Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23809 2014-11-11 23:11:33 Copil in afara casatoriei Celor ce vor să se căsătorească Loredana
Intrebare

Sarut' mâna, părinte. Vă rog din tot sufletul, dacă se poate, să mă sfătuiţi şi pe mine, că mă aflu într-o mare încurcătură în viaţă. Vă spun pe scurt situaţia mea. La locul meu de muncă lucrez cu un bărbat din Ucraina. Eu am 21 de ani, iar el 31. L-am iubit din tot sufletul din prima zi în care l-am văzut şi încă îl iubesc enorm şi nu îl pot uita vreodată. Cu timpul am fost împreună, iar după jumătate de an mi-am dorit de bunăvoie un copil cu el, întrucât pe el mi-l doresc tată copilului şi, neiubind pe nimeni, aşa mult mi-am dorit să am o familie cu el, deşi noi căsătoriţi nu eram. Acum sunt însărcinată de 5 luni, însă el nu mai vorbeşte deloc cu mine şi nu îl interesează deloc acest copil, susţinând că eu mi l-am dorit, nu el. Nu e de acord nici măcar să îi dea numele. Eu din foarte multă iubire nu m-am gandit niciodată să îl pun să dea pensie copilului şi nici nu o voi face, întrucât consider că acest copil are nevoie de un tată, nu doar de bani. Îmi doresc enorm să fie ca înainte, am încercat toate variantele, însă nu mai vrea deloc să fie cu mine, ba chiar şi-a pierdut acel farmec de la început, când ne iubeam mult, şi speră la o alta iubire, chiar din ţara lui, uitând complet că pe lume se va naşte un copil din sămânța lui. Sufer extrem de mult numai când mă gândesc că nu se va întoarce vreodată şi că va avea copii cu altă femeie. Am păcătuit, regret, însă îmi este foarte greu singură cu copilul. Am căzut într-o depresie de nedescris că voi fi mamă singură. O să îl aştept mereu şi aş da orice să vina într-o zi înapoi, că nu i-am făcut nici un rău, el ştie cât l-am iubit şi că din dragoste am rămas însărcinată. Vă rog să îmi daţi câteva sfaturi, ce trebuie să fac de acum înainte, cum ar trebui să procedez, şi dacă credeţi că este posibil ca într-adevar să îţi urăşti propriul copil, că nu înţeleg de ce e necesară altă femeie, când eu doar pe el l-am iubit, doar cu el am fost şi aproape avem o familile. Nu mai pot să gândesc şi sunt disperată. Ajutaţi-mă şi sfătuiţi-mă, vă rog mult. Mulţumesc. Doamne ajută.

Raspuns

Dragă soră, cred că nu e cazul să punem toate greutățile tale pe sama păcatului, cu toate că la mijloc el este, și e foarte bine că recunoști asta, în primul rând acuma trebue să te gândești doar la copilul care trebue să se nască, nu te înfricoșa că Dumnezeu te va ajuta să treci peste toate și să dai viață acestui prunc, să îl educi creștinește, să faci tot posibilul ca să nu simtă lipsa tatălui prin prizma dragostei de mamă, și chiar de acuma să vorbești cu el despre Dumnezeu pentru că înțelege totul. Să mergi la un preot să te mărturisești sincer din inimă, tot odată lepădându-te de viața și păcatele pe care le-ai săvârșit. Dumnezeu o să trimită pe cineva care să îți fie sprijin și care să te ajute împreună să vă mântuiți sufletele. Crede numai și va fi ție.

Prot.Victor Mihalachi

 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23807 2014-11-11 17:11:28 Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. ana
Intrebare

Bună ziua, părinte. Eu aş vrea să vă întreb, care este rînduiala pentru hramul casei? Ştiu că se duc careva daruri la biserică pentru sănătatea familiei, dar ce anume şi în ce zi, dacă hramul casei noastre este pe 21 noiembrie şi este zi de vineri?

Raspuns

Dragii mei, sărbătoarea hramului casei începe de la Sfânta Biserică. În această zi creștinul care își sărbătorește casa pregătește o colivă, careva daruri pentru cei săraci ca să facă și o pomană, și merge la biserică, participă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturgie, iar la sfârșitul liturgiei participă la rugăciunile săvârșite pentru sărbătoarea care se sărbătorește, moleven de sănătate în cinstea sărbătorii. Apoi împărțind milostenie merge acasă ca să prelungească sărbătoarea duhovnicește, nu în beții și desfătări lumești, și o masă de sărbătoare este binevenită dar ca să fie în discuții duhovnicești.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23724 2014-10-28 15:10:40 2222222222222222 Viața de zi cu zi cristina
Intrebare

De 3 ori am scris întrebarea și nici nu o găsesc pe site, și nici email de confirmare nu primesc. De ce? Chiar am nevoie de ajutor.

Raspuns

Dragă surioară, cu părere de rău, sunt foarte multe întrebări de răspuns, iar noi suntem foarte puțini și nu dovedim la termenii care voi doriți să fie răspunse, rog să ne iertați, dar facem și noi ceea ce ne stă în putință. Deci, sfatul eu l-am exprimat în întrebarea precedentă, apropie-te mai mult de Dumnezeu și uită de fostul prieten, pentru că Domnul, care le cunoaște pe toate, știe mai bine de ce avem noi nevoie, și dacă de la Domnul vine aceasta, înseamnă că el nu e de tine. Caută mai întâi cele spirituale și toate celelalte se vor adăuga ție. Răbdare... Răbdare... Răbdare. Mânca-v-ar Raiul să vă mănânce.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23723 2014-10-28 11:10:08 religios Arhivă 2009-2010 George
Intrebare

Sărut mâna, părinte. Am voie să mă uit la filme pornografice fără masturbare?

Raspuns

Dragă frate, «La orice alt păcat zicem numai că oamenii greşesc, dar cînd auzim că cineva a curvit, zicem cu durere că acesta a căzut» (Scara XV, 39). „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. " (I Corinteni 6, 9-10).

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23606 2014-10-07 17:10:30 1111111111111111111 Arhivă 2009-2010 cristina
Intrebare

Bună ziua, părinte. Sunt într-un mare necaz. În urma unei relații de 5 ani baiatul m-a părăsit. Nu am locuit împreună, bineînțeles că relații am avut. Îmi pare foarte rău, pt că deși au trecut 6 luni, eu încă îl mai iubesc. El m-a părăsit, deoarece a plecat în altă țară să muncească să facem bani de nuntă. Eu am plecat în Germania, iar el a cunoscut o femeie mai în vârstă și cu un copil și locuiește momentan cu ea. Nu știu ce să mai fac, am încercat să îl întorc dar nu mai vrea să audă de mine. Nu înteleg, cum de bărbatul care m-a cerut în căsătorie, bărbatul care îmi dovedea că mă iubește, m-a parasit așa, dintr-o data. Nu-mi pot explica, întruna mă întreb. Am fost acasă în România, m-am spovedit, vreau să spun că nu m-am spovedit de când aveam vreo 8 ani. Dumnezeu să mă ierte. Mă simt puțin mai liniștită. Citesc zilnic acatistul Maicii Domnului, dar eu tot îmi doresc să se întoarcă. Vă rog din suflet ajutați-mă, spuneti-mi un sfat. Vă mulțumesc.

Raspuns

Dragă soră, toată problema constă în faptul că tu privești la problema ta prin prizma dorinței tale personale, dar nu te-ai întrebat măcar odată, - dar ce plan are Dumnezeu pentru tine. În primul rând, slăbiciunea de a ceda căderea în păcat, este evident faptul că el, prietenul tău te-a folosit, sătul fiind deja de tine, caută acuma noi aventuri, iar tu îl dorești înapoi, el toată viața va fi așa, pentru că iubește mai mult decît orice plăcerea, dulceața păcatului, nu îl are pe Dumnezeu de tată și biserica de mamă. Iar tu, fiind delapidată de binecuvântarea lui Dumnezeu la o căsătorie fericită, acuma străduie în pocăință pentru cele săvârșite, și roagă-l pe Domnul să te călăuzească cum știe El mai bine. Nu dori ceea ce tu socoți că vrei, ci ceea ce Dumnezeu vrea pentru tine.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23584 2014-10-03 14:10:10 Păcat Arhivă 2009-2010 Tatiana
Intrebare

Bună ziua, părinte. Pe mine mă frământă așa întrebare: a da mită e păcat?

Raspuns

Da, este un păcat.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23583 2014-10-03 09:10:18 căsătorie posibilă Arhivă 2009-2010 mariana
Intrebare

Aș dori să vă întreb, dacă ne-am putea căsători religios în ziua de Crăciun. Știu că între Crăciun și Bobotează nu se fac nunți. Noi nu facem nuntă, vrem doar să mergem la biserică împreună cu nașii și părinții .Vă mulțumesc. Doamne ajută.

Raspuns

Dragii mei,nu se fac nunți înseamnă că nu se cunună în perioada respectivă.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23581 2014-10-02 19:10:42 O bună prietenă Viața de zi cu zi Georgescu Alberto
Intrebare

Bună seara! Numele meu este Alberto și am venit cu o întrebare mai delicată, aș putea spune și care anume: cunosc o fată, care APROAPE de fiecare dată când intra cu mine în biserică și se ținea în acel timp o slujbă sau ar fi fost o zi normală a bisericii, ea plânge și o ia cu leșinul și aproape de fiecare dată când intra în general într-o biserică începea să aibă amețeli sau să tremure. Iar uneori spunea cu voce tare când mergea pe drum cu mine sau când eram într-un loc oarecare "mulțumesc" (explicând că mulțumește celui de jos, mi-a spus mie), și uneori se bloca nemaispunând nici un cuvănt ceva timp. Iar alte fapte ar fi că ea tot are gânduri sadice, aș putea spune, uneori zicând că ar vrea să își ia viața, și mai știu că această persoană mai aprinde în casă uneori lumânari și se mai blochează, uitându-se atent spre flacără. Țin să spun că tot ceea ce zic nu este o glumă și chiar vreau să o ajut pe fata aceasta, pentru că de ceva timp păcătuiește groaznic de mult la o vârstă destul de fragedă, ea având 16 ani. Ce se poate face în privința asta? Eu cred că cel de jos o face să păcătuiască de la un timp încoace foarte, foarte mult și legat cu plânsul/aproape leșin/tremurat/mulțumind celui de jos/gânduri sadice/uneori blocându-se cu lumânările în mână, - nu mi se pare normal să facă un om așa ceva. Chiar doresc să i se înlăture tot răul și să fie numai bine în sufletul ei! (pe această fată de care spun o cheamă Simici Ana Maria).

Raspuns

Dragă frate, iată aici: Puterea rugăciunii pentru aproapele , vei găsi și răspunsul pe care îl aștepți.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23580 2014-10-02 11:10:37 copii Arhivă 2009-2010
Intrebare

Sărut dreaptă părinte va rog să mă iertați v-aș rugă dacă puteți să mă sfătuiți într o problemă. Sunt căsătorita de 6 ani și ne dorim foarte mult copiii. În primii 3 ani am evitat să rămân însărcinată, greșind, punând în prim plan lucrurile materiale casă,mașină și celelate lumești, dar după am realizat că am supărat pe Dumnezeu. Am făcut niște analize eu și soțul și s-a descoperit că are un varicocel la testicol care la operat, am sperat că după operație o să reușim dar din păcate nu! Aș vrea să va întreb dacă este păcat să facem pe altă cale, fertilizare, dumneavoatra ce mă sfătuiți?! Va mulțumesc și Doamne ajută.

Raspuns

Dragii mei, Biserica Ortodoxa  sprijina procreerea naturala si admite FIV doar cu material genetic prelevat de la cuplu, respingind ideea unor posibile anomalii, cum ar fi prelevarea de la rude, familie, precum si a existentei bancilor de sperma sau de ovule. Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23578 2014-10-02 09:10:44 3 Arhivă 2009-2010
Intrebare

bună ziua am și eu câteva întrebări dacă ați putea sa-mi răspundeți. de ceva timp citesc acatistul buneivestiri a preasfintei născătoare de dumnezeu și pururea Fecioarei Maria..Între timp am întâmpinat multe necazuri..Soacra mea spune că unele acatiste se citesc doar de preoți și că ar trebui să nu mai citesc eu sal întrerup..Nu știu dacă să cred sau nu, să citesc in continuare sau să mă opresc? altă întrebare: se citește numai o data pe zi acatistul sau îl pot citi de mai multe ori în aceeași zi? Sunt într-o țara străină și nu am o biserică aici aproape nu am mai fost de câțiva ani la biserică creștin ortodoxă însă mă mai duc din când în când la biserică lor nu cred că e un lucru rău știind că biserica e casă Domnului nu contează că e ortodoxă, catolică, musulmană și așa mai departe. Vă rog frumos ați putea sa-mi răspundeți la întrebări? Mulțumesc.

Raspuns

DRagă soră, acatistele se citesc de fiecare creștin, cu credință, evlavie, și dragoste. La Dumnezeu nu contează cantitatea ci calitatea,  dacă citim de 10 ori acatistul asta nu ne va da aripi,dar dacă citim odată dar sincer din inimă, cu lacrimi, și căință , și dacă credința noastră este macar cât un grăunte de muștar atunci și munții din loc îi putem muta. În ceia ce privește frecventarea bisericii catolice, este un mare păcat, nu se poate de a ne ruga împreună cu cei care au părăsit adevărul, a ne ruga pentru luminarea minții lor se poate, dar a ne ruga împreună cu ei nu se permite.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23576 2014-10-01 23:10:34 Arhivă 2009-2010 Ana Martinova-Niculita
Intrebare

Sărut mîna părinte,am 3 copii îs văduvă, am un baiat care trăiește cu o femee mai în vîrsta ca dînsul ,ne plînge inima căci nu are și el familie ca toți prietenii lui ,am încercat să vorbesc cu el de multe ori dar ne răspunde căci o so lepede dar nu știe cei cu el ,intotdeuna cască ,mi se pare căci ea îi face nebunii, mă iertati. Spunetimi ce rugacune să citesc , sau ce să fac că să fie și el în rînd cu prietenii lui ,plîng întruna, mă iertati. 

Raspuns

Rugați-vă Domnului să-l lumineze, și nu deznădăjduiți. Rugăciunile mamei " întăresc temeliile casei copiilor ei" - ne spune Sfînta Scriptură. O rugăciune specială pentru cazul dat nu cred că găsiţi, dar pe site căutaţi şi ve-ţi găsice vă poate fi de folos, important ca rugăciunea să fie sinceră. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23575 2014-10-01 21:10:22 Ajutati-ma sa gasesc pacea sufleteasca Arhivă 2009-2010 CIUTA GABRIELA
Intrebare

Bună seara, vin să cer ajutor poate există o rezolvare a situatei în care mă aflu am un băiat în vârstă de 20 de ani nu vrea să mai creadă în Dumnezeu. Cu cât îi explic că nu este bine ce face mai tare se încăpățânează ,cu ani în urmă își dorea foarte mult să ajungă la mormântul sfânt ,dar după cea a intrat la liceu sa schimbat total ,a citit că totul e farsă și că lumina sfântă nu e adevărată că preoți fac afaceri și tot felul de lucruri ,duminecă plătesc acatist pt el și mă rog poate DUMNEZEU într-o bună zi îl v-a ajuta să găsească calea și adevărul numele lui este Alexandru ,poate o slujbă citită de dvs va face că gândurile negre să se risipească,vă mulțumesc și Doamne ajută.

Raspuns

Dragă soră,cred că a fost scăparea de educație creștină, de valorificare a moralei creștine mulți ani în urmă, și acuma începem a culege roadele. La mijloc mai este și anturajul în care se află, impactul masmediei și a surselor de informare, și de ce nu cineva care acționează negativ asupra lui, prieteni, sau poate cineva care are viziuni neclare, necorecte asupra fiului vostru. Acuma nu e cazul să acționați promt asupra lui, ci încetul cu încetul și să vă rugați neîncetat ca Dumnezeu săi dea cuget bun, și tot odată ne vom ruga și noi și rugăm și pe cititori ca să se roage pentru Alexandru, pentru luminarea minții.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23574 2014-10-01 15:10:58 molifta Arhivă 2009-2010 VIORICA
Intrebare

Dacă ai pierdut o sarcină, când se face moliftă

Raspuns

După ce trece perioada de curăţire trupească. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23573 2014-10-01 15:10:41 Arhivă 2009-2010 ALINA
Intrebare

BUNĂ ZIUA PĂRINTE AM O ÎNTREBARE SPUNETIMI VĂ ROG CÎND SE ÎNCEPE POSTUL DIN AUGUST 2015 NOI VREM SĂ PUNEM DATA DE CUMETRIE A BĂIATULUI PE 12 AUGUST ȘI NU ȘTIU DACĂ E BINE AȘA SAU SĂ SCHIMB DATA MULȚUMESC MULT 

Raspuns

Dacă ţineţi sărbătorile pe calendarul nou ( gregorian) atunci e post 1-15 august. Dacă pe vechi ( iulian )  14-28 august, atunci reuşiţi. Mergeţi la preotul paroh şi vă sfătuiţi cu el. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23572 2014-10-01 14:10:46 Arhivă 2009-2010 simona
Intrebare

Sărut mâna! aș avea o întrebare,eu m-am născut creștină ortodoxă,cu frică mare de D-zeu,și am o oarecare dilemă intre'' stilul vechi ortodox'' și ortodoxia propriu-zisă? Care e diferența ? Mulțumesc! Am înțeles că epacat să pășim în astfel de lăcașuri!

Raspuns

Dragă soră, iată aici vei găsi răspunsul la întrebarea care te frământă.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23569 2014-09-30 17:09:58 Arhivă 2009-2010 eugenia
Intrebare

Bună ziua.Am o întrebare foarte dureroasă pentru mine.în urmă cu 3 ani mătușă mea să sinucis.spunetemi vă rog ce trebuie să fac deoarece în fiecare seară o visez și de atunci parcă sînt alt om mă sînt rău dar medicii nu găsesc nimic. Nu am chef de nimic și cîteodată îmi vin gînduri rele și mie.Vă rog din suflet ajutati-mă.

Raspuns

Aveţi nevoie de un preot duhovnic, la care să vă mărturisiţi mai des şi să se roage pentru ca să vă vindecaţi de durerea pe care o aveţi, doar că pentru aceasta trebuie să mergeţi la Biserică.Alungaţi gîndurile rele prin rugăciuni . Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23568 2014-09-30 12:09:32 Viața de zi cu zi Gheorghe
Intrebare

Salut, eu am problemă că în viaţa zi cu zi sufer cînd în place o fată. De ce să întîmpla așa lucru la mine? Vreu să spun clar mă tem că nici o data nu a să am prietenă.. Nu ştiu ce vreu eu în viaţa asta.

Raspuns

Dragă frate mergi la Biserică şi te mărturiseşte. Poate unele greşeli făcute te-au lipsit de ajutorul Domnului. Roagă-te Domnului ca să te ajute. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23567 2014-09-30 12:09:05 vis Întrebări neincluse în rubricile de mai sus simona
Intrebare

Bună ziua,am viisat că mă plimbam cu soțul meu și deodată am văzut un șarpe cu un pisic care se băteau ,soțul meu a vrut să meargă să prind șarpele și eu tot strigăm să nu se apropie de el că îl mușca și el la prins de coadă și a sărit și la mușcat de burtă apoi de gură și îi ieșeau spume din gură soțului meu ,,atunci am început să urlu și să plâng și m.am trezit ...ce înseamnă acest vis părinte?

Raspuns

Nu înseamnă nimic. Poate aţi privit vreun film de groază. Ghicitul viselor este un păcat şi nu trebuie un creştin să se ocupe cu aşa ceva. Rugaţi-vă Domnului să vă ocrotească. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23566 2014-09-30 11:09:54 Arhivă 2009-2010 natalia
Intrebare

Părinte,am și eu o întrebare..pot să mă căsătoresc pe 15 august 2015?

Raspuns

Nu, căci pe stil vechi e post, dar pe cel nou e Adormirea Maicii Domnului şi nu se fac nunţi în această zi.

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23565 2014-09-29 22:09:54 casatorie Arhivă 2009-2010 viorela
Intrebare

Bună seara ! Spunetimi vă rog frumos se poate de făcut nuntă în luna mai 2015 ,că din popor se zice că nu este bine să faci anume în luna mai, mutumesc anticipat.

Raspuns

Este vorba despre o superstiţie, nu este un adevăr. Data exactă o stabiliţi împreună cu preotul paroh. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova