic, mai ferit de locuri circulate sau aruncată pe o apă curgătoare.

Să fim plăcuți în fața lui Dumnezeu.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25392 2015-09-04 20:09:27 Pentru Ana Păcatele Ovidiu
Intrebare

Acest comentariu este replica mea pentru Ana, la intrebarea sa cu nr. 25391 pe care ea însăşi mi-a adresat-o. Dragă Ana, eu mi-am postat nelămuririle şi întrebările la această rubrică deoarece am vrut să cer câteva opinii autorizate preoţilor şi teologilor, nu ţie. NU îmi doresc un dialog cu persoana ta si nici cu vreo altă persoană laică legat de propriile mele alegeri din cadrul căsniciei. Alegerile pe care eu le fac sunt în conformitate cu propriul meu liber arbitru şi punct. De ce trebuie să mă ataci pentru asta? Aşa că te rog în cel mai respectuos mod posibil să îţi vezi de treburile tale, de proprii tăi copii, de propria familie şi aşa mai departe, căci n-ai ce căuta cu bocancii în viaţa mea intimă; asta pentru că nu-ţi permit. Văd că tu comentezi despre persoana mea fără reţineri. Un mare om a spus odată aşa: "oamenii mari discută idei, cei mediocri discută evenimente, iar oamenii mici discută despre alţii". Aşa că hai măcar să încercăm să dăm impresia că nu suntem mici la creieri şi că putem discuta şi altceva decât persoane. Subiectele despre persoane canalizează discuţia pe un făgaş emoţional şi adesea se ajunge la certuri şi insulte, al căror fan nu sunt. \r\nDacă nu îţi convine ceva la mine, poţi foarte bine să-mi ignori existenţa. Nu-ţi plac principiile de căsnicie şi viaţă sexuală la care subscriu eu? Foarte bine, atunci fii fericită şi nu le practica. Dar lasă-i pe cei care au alte opinii să şi le exprime liber şi să-şi trăiască viaţa liber, după cum şi tu ţi-o trăieşti aşa cum crezi de cuviinţă. \r\nÎndrăznesc să spun că nelalocul lor sunt oamenii ca tine care îşi bagă nasul prin viaţa privată a altora cu neruşinare şi maximă nesimţire. Dacă cineva vrea să practice şi alte tipuri de sex cu propria soţie şi în propria ogradă nu-i treaba ta sau a altora să-ţi bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala. Nu le pactica tu şi fii fericită, dar lasă-i pe alţii să le practice dacă vor. Fă bine deci şi nu te băga tu în vieţile, în familiile şi în ogrăzile altora! \r\nEste prima şi ultima dată când îţi răspund. La revedere!

Raspuns

Da tu frate că discuți preoții și voințele lor în ce categorie de oameni te incluzi, dintre acei ce i-ai numărat. Hai să nu ne aruncăm cu noroi unii pe alții, și ar fi bine să mai accepți alte păreri.

Să te lumineze Dumnezeu.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25391 2015-09-04 17:09:53 pentru Ovidiu Păcatele Ana
Intrebare

Halal de așa persoane citite, aveti o gândire infantilă încă, și greu ași crede că s-ar putea maturiza vrodată.. cine oare a hotărît pentru tine dacă a trebuit să fii sau să nu fii în această lume? Desigur nu am scopul să te pun să faci copii, însă vreau să știi că nu e totul cum vrea mușchiul tău, îți place sau nu există Dumnezeu și pentru asemenea gândire și mod de trăire vei primi și răsplata, oricine s-a opus lui Dumnezeu și și-a omorît copii (nu neapărat copii născuți, dar și relațiile anale ca să nu-i faci tot acolo se înscriu) pentru ași face viața mai lipsită de grijiă ajung mai devreme sau mai târziu să-și ruineze viața.. și atunci să îți aduci aminte ce ai scris la această rubrică și cum nu aveai chef să ștergi muci...și da, felicitări că ai soție frumoasă,  dar frumusețea este trecătoare să nu uitați, și încă ceva îți spun și te rog să mă crezi ca femeie, că sexul anal nu-i aduce nici o plăcere, dacă poate îți spune că da, o face să nu te superi tu sau dacă este deacord o face ca să te simți tu bine, și da, sunt deacord ca sexul anal dintre 2 homosexuali e acelasi sex anal ca și între soț și soție, doar că unii așa ziși familiști se ascund în așa zisele familii..., familie înseamnă familie, nu faci familie ca să te poți scuza că vezi doamne eu am voie..că eu nu-s homosexual, aceia macar recunosc ce sunt în comparație cu alde tine...Mă iertați

Raspuns
Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25381 2015-09-03 17:09:57 Caut ajutor Mulţumiri Nebitza
Intrebare

Sunt disperat, probabil mi s-au făcut farmece... îmi merge numai rău, acum stau prost cu sănătatea îmi este rău continuu și nici un medic nu mă poate ajuta. Am fost la mănăstire, biserică, mi s-au făcut dezlegări dar fără rezultat, am impresia că nu o mai duc mult, îmi trec gânduri și de sinucidere, nu pot mânca nimic, am numai stări de vomă, vă rog să mă ajutați părinte cu niște sfaturi . Am un băiat de 3 ani și îmi este teamă pentru viitorul lui.

Raspuns

Haide să încercăm cu încetul să vedem ce se întâmplă. Vă rog să reveniți cu detalii: de când aveți așa stări, ce vârstă aveți, care este relația voastră cu duhovnicul, starea civilă, ocupația, timpul rugăciunii? Când v-ați spovedit și împărtășit ultima dată? Până ce trimiteți răspuns la acestea și vedem de pot să vă răspund cu ceva sau vă mai întreb ceva.

Aștept răspuns.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25380 2015-09-03 14:09:02 Sarut-mana Parinte Viața de zi cu zi Andreea Loredana
Intrebare

Aș vrea să citesc Biblia, însă nu știu dacă am nevoie de dezlegare? Mi-o puteți da dumneavoastră sau trebuie să merg la un preot?

Raspuns

Citiți în liniște și în pace. De citiți și nu înțelegeți atunci mergeți la părintele și cereți dezlegare, dar nu pentru citire ci pentru minte, să vi se dezlege mintea din legăturile cărnii.

Noi dezlegări nu dăm pe net, pentru că nu avem mausul binecuvântat.

Mag. Vitalii Mereuțanu

 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25379 2015-09-03 13:09:23 necaz Viața de zi cu zi valeria
Intrebare

Sărut mâna părinte! Vin și eu cu o întrebare la care necesit cu disperare un sfat, un ajutor! Cu tot mai mult ce trece timpul observ chinuitor că peste mine și familia mea dă ghinion peste ghinion întâmplându-se doar lucruri rele, eu sînt departe de familia mea peste hotare de mult timp, am așteptat, am fost optimistă, am fost puternică, acum nu mai pot, mi se dau mîinile în jos, nu am cu ce să îmi ajut familia (mijloace bănești) de parcă aș fi deocheată. Nu mă prea opresc la așa gânduri dar recent mi-am amintit că ceva timp în urmă o femeie mi-a spus că mă invidiază cineva și că mi-i legată cununia (nu știu ce ar însemna asta)...Mă rog la Dumnezeu, ori de câte ori am ocazia, poate este vre-o slujba la care trebuie să merg sau vre-o rugăciune mai aproape de mine? Mulțumesc mult și mă scuzați..!

Raspuns

Bună seara. Un adevărat luptător nu se oprește decât atunci când moartea nu îl doboară. De ce să lăsați mâinile în jos? Și cu va fi apoi viața? Credeți că de veți lăsa lupta va fi viața altfel? Nu vă dezamăgiți și nici nu deznădajduiți. Astăzi este mai greu mâine va fi mai bine. O să vedeți că vine și soarele: căci după orice nour de nesucces vine și soarele bucuriei. Luați ca ajutor: „Acatistul şi viaţa Sfintei Cuvioasei Xenia(24 ianuarie)ajutătoare la nevoinţe băneşti”.

Trăiți în rugăciune și nu v-a învinge răul.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25377 2015-09-03 08:09:51 Învățături de credință Victoria
Intrebare

Am și eu o întrebare. De ce creștinii spun:"Și Dumnezeu a dat pe unicul său fiu, ca oricine crede în el să nu piară ci să aibă viața veșnică!"? Dar după cum am citit în Biblie Geneza6:2 Dumnezeu a avut fii încă de la începutul lumi, de ce în Geneza 6:2 spune:\" Fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase și și-au luat neveste pe cele pe care și le-au ales\".?

Raspuns

Hristos este unicul Fiu, din Sfânta Treime. Iar în lumea aceasta toți suntem fii ai lui Dumnezeu și frați a lui Hristos. Îți dau un exemplu din viață. Un preot are 2 copii însă este numit părinte de către întreaga biserică. Doar doi sunt pe linie directă și naturală, iar restul sunt fii de duhovnicie.

Cine are urechi să audă și să priceapă.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25376 2015-09-03 06:09:28 viata de zi cu zi Viața de zi cu zi Andrei
Intrebare

Părinte, am o durere, am o colegă ea e cu 15 ani mai mare și e căsătorită și copii are, ea s-a îndurat de mine și a făcut totul pentru mine, și la ea acasă m-a invitat. Eu în comportament cu ea și cu orice cunoscut tot timpul alăturea cu drumul am mers, comportându-mă ca nelumea. În comportament trebuie o distanță, dar eu prea mă băgam în suflet, o sunam zi de zi când chiar nici la copii nu le poate răspunde, de parcă numai eu aș fi în familia ei, apoi eu purcel ce m-am făcut îi transmiteam obraznic sms--uri: v-ați șters picioarele de mine, numai rău să vă dea domnul. Prea m-am legat de om, trebuia să cultiv o distanță, m-am purtat așa urât de oarece m-am obișnuit în comportament să merg alăturea cu drumul, prieteni nu prea am, și-mi pare tare rău că eu singur cu mâna mea rahat am făcut, singur am respins-o. Acuma ea nu vrea să-i mai sun și vorbă să aibă,  deoarece se teme că iar m-oi lega de dânsa, deoarece m-am deprins să merg alăturea cu drumul în comportament, ea vrea să fugă de mine ca să nu mă leg mai departe și a pierdut încrederea, am încercat să-mi cer iertare și ea a spus că nu e supărată și mi-a spus: cautăți alți prieteni de vârsta ta... pe mine mă doare mult în suflet și regret pentru cele făcute, am emoții negative și nu mă pot liniști și știu că sunt vinovat, dar cum să fac să ne împăcăm?

Raspuns

Frate. Ți-am răspuns la întrebarea aceasta puțin mai sus. De acolo, după cum te-ai exprimat, am înțeles că acel prieten e de parte masculină. Și nici nu știam ce vârstă e între voi. Cred că are dreptate persoana în cauză. Cred că ar fi bine să ai prieteni din generația ta și să îți permiți mai puțin să întri în tagma celor din altă generație. Mai ales cu obrăzniciile de care spui. Asta pentru început. Apoi încearcă să îți cercetezi firea, că lasă de dorit. Îmi pare că la tine sunt puțintel mai multe probleme. Nu pierde timpul cu cele ale lumii și grăbește-te la Biserică. Acolo te așteaptă Hristos. Coboară în lumea reală și caută să găsești o cale potrivită firii tale.

Nu te lăsa dus de valul imperfecțiunii.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25374 2015-09-03 04:09:31 Vreau un sfat. Mulţumiri Cristiana
Intrebare

Bună seara. Vreau să vă împărtșesc ceva și am mare nevoie de o părere, un sfat.. Eu dormeam iar prietenul meu a încercat să mă trezească și când m-am trezit nu îi recunoșteam vocea, nu îl cunoșteam, nu știam cine e și cum am ajuns acolo.. Eu credeam că sunt în iad.. eram foarte speriată ..cu el mai era un prieten..de care îmi era foarte frică deoarece eu credeam că e..diavolul.. mi-am revenit foarte greu.. În următoarea zi am mers să vizitam un loc și ne-am făcut mai multe poze iar înainte de a ajunge acasă m-a sunat verișoara mea și m-a întrebat dacă sunt bine pentru că avusese un vis ciudat în care eu și prietenul meu eram răniți și întinși pe un câmp.. Următoarea zi m-am uitat prin pozele care le-am făcut și într-o poză am observat o cruce pe fundal..Vă rog să-mi spuneți ce credeți că înseamnă.. Vă mulțumesc.

Raspuns

Bună seara. Din păcate nu suntem tălmăcitori de vise. Puțin timp avem și nu vream să îl pierdem pentru așa ceva. Ceea ce pot să vă spun să faceți: în primul rând să vă cununați. Apoi înainte de culcare să vă rugați și câteva metanii ar fi de dorit (vreo 50 pentru început). Apoi să vă căutați un duhovnic și să vă aduceți în rânduială. Vedeți câte aveți de luminat, dar voi vă stresați cu visele și fotografiile. Aveți o viață personală de vă rezolvat, nu mai pierdeți timpul.

Păcatele sunt pricina neliniștii noastre.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25370 2015-09-02 12:09:28 Probleme în viaţa de familie Cristina
Intrebare

Sărut mâna Părinte! Am și eu așa un necaz! Ori de câte ori ne scrie pe mine și pe soț -Boris la slujbe mari, cineva din rude, noi ne despărțim. Sau de câte ori mergeam la mănăstire la câteva zile după asta iarăși ne desparțeam! O singură dată am fost la Hîncu ne-am spovedit părintelui problema ce-o avem și ne-a scris la slujbe, dar ne-a spus ca să venim la sfântul Maslu, din pacate nu ne-am dus, am avut piedici mari! Fix 40 zile cât au mers slujbele am trăit în dragoste și bună înțelegere. A 41zi iarăși s-a repetat povestea, ne-am despărțit, eu cu copilul într-o parte și soțul în alta! Acum în mai am sfințit casa și iarăși ne-am despărțit cu tare mari probleme că nici băiatul nu vine să-l vadă, s-a întors cu totul de la noi! Mă rog Preasfintei Născătoare de Dumnezeu zi de zi și noaptea sînt mereu cu rugăciune! Pe 18 iulie am fost la mănăstire ne-am scris pe ambii la slujbe și e mai rău și cu sănătatea. Am un copilaș Părinte de 5 anișori și mă doare sufletul când îmi zice că vrea familie! Spuneți-mi vă rog ce să fac? DIN SUFLET PLECĂCIUN ȘI VĂ MULȚUMESC!

Raspuns

Bună seara. Nu e cazul de dat vina pe ceva din exterior. Slujbele au roadele lor, iar voi trebuie să le aveți pe ale voastre. Nu cred că biserica și rugăciunile pot face mai mult decât puteți face voi pentru voi. Cred că trebuie de stat la o masă rotundă și de văzut de la ce aveți certuri. Răul nu vine dacă nu deschidem ușa. Și dacă totuși a fost fără voie atunci și fără voie poate să plece din familia voastră. Nu vreau să se înțeleagă că vă opresc de la pomenirile bisericești. Dar problema trebuie de rezolvat altfel. Împlicația ambilor în rezolvarea problemei. S-a crăpat tulpina familiei, trebuie de vindecat. Cred că datorită contribuției voastre s-a ajuns la probleme. Acum nu trebuie să stați să așteptați să cadă din cer împăcarea voastră și dacă nu se întâmplă să se aducă învinuiri Domnului. Luați și cautați ambii unde și din ce cauză s-a ajuns. Să vă asumați neputințele voastre și să recunoașteți slăbiciunea. De certuri nu sunt scutite nici un cuplu, însă e important cum se ajunge la sfâtșitul lor

Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii” Mt. 10,16.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25383 2015-09-03 22:09:41 pacatul Viața de zi cu zi
Intrebare

Bună seara. Spuneți-mi vă rog, este păcat că cetățenii Moldoveni își fac pașapoarte Române? Am în vedere față de patriotism.

Raspuns

Bună seara. Nu e un caz religios. Fiecare om are dreptul să facă ce vrea. P.S. Să știți că sunt unii cetățeni moldoveni care sunt mai patrioți decât unii cetățeni români. Și merită să reprezinte pătura elită a patriotiștilor.

P.S. Pentru toți ceilalți credincioși care așteaptă răspuns la întrebări: apar mâine după ce vor fi corectate diacriticile. Le-am atașat răspunsul la toate, dar trebuiesc corectate. Vă rog pentru înțelegere.

La Dumnezeu nu se ține cont de aceste lucruri lumești.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25382 2015-09-03 19:09:21 Lamuriri suplimentare Păcatele Ovidiu
Intrebare

Bună ziua! Am postat acum câteva zile niște nelămuriri în cadrul întrebării nr. 25351 la care mi s-a răspuns de către domnul preot Vitalii Mereuțanu, căruia îi mulțumesc pentru răspuns. Voiesc să mai las însă câteva lămuriri și aș dori ca această postare să ajungă tot la dânsul. Domnule Vitalii Mereuțanu, ai făcut dumneata o remarcă la adresa mea, care mi-a sărit în ochi, și anume (citez): \"care e diferența între o relație sexuală la homosexuali, care fac familie în occident, și relația ta anală cu soția? Cu ce este la tine diferită? Urmărești tu cumva zămâslirea de prunci în sexul tău anal? În primul rând, de ce pentru voi preoții totul trebuie să se rezume la turnatul de copii? Poate că unii dintre noi nu vrem copii sau vrem mai târziu, avem alte planuri. La asta nu vă gândiți? Chiar noi mirenii nu avem dreptul să ne bucurăm de soțiile noastre așa cum credem de cuviință? Poate unii dintre noi avem soții frumoase și atrăgătoare și vrem să ne bucurăm de ele într-un mod complet, total și nu așa cum spun unii care încearca să \"dogmatizeze\" fără niciun drept sexualitatea și căsnicia. În al doilea rând, vă spun direct că eu și cu soția suntem destul de tineri așa că nu avem de gând să facem copii deocamdată. Poate peste mai mulți ani, dar în nici un caz acum. Nu există pentru mine nimic atrăgător în a spăla scutece și a șterge muci zi de zi. Nu văd nimic atrăgător în a fi trezit noaptea la ora 3 de țipetele copilului. Unde mai pui că angajatorii și patronii lacomi și habotnici întru religia capitalisto-consumeristă abia așteaptă să găsească un angajat cu copii, căci un astfel de om e mult mai ușor de intimidat și sclăvuit decât unul fără copii. Când ai copil, deja nu-ți mai poți permite să-ți dai oricând demisia de la un serviciu care nu-ți convine, pentru simplul fapt că poate să sufere de foame copilul. Și uite așa, stai și rabzi persecuții peste persecuții din partea patronilor (ore suplimentare, salariu de mizerie, stres, insulte etc), incapabil să reacționezi (am destule cunoștințe în asemenea situații). La asta nu vă gândiți? Ei bine, nu vreau să ajung așa. Asta nu-i viață domnule preot, să tragi ca vita la jug zi de zi, câte 8 ore pe zi, doar pentru că ai copii. Asta e viață de sclav sau de animal, nu de Homo sapiens! Dar preoții vorbesc doar din gură, însă nu trec și la fapte căci ei nu cunosc ce e aceea muncă la patron sau în ture de noapte. Așa ca preoții ar trebui s-o lase mai moale cu acuzele, mai ales atunci când se află în necunoștință de cauză. În al treilea rând, domnule preot, mai sunt unii dintre noi care-s pasionați să studieze, să cerceteze; unii dintre noi suntem chiar înscriși la doctorate, vrem să citim biblioteci, să ne documentăm etc. Cum să mai faci asta când ai casa plină cu urlete de copii? Mulți oameni, din păcate, sunt încorsetați de prea multe clișee, norme și cutume sociale, precum și de așa-zise \"tradiții\", care îi mențin într-o stare de ignoranță perpetuă, iar unora dintre slujitorii bisericii se pare că le convine asta, ba unii dintre ei chiar încurajează această stare de lucruri. Pe scurt, o viață în care alții îți dictează ce să mănânci, când să mănânci, ce să faci și ce să nu faci în pat cu soția, ce ai voie să faci în cutare situație și ce nu, câți copii să faci etc asta nu-i viață de om, ci repet, sclavie pe față (din aceea cu lanț)! Vă mulțumesc și o zi bună!

Raspuns

Bună seara. Nu e ziua când vă răspund la întrebare așa cum nu sunt nici eu preot. Deci vă rog să nu îmi atribuiți mai mult decât sunt și merit. În ce privește copilul. Eu am copil și nu îmi pare rău că îl am. Am terminat și studiile, și pot să îmi fac și doctoratul, și muncesc și am timp și de suflet. Și cu soția mă iubesc, nu la modul cel porcos. De toate am timp, chiar de am și un copil. Mulți aduc vină celor care nu sunt devină. Puțin ce mai pot spune la completările dumitale. Am încercat să îți răspund cât de sincer am putut. Dar se pare că noi nu vom termina vreodată și vom sări de la un conținut la altul. De la sexul anal la vinovăția copilului și tot așa mai departe. Iubește-te frate cu soția ta cum îți permite bunul simț(de îl ai) căci anume el te va judeca atunci când vei fi în fața Dreptului Judecător. Și un lucru îți mai spun la încheiere: nu te grăbi să aduci vină copiilor că atâta timp cât sexul vostru e de natură anală nu se vor grăbi ei să vă deranjeze. Și ai grijă: Pedeapsa lui Dumnezeu e de altă natură decât pedeapsa pe care o avem noi(pe care o înțelegem noi). Doare groaznic, dragă frate. Și nu le judecat numai cu literă rece. Încearcă să lași puțin loc și părții sufletești. Când vei apela la ea va fi prea tărziu și te va durea.

Domnul să vă ierte și să vă ajute și doar bucurii și fericire vă doresc.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25378 2015-09-03 13:09:23 Probleme în viaţa de familie Sergiu Bodeanu
Intrebare

Parinţii soţiei susţin că eu ca ginere m-am înfundat prea adînc în credinţa ortodoxă şi din cauza aceasta au învrăjbit-o pe soţie (spunându-i că divorţul este ieşirea din situaţia dată) şi copiii mei împotriva mea. În urma unei certe provocate de părinţi şi soţie, am fost îndepărtat de familie deja de ~2luni. Spuneţi-mi vă rog cum să procedez eu la moment. Mulţumesc mult.

Raspuns

Nu înțeleg ce are expresia: „ca ginere m-am înfundat prea adânc în credința ortodoxă” dar ceva nu e prea clar. Normal o trăire a credinței aduce bucurie și liniște celor din jur. Mă tem să nu miroase a fanatism și fațărnicie, de îi smintește pe cei din jur. Deci pentru început trebuie să cercetați de ce natură este credința voastră. Poate într-adevăr smintește și produce durere și poticnire celor din jur. Iar familia o faceți cu soția și nu trebuie să lăsați alte persoane să dirijeze fericirea voastră. Cât cresc împreună soții ei trebuie să își întărească relația lor ca să nu mai poată pătrunde nimeni din interior pentru ai despărți. Ați reuși să faceți așa ceva? Și ca un ultim sfat, nu poruncă: mergeți la duhovnicul vostru și chemați și soția și el să vă fie și judecător și mijlocitor între voi și Hristos. 

Zilele noastre prezintă o luptă grea a familiilor pe tărâmul supraviețuirii.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25373 2015-09-02 22:09:49 Probleme în viaţa de familie EMILIA DRAGOI
Intrebare

Tata mă urăște și mă blesteamă din cauza banilor, că nu vreau să-i dau, dar nu are nevoie, chiar are un venit mai bun decât salariul meu. Ce pot face să nu mă mai urască și să nu mai blesteme?

Raspuns

Puțin am înțeles situația. Undeva e răul care vă produce durerea. Ori fiți mai clară și detaliați cazul să înțeleg unde se ascunde grăuntele durerii, ori adresați-vă la duhovnic să vă luminați la modul direct.

Iertați și binecuvântați.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25372 2015-09-02 19:09:54 Învățături de credință
Intrebare

Spunețim vă rog ce se întâmplă atunci când scrii pe cineva viu la mort.

Raspuns

De e din greșală are Dumnezeu grijă să îi binecuvinteze acolo unde se află. De e cu intenție: decide Dumnezeu cui și unde îi este locul: ori cel pomenit la vii ori cel ce pomenește la morți. Faptele și dorințele noastre uneori nu sunt de natura plăcută lui Dumnezeu.

De aceea umeori ne simțim neauziți.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25371 2015-09-02 18:09:46 Viața de zi cu zi Victoria
Intrebare

Bună ziua. Din start aș vrea să vă rog să nu postați întrebarea. E confidențial și nu vreau ca să știe nimeni. Povestea mea se începe de fapt ...cenzurat... Vă rog frumos nu publicați întrebarea doar transmiteți pe email răspunsul. Mulțumesc anticipat.

Raspuns

După cum ați cerut, nu am publicat conținutul întrebării. Am cenzurat ceea ce ați cerut. Dar răspunsul nu pot să vi-l trimit pe email ci vi-l las aici. Nu credeți în predestinație. Rămâineți în credință și credeți în Dumnezeu. Poate că e o plată pentru vreun păcat dar Hristos a murit pentru păcatele noastre. Credeți în El și toate vor avea haină de lumină. Mai mult nu trebuie să faceți nimic. Pomeniți pe toți în rugăciunile voastre.

Cu rugăciunea deschidem cerurile...

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25369 2015-09-02 11:09:59 Cununie Celor ce vor să se căsătorească Lilia
Intrebare

Bună ziua, îmi spuneți vă rog, e posibil de făcut cununia în data de 20.09.2015? Înainte de sărbătoarea din 21.09.2015, e vre-o problemă?

Raspuns

Bună seara. Nu se fac nunți în ajunul și în zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora/ Avem 12 praznice împărătești, printre care se numără și Nașterea Maicii Domnului. Deci 20 septembrie este ajunul sărbătorii deci nu se poate face nuntă.

Fiți plăcuți înaintea lui Dumnezeu.

Mag. Vitalii Mereuțanu

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 25368 2015-09-02 10:09:08 casatorie si familie Celor ce vor să se căsătorească camelia
Intrebare

Părinte, am 32 ani, sunt necăsătorită, din relația anterioară am ieșit extrem de șifonată dupa o lungă perioadă (4 ani) de suferință și nemulțumiri, în care iubitul meu m-a înșelat cu cine îi pica în brațe, refuzând să audă de căsătorie, familie ori copilași, am decis să pun punct acestei relații efectiv defecte. După alți 2 ani am întâlnit un alt băiat, însă nici această relație nu e ceea ce ar trebui să fie, băiatul nu e pregătit să ne căsătorim, după 1 an și jumătate (el are 30), evită toate aceste lucruri. Încerc să am răbdare cu el însă simt că nu mai pot, parcă mă mint singură că totul va fi bine. Sunt tristă, și deznădăjduită că nu reușesc să găsesc un om potrivit mie. Vreau o căsnicie și o familie fericită, cu copilași la vreme potrivită. Părinte ce mă sfătuiți să fac? Aș citi paraclisul Maicii Domnului 40 de zile, însă cineva zicea că am nevoie de binecuvântarea preotului.

Raspuns

Cereți și vi se va da, bateți și vi se va deschide... Acesta este îndemnul lui Hristos. Credeți că putem noi spune altceva decât spune El. De vă doriți altceva, cereți. Dar și fiți potrivită pentru acel altceva. Căci după cum știm: atragem lângă noi acele lucruri care au natura asemenea celei a noastre.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutati mai întâi Împărătia lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă”, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii.

Mag. Vitalii Mereuțanu

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova