Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23173 2014-08-18 21:08:04 referitor la intrebarea 23034 din 07.08.14 Întrebări neincluse în rubricile de mai sus
Intrebare

Îl cunosc personal pe părintele Panteleimon despre care vorbiți. Nu l-am văzut de mai mulți ani, dar dăunăzi am auzit că s-a întors în Moldova. Numele de familie este Josan. Doamne ajută întru cele bune.

Raspuns

Vă mulțumim, Doamne ajută.

Administrația

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23100 2014-08-12 17:08:25 NUNTA Celor ce vor să se căsătorească
Intrebare

Se poate face nunta pe 29 august dacă preotul care ne va căsători ne dă derogare?

Raspuns

Da se poate, Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23098 2014-08-12 15:08:30 1 Sfânta Tradiţie, obiceiuri şi "babisme"
Intrebare

E păcat dacă te cununi și-ți botezi copiii la altă biserică din altă localitate, și nu la cea de unde locuiești și de ce? Doamne ajută.

Raspuns

Dragii mei, nu este nici un păcat, dar nu e nici normal acest lucru, din simpla judecată, sau din vorbele lumii să părăsești locașul Sfânt din satul natal și să mergi în alt sat străin,uneori pentru motivul financiar, că în satul vecin botezul la biserică se plătește cu 30 lei mai puțin. La biserică este principalul eveniment, acolo pruncul primește Sfânta Taină asupa sa, este făcut membru al bisericii lui Hristos, celelalte ceremonii sunt scorniri lumești, cumătriea, petrecerea, beția, dezmățul, și nu au nimic comun cu Taina propriu săvârșită. Și iată dilema mare, pentru a dona bisericii un 300-500 lei care sunt pentru întreținerea bisericii se face mare zarvă, iar la organizat petrecerea se aruncă mii de euro și acolo nui scandal, pentru că diavolul se veselește în petrecerea de acolo. Deci concluzia, nu este păcat să faci botezul la altă biserică, ci este o rușine, că fugi de satul tău natal, de duhovnicul tău natal, pentru un motiv de nimica, bani, pacate, frumusete lumească sau altele.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23097 2014-08-12 11:08:20 Prietenie Viața de zi cu zi Alexandru
Intrebare

Doamne ajută părinte. Aș dori să vă pun și eu o întrebare: sunt student la facultate și am avut o relație frumoasă de prietenie, de iubire care a durat 3 ani. Relația de prietenie și pentru mine și pentru fata cu care am fost împreună, pentru amândoi a fost prima din viața noastră, amândoi suntem persoane din același loc, adică ne cunoaștem de mici și am frecventat biserica și suntem ținem aproape de biserica de mici. Am trăit prietenia în curățenie în tot acest timp, și eu, și ea și nu am avut nici unul alte relații în afară de asta. S-a întâmplat ca eu fiind student de câțiva ani în alt oras să fiu mai departe de ea și relația din cauza distanței (strict părerea mea) să se mai răcească. Ne vedeam totuși la fiecare sfârșit de săptămână și ne bucura pe fiecare faptul acesta, dar pentru mine nu mai era ca la început, dorința aceea de a o revedea cât mai repede, deși când ne întâlneam mă bucuram. Acum s-a întâmplat să mă îndrăgostesc de o fată din orasul de unde studiez, dar care nu a avut viața trăită în curățenie ca și prietena cu care am fost. Totuși fata de 1 an de zile a început să-și întoarca fața înspre Dumnezeu și să țină foarte mult la cele duhovnicești, să țină foarte mult la creșterea ei sufletească și vorbind tot mai mult cu ea pe teme duhovnicești ne-am îndrăgostit unul de altul și ea a început să țină foarte mult la mine. Am greșit prin faptul că am început să avem o relație mai apropiată, deși eu eram încă în relația de prietenie cu cealaltă fată, ba chiar să ne sărutăm și să ne îmbrățișăm. Totuși amândoi simțeam că e greșit ceea ce făcem și ne sfătuiam unul pe altul să remediem situația și chiar ne-am spovedit și am încercat să întrerupem să mai discutăm unul cu altul, dar de fiecare dată eșuam și iar ne trezeam că discutăm și ne întâlnim. Acum venind în vacanță am decis că trebuie să încerc să salvez dacă se poate relația de prietenie cu prima fată și totusi nu mai simțeam la fel, nu am putut așa că m-am fost despărțit de ea cu toate că ea ține foarte mult încă la mine și mă iubește. Eu am ținut să mă țin în curățenie și asta am de gând să fac și pe viitor, dar țin să vă întreb: fiind student la teologie și dorindu-mi (cu vrerea lui Dumnezeu) să devin preot, dacă ajung cu fata de care m-am îndrăgostit să mă căsătoresc și până la căsătorie să stăm în curățenie, iar după aceea să avem copii, cum mi se va socoti mie? Din cauza faptului că ea înainte a avut o viață în care nu a trait în curățenie, voi deveni și eu (deși fiind căsătoriți) " necurat", adică voi fi socotit desfrânat? Iar toate acestea pot să mă împiedice spre hirotonie? Vă mulțumesc. Doamne ajuta:)

Raspuns

Dragă frate, în cazul perspectivei de hirotonie, Canoanele cer ca ambii soţi să fie feciorelnici la căsătorie.Viitorul preot, trebuie să se casatoreasca numai cu o fecioara. Cred că aceasta trebue să te pună pe gânduri, să faci o alegere, ori un preot adevărat după canoane fără preoție furată, sau mai bine un bun mirean care se mântuește pe sine și pe cea de lângă sine care cândva a căzut în păcate fiind o pedică la hirotonie.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23076 2014-08-11 15:08:56 pacate Păcatele cristina
Intrebare

Sărut mâna părinte. Luminați-mă vă rog: un cunoscut își dobândește existența din furat. Din ceea ce fură întreține familia, prietenii și în genere este o persoană foarte darnică. Persoana în cauza este credincioasă, dar mai are niște principii de viață legate de lumea interlopă. Nu spre judecarea persoanei în cauză (Doamne ferește), dar pur și simplu spre a cunoaște, ce e bine și ce e rău în acțiunile persoanei date. Cu toții știm una din cele 10 porunci să nu furi... Vă mulțumesc foarte mult.

Raspuns

Nu prea înţeleg scopul întrebării. Întradevăr furtul e un păcat grav şi poruncile nu se modifică pentru nimeni. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23075 2014-08-11 11:08:54 Sfanta Impartasanie Despre Sfintele Taine Igor
Intrebare

Sărut mâna părinte și vă rog să mă luminați cu Doamne ajută. Mi-a dat bunul Dumnezeu o fetiță care are la moment 2 ani și jumate și înainte de a merge duminica la Sfânta Biserică își cere laptele de dimineață și noi îl dăm. Am vrut să vă întreb dacă greșim dându-i lapte înainte de a primi Sfânta Împărtășanie? Vă mulțumesc anticipat.

Raspuns

Străduiţi-vă pînă la 3ani s-o obişnuiţi să nu mai beie nimic înainte de împărtăşanie. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23073 2014-08-11 02:08:20 Mulţumiri
Intrebare

Bună ziua, eu am dat o întrebare mai înainte și nu mi-a răspuns la întrebare.

Raspuns

Ne crem iertare şi vă rugăm s-o repetaţi şi noi o să ne străduim să răspundem. Doamne ajută!

Administraţia

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23074 2014-08-11 02:08:07 Viața de zi cu zi Constantin
Intrebare

Părinte îndrăznesc cu încă o întrebare. Înainte de a împlini vârsta de 7 ani, într-o zi de vară m-am trezit în miez de noapte și în partea mea dreaptă am văzut un om cu barbă nu mult prea lungă, strălucea, fața lui era blândă iubitoare, frumusețea feței lui era de nedescris, era doar înfățișarea feței lui, nu tot corpul întreg. S-a uitat la mine a clătinat din cap și mi-a zis ”pocăițivă fraților”. Eu nu auzisem la acea vârstă de cuvântul ,,pocăițivă,, nu știam ce vrea să însemne mesajul acelei ființe neomenești. Apariția acelei persoane mi-a produs teamă, ceea ce era normal unui copil de câțiva anișori. Acum am 27 de ani și continui a mărturisi aceasta atât celor din biserica noastră ortodoxă, cât și celor din alte confesiuni creștine. Întrebarea mea: este bine ce fac, că spun la majoritatea cunoscuților despre această întâmplare?

Raspuns

Mergeţi la duhovnic şi mărturisiţi vedenia care a-ţi  avut-o şi el o să vă îndrumeze dacă  bine să spuneţi tuturor despre această întîmplare. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23072 2014-08-11 00:08:17 Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. Constantin
Intrebare

Iertați părinte. Eu și soția locuim împreună cu socrii și un cumnat. În urmă cu câteva luni mă simțeam foarte agitat, presionat, mă umpleam de mânie, nu aveam un control și ceea ce am făcut este că am luat apă mică sfințită (agheasmă) și am stropit prin casă. Noi nu am chemat părintele să sfințească casa. În afară de asta am tămâiat de foarte multe ori prin casă. Nu știu dacă este păcat ceea ce am făcut. 

Raspuns

Aţi făcut foarte bine şi să însoţiţi aceste lucrări cu rugăciunile care le cunoaşteţi. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23071 2014-08-10 22:08:56 Nasterea de prunci Probleme în viaţa de familie Dana
Intrebare

Sărut mâna părinte! Sunt căsătorită de 5 ani, avem 2 copii unul de 3 ani și unul de 1 an jumătate. Soțul este foarte pătimaș și dacă îi refuz apropierea trupească se smintește foarte ușor, iar eu mă simt total copleșită cu îngrijirea copiilor. Din acest motiv am hotărât să ne păzim de zămislire cu gândul la a lăsa o distanță mai mare între copii. Am citit foarte multe cărți și am ascultat multe cuvinte de învățătura și am intrat într-o confuzie mai mare. Sf. Ioan Gura de Aur nu pune nașterea de prunci la nivel de scop primordial al căsătoriei fiind pus mare preț pe evitarea curviei și pe buna înțelegere între soți. Duhovnicul, știindu-ne slăbiciunile, ne-a dat dezlegare. Atunci mă întreb cât de grav e compromisul pe care îl facem, pentru că sunt și Părinți care văd aceasta ca pe un mare păcat, aceasta e o frământare care mă însoțește mereu! Vă rog părinte să-mi oferiți o lămurire! Doamne ajută!

Raspuns

Conştiinţa v-a răspuns deja la această întrebare. Cît ţine de Sf. Ioan Gură de Aur - confundaţi lucrurile. El cu adevărat vorbeşte despre păstrarea căsătoriei şi evitarea preacurviei prin relaţiile trupeşti în posturi sau alte zile oprite ( dar ca o excepţie), atunci cînd unul din soţi nu e dispus să postească. Acelaşi lucru spune şi Scriptura: "Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre." (I Corinteni , VII,5) Dar nicăieri în scrierile sfîntului nu o să găsiţi îndemn la onanism( adică apţinerea de a avea  copii prin diferite metode), nici chiar ca excepţie. În rest astfel de întrebări să le discutaţi cu duhovnicul. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23070 2014-08-10 18:08:18 Trăirea Duhovnicească liliana
Intrebare

Aș vrea să vă întreb: femeia în timpul ciclului are păcat de a intra în biserică? Unii zic da, alții nu, nu știu ce să cred.

Raspuns

Dragă soră citeşte aici un articol la subiectul care te interesează. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23068 2014-08-10 17:08:42 Unde sa traim? Viața de zi cu zi Rodika
Intrebare

Bună ziua, părinte.. Sunt măritată, încă nu avem de trai, muncim în străinătate 3 ani pentru asta... Dar soțul vrea să trăim în sat, acolo are casă... nu știu ce să fac. Problema e că eu sunt din oraș și nu prea aș vrea... sfătuiți-ne, ce să facem? Mulțumesc frumos, poate știți o rugăciune pentru trai, cui să ne rugăm pentru ca să avem apartament?

Raspuns

Dragă soră, cu părere de rău în ziua se azi suferă multă lume nu din cauza lipsei de ceva, ci "gusturilor", cerinţelor prea mari de la viaţă. Avînd de toate pentru trai, rămînem nefericiţi că nu avem mai mult. Astfel şi dumneavoastră, străduiţi-vă să apreciaţi ceia ce aveţi. Dacă aveţi casă la ţară, e foarte bine, desigur că e mai mult de lucru, dar sunt şi aici mai multe plusuri ( natura, aer curat, nu deranjezi vecinii de sus sau de jos, nici ei pe tine, nu te sufoci la etajul cinci vara, iarna faci focul cînd vrei -- da nu cînd se începe sezonul de încălzire...). Aşa că dacă vă faceţi condiţii bune de trai, poate fi mai bine ca la oraş. Dragoste să fie şi o casă cu copii. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23067 2014-08-10 11:08:22 Viața de zi cu zi
Intrebare

Bună diminiața. PĂRINTE EU AM O ÎNTREBARE FOARTE DELICATĂ, EU AM UN BĂIEȚEL DAR TATĂL LUI NU A VRUT SĂ ȘTIE DE EL CÂND AM RĂMAS ÎNSĂRCINATĂ, EU ERAM SINGURĂ CIND L-AM ADUS PE LUME AVEAM O STARE FINANCIRĂ FOARTE GREA ȘI LA UN AN ȘI PATRU LUNI A RĂMAS CU PĂRINȚII MEI, EU AM MERS ÎN PORTUGALIA CA SĂ MUNCESC. PESTE UN TIMP AM ÎNTÂLNIT UN BĂRBAT CARE MĂ AJUTAT FOARTE MULT ȘI M-A SUSȚINUT, M-A AJUTAT SĂ AM BĂIEȚELUL LÂNGĂ MINE CĂ VEDEA CĂ EU SUFERAM MULT DUPĂ COPIL. AM ÎNCEPUT SĂ TRĂIESC CU EL DOAR CIND AM ADUS BĂIATUL CĂ MĂ TEMEAM. DAR EL E CATOLIC ȘI MERGE ÎN TOATĂ DUMINICA LA BISERICĂ, E CREDINCIOS. EU ORTODOXĂ AVEM DEJA CINCI ANI CĂ TRĂIM ÎMPREUNĂ, EU VREAU SĂ NE CUNUNĂM, CE SĂ FACEM? CUM SĂ FAC, SE POATE SĂ MĂ CUNUN ÎN CATOLIC ORI ÎN ORTODOX ȘI SĂ RĂMÂNEM FIECARE CUM E BOTEZAT?

Raspuns

Conform învăţăturilor Sfinţilor Părinţi,un ortodox nu poate să se căsătorească cu un eterodox. Romano-catolicii au căzut în erezie.În vieţile sfinţilor este  descris un caz: La avva Chiriac, stareţul din mănăstirea de lângă pustiea Iordanului, a venit în vedenie Maica Domnului împreună cu Sf.Ioan teologul şi Sf.Ioan Botezătorul.La rugămintea insistentă a părintelui adresată oaspeţilor cereşti să intre în chilie,Maica Domnului a refuzat categoric pe motiv că are înăuntru o carte în care sunt două cuvântări a ereticului Nestorie care până la urmă au fost arse. Dacă alegeţi să trăiţi în casă cu un eretic,mai grav decât o carte cu două cuvântări eretice,  riscaţi să pierdeţi pe Dumnezeu cu Preacurata Sa Maică şi cu Sfinţii săi. Da, vă puteţi cununa Ortodox numai în cazul când aderă la credinţa ortodoxă ! 

Preot Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23066 2014-08-10 09:08:19 Numele copilului Învățături de credință Liuda
Intrebare

Numele Dinu, este un nume care corespunde calendarului creștin Ortodox?

Raspuns

Este un nume care derivă de la numele Constantin, aşa precum Liuda vine de la Lida sau Lidia. Iar în cazul în care numele cuiva nu corespunde cu calendarul creştin Ortodox, sâ-l încreştineze prin traiul şi împlinirea ortodoxiei,aşa cum au făcut-o sfinţii care sunt incluşi în calendar !

Preot Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23065 2014-08-10 04:08:02 Învățături de credință
Intrebare

Sărut mâna Părinți; ce facem cu pomelnicele care s-au citit de către preot?

Raspuns

Îl daţi şi la slujba viitoare!

Domnul să vă împlinească cererea !

Preot Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23064 2014-08-10 00:08:30 avort neintentionat Păcatele anna
Intrebare

Sărut mâna părinte! Am și eu o întrebare care mă frământă, din păcate cu o lună în urmă am aflat că sarcina (mult dorită) s-a oprit în evoluție și am fost nevoită să mi se facă avort, as vrea să știu ce ar trebui să fac și ce rugăciuni ar trebui să citesc...... din câte am înțeles 40 zile nu pot intra în biserică, este adevărat?

Raspuns

Când se împlinesc 40 de zile mergeţi la preotul locului şi o să vă acorde rugăciuni şi sfatul necesar !

Preotul Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23062 2014-08-09 22:08:52 Trăirea Duhovnicească ionescu ileana
Intrebare

Bună seara, vroiam să vă întreb dacă pe 15 august se fac nunți, vă mulțumesc.

Raspuns

Bună seara ! De pe 14 august până la 28 august nu se fac nunţi, din motiv că este postul Sfintei Marii .

Preot Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23061 2014-08-09 17:08:39 Ajutor Celor ce vor să se căsătorească Alexandra
Intrebare

De aproape 3 luni m-am întors în România, din Anglia, unde am locuit timp de 3 ani, în timp ce mi-am terminat studiile de Masterat. Am fost fericită și împlinită cu mine, până acum o jumătate de an, când am început să mă simt foarte singură, și neînțeleasă. Nu aveam nici un membru al familiei aproape de mine și sufletul meu, nu mă puteam confesa nimănui, ci doar prietenului meu, cu care locuiam în Anglia. El este de etnie maghiară și ne-am înțeles întotdeauna foarte bine, aveam planuri de căsătorie, dar eu nu-mi puteam lua gândul de la România și familia mea. Astfel, după un an și 3 luni de relație, după ce am încercat să-i explic că nu sunt fericită și împlinită sufletește în orasul în care locuiam în Anglia, și după indiferența lui față de nefericirea mea, am decis să mă întorc acasă. Acum, nu știu dacă este cea mai bună decizie, nu sunt fericită deloc, deși îi am aproape pe membrii familiei mele, și un loc de muncă pe care mi l-am dorit întotdeauna. L-am iubit foarte mult pe acest om, și îmi făcusem planuri de măritat cu el și formarea unei familii. Îmi este tare dor de el și aș vrea să mă întorc în Anglia. Vă rog din suflet să mă sfătuiți legat de această problemă. Mă rog Bunului Dumnezeu și Sfântului Nectarie, citesc acastiste pentru ajutor de Sus.

Raspuns

În această situaţie trebuie să pui pe cântar două lucruri şi să alegi unul: 1. Credinţa ortodoxă, care nu permite căsătoria cu persoane de altă credinţă, părinţii, ţara, neamul, etc. sau :2. iubirea lui cu indiferenţa faţă de neferiirea ta, credinţa pe care o are,care este un factor foarte important în formarea unei familii. Din aceste două nu poţi rămâne cu ambele, nu sunt compatibile. Aveţi nevoie şi de sfaturile unui duhovnic, întrebarea e de aşa ordin ce necesită dialog,cu întrebări şi răspunsuri imediate. Vă doresc înţelepciune şi discernământ să luaţi o hotărâre bună !

Preot Iulian Pinteac 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23060 2014-08-09 17:08:54 DIVRESE Învățături de credință DAVID
Intrebare

SĂRUT MÂNA PĂRINTE. AȘ VREA VĂ ROG FRUMOS SĂ RĂSPUNDEȚI LA CÂTEVA ÎNTREBĂRI DACĂ SE POATE. 1) DE CE UNII PREOȚI DESCHID EVANGHELIA VINEREA LA MASLU NU-ȘI PIERD MÂNTUIREA, NU-L ISPITEȘTI PE DUMNEZEU DACĂ O DESCHIZI, DOAMNE AJUTĂ. PĂRINTE: 3) DE CE SECTANȚII SPUN CĂ LUMINA DE LA IERUSALIM E FALSĂ? DE CE UNII SPUN NOROC LA CRĂCIUN, LA PAȘTI, RUSALII, CÂND POT SĂ ZICĂ DOAMNE AJUTĂ, SAU LA MULȚI ANI. DIN CÂTE ȘTIU DEMONII SPUN NOROC, DE CE PRATICA ACEASTA ȘI MAI SPUN UNII UITE CE NOROC A AVUT, PE CÂND SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU, PRACTICĂ ACEST CUVÂNT.

Raspuns

Dragă frate, mai întâi vreau să te previn să nu mai scrii cu majuscule, Preoții nu au dreptul să deschidă nici o evanghelie sau alte cărți pentru a prezice ceva, este un obicei păgân demonic, cei care practică așa ceva sunt iubitori de argint și excroci, să mă erte Dumnezeu, Iar sectanii vorbesc așa de Focul Haric pentru că adevărul doare și este incontestabil, vine de la adevăratul Dumnezeu, nu de la cel închipuit de ei, lipsit de orice lucrare a duhului. În privința cuvântului noroc, nu știu de unde ai luato că este de la diavolul, pur și simplu un cuvânt folosit mai des în lecsiconul societății, la salutare sau în alte conversații.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23058 2014-08-09 16:08:41 Viața de zi cu zi Anca
Intrebare

Sărut mâna Părinte. Caut un răspuns și nu-l găsesc. Am un prieten și sunt de câteva luni cu el. El a a vut o prietenă și a stat 8 ani de zile cu ea și așa a simțit el să se despartă de ea pentru că nu simte să facă nunta și nu se mai înțelegeau deloc... Este un păcat că sunt cu el? Toată ziua am neliniște din cauza că fata cu care a stat el îmi este vecină și părinții ei..

Raspuns

Dragă soră, cu toată rușinea dar o să spun, a folosi-to pe ea bine, acuma a arunca-to la gunoi și te are pe tine. Nu ții frică că tot acolo vei ajunge și tu? Păcatul desfrânării zace în el și în acea fată la fel, trimite-l la părintele Duhovnic și scapă de el. Roagă pe milostivul Dumnezeu să îți trimită pe cel hărăzit ție.

Prot.Victor Mihalachi

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova