Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23173 2014-08-18 21:08:04 referitor la intrebarea 23034 din 07.08.14 Întrebări neincluse în rubricile de mai sus
Intrebare

Îl cunosc personal pe părintele Panteleimon despre care vorbiți. Nu l-am văzut de mai mulți ani, dar dăunăzi am auzit că s-a întors în Moldova. Numele de familie este Josan. Doamne ajută întru cele bune.

Raspuns

Vă mulțumim, Doamne ajută.

Administrația

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23118 2014-08-14 13:08:57 Pomenire de 7 ani Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. Elena
Intrebare

Bună ziua. Aș dori să fac o pomenire pentru comemorarea a 7 ani de la decesul unui văr. Aș dori să știu de ce anume am nevoie pentru slujba de la biserică (colivă, colaci, etc?) Mulțumesc din suflet. Doamne ajută.

Raspuns

Darurile care se aduc la Biserică la anumite evenimente nu sunt obligatorii şi prescrise ca o regulă undeva. De aceea în diferite localităţi se aduc diferite lucruri. Întrebaţi pe cineva din localnici, vecini şi vă vor spune cum se face în localitatea dumneavoastră.Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23117 2014-08-14 12:08:33 nelamurire Celor ce vor să se căsătorească birsan stephan remus
Intrebare

Bună ziua!! Am și eu o întrebare.... eu și viitoarea mea soție suntem ortodocși, iar nașii pe care noi îi dorim sunt catolici...!! Credeți că este o problemă..? Se poate oficializa căsătoria? Noi îi dorim foarte mult și ei sunt de acord, dar nu știm dacă se poate..!! Mulțumesc..!!

Raspuns

Cu părere de rău nu este posibil aşa ceva. Naşii de Cununie, de Botez trebuie să fie Ortodocşi. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23116 2014-08-14 12:08:29 Verighete Celor ce vor să se căsătorească Marina
Intrebare

Bună ziua Părinte. Dacă puteți să mă ajutați cu răspunsul la o întrebare care mă nedumerește, pe motiv că verighetele care le-am ales sunt tare incomode (făcute la comandă) la scurt timp după cununie atât eu cât și soțul am renunțat să le purtăm, e păcat? Eu mă gândesc că aș fi vrut să aleg o altă verighetă, însă soțul nici nu vrea să audă, el a zis că tot ce dorește să poarte e lanțul cu cruciulița la gât. Cât de creștinește este să fim cununați și să nu purtăm verighetele? Mulțumesc anticipat pentru răspuns părinte.

Raspuns

Bună ziua. După cum aţi aşteptat vă pot spune că inelul de cununie trebuie să-l purtăm ca un simbol văzut a căsătoriei. Dacă vă sunt incomode  mergeţi la meşterul care le-a făcut ca să le facă comode, mai apoi le sfinţiţi la Biserică şi Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23115 2014-08-14 12:08:01 Probleme în viaţa de familie Cristina
Intrebare

Bună ziua Părinte, cer scuze de așa întrebări, dar spuneți-mi vă rog, dacă soțul dorește ca să-i satisfac careva pofte trupești, de ex: alte poze sexuale decât cele tradiționale este păcat? Sau cu mâna, se consideră malahie?

Raspuns

Da este păcat și da, se consideră malahie. În același timp, este corect să discutați cu soțul Dvs. despre toate aceste probleme. În familie, nu trebuie să fie teme tabu. Discutați simplu, dacă este creștin practicant, explicații că toate acestea vă depărtează de Dumnezeu!

În același timp, toate acestea nu trebuie să fie motive de ceartă care să ducă la dezbinarea familiei! Rugați-vă, ca odată cu trecerea timpului, să se umple și el de înțelepciune și de frică de Dumnezeu, ca să nu se ajungă la fărădelegi în sânul familiei!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23114 2014-08-14 11:08:46 taina sfintei cununii Celor ce vor să se căsătorească Olga
Intrebare

Bună ziua, Părinte! Puteți vă rog să-mi spuneti când începe Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel în 2015? Vrem să organizăm cununia religioasă, cât și acea civilă pe 7 iunie, iar sărbătoarea pe 13 iunie. Ar fi posibil? Vă mulțumesc pentru răspuns.

Raspuns

Nu, nu ar fi posibil! Pe 8 iunie se începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Deci, cununia ați putea să o faceți la 7 iunie, sau deja după 12 iulie, adică după încheierea Postului Sfinților Apostoli, sau, ceva mai înainte de 7 iunie, ca de exemplu, 5 iunie 2015. În acea săptămână avem dezlegare și la post!

Doamne ajută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23113 2014-08-14 01:08:25 greseli Păcatele Alex
Intrebare

Bună ziua, stimate domn! Mie îmi este foarte rușine să merg la spovedit având în vedere că am niște păcate foarte, foarte, foarte grave :(. Nu m-am mai spovedit de aproximativ 7 ani, știu, e foarte mult, însă sunt hotărât să merg la spovedanie. Părinte, când am început să descopăr și eu unele chestii, acum vreo 5-6 ani, eram doar un copil care a dat peste niște drăcovenii, Doamne iartă-mă, de filme nepotrivite. Având o vârstă fragedă, dar o minte încinsă de acele filme, într-o noapte mi-am atins o rudă de sex feminin care dormea cu mine în pat, în zonele unde nu aveam ce căuta. Ce ar mai fi de mărturisit e păcatul masturbării părinte și mi-e foarte greu să le spun. Te rog, crezi că am șanse la iertare?

Raspuns

Dacă aș crede că nu ai șanse de iertare, nu aș fi astăzi preot frate! Noi credem în posibilitatea schimbării oamenilor, noi suntem convinși că omul poate să se lepede de patimilie și de fărădelegile sale, desigur, dacă sigur și sincer dorește schimbarea!

Rușinea la spovedanie, e de la diavolul. Un creștin, trebuie să aibă rușine când păcătuiește, nu când se pocăiește! Iar Mântuitorul ne îndeamnă foarte clar: ”Îndrăzniți, Eu, am biruit lumea”!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23112 2014-08-13 23:08:49 Probleme în viaţa de familie Ana
Intrebare

Bună seara părinte. Am o problemă în familie, am 26 de ani, eu și soțul meu Alexandru ne cunoaștem de 8 ani și suntem căsătoriți de 3 ani și 10 luni, împreună avem o fetiță de 1 an și 5 luni. Locuim împreună cu părinții lui și ne împăcăm foarte bine. Soțul meu lucrând șofer personal era mereu în deplasări și și-a găsit o altă femeie și de acum 6 luni și-a luat bagajele și a plecat și locuiește cu ea….. până acum 2 luni mai suna și vorbea cu cineva din rude, mai vorbea din cind în cind cu mama lui, dar vorbea foarte urât, deaoarece părinții lui nu au fost și nu sunt deacord cu fapta ce a săvârșit-o părăsindu-și soția și copilașul. Când mai venea pe acasă încercam și eu și părinții lui ca să-l convingem să nu distrugă familia, dar el nu a ascultat și s-a dus. Îmi spunea că avea gânduri de sinucidere, că nu mai vrea să trăiască, la copilaș nici nu se uita, îmi spunea că nu poate veni acasă, apoi plângea și-i spunea mamei sale că nu știe ce se întâmplă cu el. Niciodată nu ne-am certat, ne-am împăcat foarte bine, dar de odată s-a schimbat brusc, în așa stare de rău nu a mai fost niciodată. Vă rog dați-mi un sfat. Vă mulțumesc!

Raspuns

Să stăruiți în rugăciune! Iată sfatul meu scumpă soră. Să vă rugați și pentru el și pentru Dvs. ca să puteți cu bine depăși această situație de criză. Situația este că astfel de femei, care știu a destrăma familii, ele nu se mulțumesc doar cu un bărbat... Astfel, mâine, poimâne ea își va căuta un altul, iar soțul Dvs. se va trezi exact în situația pe care o aveți Dvs. acum, abandonat. Am caz similiar concret în parohia mea.... Știu că e greu să așteptați, mai ales când fiecare minută se egalează cu ani, dar, zice Sfânta Scriptură: ”Prin răbdarea voastră vă ve-ți dobândi sufletele voastre”! Dacă ve-ți păstra rugăciunea fierbinte pentru soțul Dvs. și o să-l pomeniți în fiecare rugăciune a Dvs. sunt sigur: Lucrurile se vor schimba!!!

Să vă întărească Bunul nostru Dumnezeu!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23111 2014-08-13 23:08:47 Religii lucian
Intrebare

Doamne ajută, întrebare ,,am primit cadou de la un priten catolic Noul Testament fără Psaltire, este la fel cu a noastră? Este tradusă de pr. Alois Bulai și pr. Anton Budău (Sapientia Iasi 2002) țin să precizez că am și citesc din cea ortodoxă, mulțumesc anticipat.

Raspuns

Dacă aveţi şi citiţi Biblia e minunat. Puteţi s-o păstraţi şi pe cea catolică, căci nu are deosebiri esenţiale. Dar în Noul Testament nici nu este Psaltirea, această carte se află în cuprinsul Vechiului Testament, căci a fost scrisă de împăratul David.În rest spor la studiu.Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23110 2014-08-13 23:08:44 linistea sufleteasca Păcatele daria
Intrebare

În urmă cu 4 ani ani am cunoscut un bărbat de altă religie, am stat împreună urma să ne căsătorim, dar mutându-ne în străinătate acest om s-a schimbat enorm, a găsit un anturaj cu care petrecea mai tot timpul și practic ne-am îndepărtat foarte mult, iarba, alcoolul și prietenii erau pe primul plan. Într-una din zile când m-am întors de la serviciu nu l-am mai găsit acasă își luase toate lucrurile personale și a plecat, nici acum nu știu de ce, pentru că reușisem să facem cât de cât o situație, să avem servicii bune amândoi, acte. De câteva luni sunt singură nu pot să-mi găsesc liniștea interioară, nu pot să mă readun și să plec mai departe, nu-mi găsesc locul în societate deși toata lumea mă apreciază datorită serviciului pe care-l am. Ajut foarte mult pe cei cu situații precare, dar în sufletul meu sunt singură, pustiită, nu am prieteni, la ai mei nu le pot spune că sunt singură, nu-mi găsesc pacea. Știu că am trăit în păcat cu acel om, dar niciodată nu am părăsit religia mea. Știam de post mergeam la biserică, iar el la fel nu se impunea deloc, îi plăcea că sunt credincioasă, de foarte multe ori citind acatistul Sfântului Nectarie am avut parte de minuni. Dar acum când deja am trecut prin multe împreună, el a avut o tumoare la plămâni l-am ajutat, i-am fost alături și dintr-o dată totul s-a năruit. Sufăr enorm nu-mi pot reveni, merg mereu la biserică, mă rog la Dumnezeu să vină înapoi, dar nimic. Au trecut aproape 4 luni nu pot să mă întăresc să merg mai departe, să-l uit, să-l urăsc că m-a părăsit. Aș dori să mă ajutați cu niște sfaturi, știu că am greșit întotdeauna plătim, sunt o persoană cultă și educată cu studii superioare, atât în țară, cât și-n străinătate, dar de ce eu ??? Nu știu nici acum de ce m-a părăsit, știu că tot timpul era trist, mă acuza tot timpul că nu-l înțeleg, că eu de fapt îi creez probleme, deși nu ieșeam nicăieri, nu aveam deloc prieteni, tot timpul am fost fidelă și sinceră cu el.

Raspuns

Dragă soră poate nu e cazul să vă întristaţi atît de mult, poate astfel a-ţi scăpat de multe probleme pe care le puteaţi avea dacă rămîneaţi împreună. Apostolul Pavel zice: "toate vă sunt vouă bune, dar nu toate spre folos". Poate e cazul ca să priviţi la această situaţie ca la un început, nu ca la un sfîrşit. Nu uitaţi de Dumnezeu şi El v-a fi mereu alături. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23109 2014-08-13 23:08:21 preotii Neînţelegeri apărute în sânul Ortodoxiei cristina
Intrebare

Am și eu o mare nedumerire, unele prietene îmi spun că la spovedanie preotul pune întrebări tare deocheate și le judecă, preoții au voie să judece oamenii? Și mi-i frică să merg la preotul din oraș. Și mai este un motiv de care nu vreau să merg la biserică, am fost să împărtăș băiețelul fiind mic nu dorea să mănânce Împărtășania, eu am zâmbit, căci nu știam cei să-i mai fac, preotul când a strigat la mine tare să audă toată biserica ,,ce râzi, trebuia să înveți copilul,, ce trebuia să-l învăț dacă el nu înțelegea nimic, asta e ceva normal? De atunci evit să merg la biserică.

Raspuns

Dragă soră, preoții sunt și ei mai întâi oameni, născuți și crescuți, educați și școliți tot de noi de societate, și acuma ne mirăm ce fac unii din ei, ce am crescut aceia avem, să fim deci demni de cei ce ne conduc astăzi. În privința copilului preotul are dreptate, educația copilului începe încă din burta mamei, el tot aude și înțelege despre cei vorbește mama, deci elimentar dacă nu de atunci apoi după botez copilul trebue neapărat dus la biserică zi de zi când este slujbă, adica duminicile și sărbătorile mari, de împărtășit cât mai des, și de vorbit permanent despre Dumnezeu cu el, atunci vă asigur că nu va face nazuri la biserică, din propria practică o cunosc, să vedeți ce diferență e între copii care din burta mamei și până în prezent 2-4 anișori frecventează biserica și cei care ocazional vin la biserică. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: dacă am avea o generație de mame cu adevărat creștine, trăitoare, practicante ale credinței, am schimba cursul istoriei. Nu preotul este vinovat că a făcut observație către toți, pentru că ca atare Dumnezeu prin preot va mustrat, ci părinții că nu caută mântuirea proprie și a copilului. Iar pentru mărturisire căutați un bun duhovnic care să vă fie pe plac, în care să aveți încredere deplină și să vă fie folositoare povețile primite de la el.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23108 2014-08-13 21:08:12 Strugurii si ziua de 6 augsut Viața de zi cu zi vadim
Intrebare

Sărut mâna părinte! Îmi puteti da un canon un exact al sfinților părinti care oprește gustarea strugurilor până în 6/19 august când este Schimbarea la Față ... ?

Raspuns

Nu cred că există aşa canon. În Pidalion găsim doar canon legat de oprirea abuzurilor pe care unii preoţi le făceau la sfinţirea strugurilor ( puneau boabele de poamă în potir şi le sfinţeau împreună cu Trupul şi Sîngele Domnului). Iar această dată e orintativă pentru România şi Moldova. În alte ţări strugurii se coc mai devreme sau mai tîrziu. De exemplu în Rusia pe 6-19 august se sfinţesc abia merele, pe cînd la noi se sfinţesc de Sf. Ilii. Important este ca orice rod pe care îl primim să aducem la Biserică ca să fie sfinţit şi mai apoi să gustăm din el. Această tradiţie vine din Vechiul Testament cînd oamenii aduceau zeciuială la templu din ce le rodea pămîntul şi apoi gustau din roade. Dacă cineva a găsit un canon - vă rugăm să ne ajutaţi.Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23107 2014-08-13 18:08:23 post Celor ce vor să se căsătorească liliana
Intrebare

Pe ce dată începe postul Crăciunului în anul 2014? Ne-am putea cununa în ziua de 07 noiembrie sau 13 noiembrie 2014?

Raspuns

Postul Naşterii Domnului se începe pe 28 noiembrie ( dacă sunteţi în Biserica cu calendar Iulian). Dacă sunteţi pe stil nou, cu 13 zile mai devreme. Mergeţi la preotul paroh şi vă sfătuiţi cu el. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23106 2014-08-13 17:08:33 Sfânta Tradiţie, obiceiuri şi "babisme"
Intrebare

Părinte, spuneți-mi vă rog, dacă a trecut deja 7 ani după ce a murit cineva, se poate de îngropat tot în acel loc pe altcineva și dacă nu, de ce nu se poate?

Raspuns

Deshumarea osemintelor se face doar cu binecuvîntarea episcopului şi în cazuri excepţionale. Dar în privinţa a 7 ani ??? Închipuiţi-vă că a-ţi îngropat o persoană dragă ( mama, tata, ori mai rău - un copil), pe care o iubiţi foarte tare, îi îngrijiţi mormîntul, iar după ce se împlinesc 7 ani, veniţi la mormînt, dar acolo e înmormîntat altcineva --- cum o să vă simţiţi?

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23105 2014-08-13 12:08:53 Emotii Viața de zi cu zi Ana Anette
Intrebare

Lăudăm pe Iisus. Mă numesc Ana Mirela am 18 ani și am o foarte mare problemă. Am emoții foarte mari la evenimente, pe stradă, la școală, biserică când vorbesc cu cineva pur și simplu nu mă pot stăpâni. Aceste emoții ale mele au devenit niște temeri, temeri să nu leșin pentru că din cauza acestor emoții am leșinat de 2 ori. Tot din aceste emoții mi se întunecă în ochi, transpir și mă bâlbâi sau uit ce am de spus. Menționez că sunt credinioasă și mă rog Acatiste, Psalmi. Vă rog ajutați-mă, ce să mă rog pt aceste emoții ca să scap de ele și cum să mă rog că poate nu mă rog corect.

Raspuns

Dragă soră este foarte bine că faceţi rugăciuni, dar pentru tămăduire de neputinţa pe care o aveţi trebuie să apelaţi le Sfintele Taine ( Mărturisira şi Împărtăşirea) şi la rugăciunile Bisericii: "Rugăciune la toată neputinţa", pe care preotul o citeşte pentru doritori după sfîrşitul Sf. Liturghii. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23104 2014-08-12 23:08:09 Cununia Sfânta Tradiţie, obiceiuri şi "babisme" Patricia
Intrebare

Părinte, este corect că dacă te cununi joia este viața cu ghinion?

Raspuns

Sună mai mult a superstiţie. În privinţa zilelor de cununie trebuie de respectat tradiţia ţării unde trăim. În Republica Moldova joia nu se cunună, dar nu din cauza ghinionului, ci a tradiţiei.

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23103 2014-08-12 20:08:37 spin din cununa lui Hristos Viața de zi cu zi maria
Intrebare

Doamne ajută! În una din bisericile catolice din Bucuresti se află expus un ghimpe din cununa purtată de Hristos. Noi suntem ortodocși. Pot totuși să-mi ating copilul bolnav de acel ghimpe care a adus multe vindecări?

Raspuns

Cred că da, dar să fiţi conştientă că nu credinţa în ghimpe ne poate vindeca, ci credinţa în Domnul Hristos. Iar de El ne putem atinge la fiecare Liturghie prin Sfînta Împărtăşanie. Copiii pînă la 7 ani pot fi împărtăşiţi la fiecare Liturghie. Doamne ajută!

 Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23102 2014-08-12 18:08:08 Viața de zi cu zi
Intrebare

Sărut mâna Părinte. De când fratele meu s-a mutat în altă casă la soacra lui să trăiască s-a schimbat foarte mult. A uitat de familie, prieteni. Când vine la părinți e tot normal, vorbește.. ne spune că nu se împacă bine cu soția, are o viață nefericită. Dar când este acolo: că dați pace, e viața mea.. că noi suntem răi și nu vrem să trăiască ei împreună ș.a. E posibil să-i fi făcut farmece?

Raspuns

Dacă am înţeles corect, vreţi " să-i faceţi un bine" şi îl îndemnaţi să divorţeze. Dacă este aşa, atunci vă îndemn să-i lăsaţi să aleagă singur. Nu poate în viaţa de familie să fie " numai soare". Mai sunt şi încercări, şi certuri. Cineva spunea că cînd se căsătoresc doi se aseamănă cu două bile de fier ( fiincă caracterele sunt formate şi nimeni nu vrea să cedeze), care trebuie să se facă una --- închipuiţi-vă cîte scîntei trebuie să fie. De aceea tinerii e bine să trăiască separat, ca să nu fie influenţaţi spre ceartă şi să se obişnuiască să ierte. Scriptura spune: " Să nu apună soarele întru mînia voastră". Aşa că dacă doriţi binele pentru fratele  vostru rugaţi-vă Domnului pentru binele lui, şi nu credeţi în superstiţii. Omul cel mai des şi-o face cu mîna lui, dar caută vinovatul în altă parte. Doamn ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23101 2014-08-12 17:08:44 cumatria-semnificatie religioasa Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. elena
Intrebare

Bună ziua, vă rog să-mi spuneți dacă cumătria, vechi obicei moldovenesc, ce are loc concomitent sau după botez, are vreo semnificație din punct de vedere religios? Mulțumesc.

Raspuns

Cumătria nu are semnificaţie religioasă. Aş crede că iniţial ar fi fost masa de după Botez, ca mai apoi să fie " împodobită" cu mai multe obiceiuri, unele fiind chiar exagerate.

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23100 2014-08-12 17:08:25 NUNTA Celor ce vor să se căsătorească
Intrebare

Se poate face nunta pe 29 august dacă preotul care ne va căsători ne dă derogare?

Raspuns

Da se poate, Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova