Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24870 2015-05-07 14:05:03 Rugăciune Explicarea Sfintei Scripturi Narcis
Intrebare

Sărut mâna, Parinte, vreau să vă întreb: eu citesc cam 3 acatiste pe zi, are ceva? Și îmi dau toată silința să nu le citesc mecanic. Citesc în fiecare dimineață acatistul Bunei Vestiri, după după vreo cîteva ore citesc acatistul Sf. Efrem cel nou, citesc și acatistul Potirul Nesecat pentru beție, îl citesc pentru mama, pentru prieteni etc. și seara mai citesc unul. Vroiam să vă întreb, are ceva? Îmi fac și rugăciunile de dimineață, de seară etc. Mă gîndesc să nu fie prea mult, să le amestec, nu știu ce să zic. Vă mulțumesc.

Raspuns

Dragă frate,rugăciunea nu este multă nici odată, dar totul depinde de calitatea ei. Dacă izvorăşte  din inimă înfrţntă şi smerită, cu duh umilit şi credinţă statornică, apoi este foarte bine. Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24869 2015-05-07 13:05:04 Conceperea unui copil Probleme în viaţa de familie Maria
Intrebare

Sărut mîna, Părinte, am și eu o rugăminte la dvs. Spuneți-ne, vă rog, ce acatist sau rugăciune se citește pentru a ne ajuta Bunul Dumnezeu să concepem un copil? Mulțumesc mult pentru timpul acordat.

Raspuns

Acatistul sfinților părinți Ioachim și Ana. Iar la rubrica acatiste și rugăciuni ve-ți găsi și alte rugăciuni folositoare.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24868 2015-05-07 07:05:27 nume crestin ortodoxe Arhivă 2009-2010
Intrebare

Hristos a înviat! Ne puteți spune dacă numele Emanuela este creștin-ortodox, se poate de botezat cu acest nume? Și cum am putea găsi lista numelor creștine? Vă mulțumesc anticipat și Domnul să vă ajute să ne luminați mințile...

Raspuns

Doar ca o derivată de la numele Emanuel sau Emanuil, însă nume femenin nu există.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24866 2015-05-06 11:05:22 40 de slujbe Viața de zi cu zi Victoria
Intrebare

Părinte, am o astfel de întrebare: în următoarea perioadă aștept să plec, însă nu mi-au venit documentele și am nevoie de o sumă de bani mare, pe care trebuie să o incasez de la vinderea automobilului propriu, pe care de 3 ani nu găsesc cumpărător. Pot să dau la 40 de slujbe ca să îmi vină mai repede actele și să vînd și automobilul?

Raspuns

Dragii mei, în asta și constă eșecul nostru, pentru că îl avem pe Dumnezeu ca pe un prestător de service și mai mult nimic, mergem la preot ca  la casa de deservire socială șii plătim comanda să se roage pentru toate nevoile noastre sociale, pentru neajunsurile noastre, pentru ratările noastre, pentru neputințele noastre, dar nu ne întrebăm cu adevărat ce dorește Domnul să ne spună prin toate aceste neajunsuri ale noastre. El, vrea inima noastră încuiată și împetrită ca să fie deschisă și săl primească înlăuntrul. El vrea să fie iubit de noi, slăvit de noi, să primească multumiri de la noi, și să simtă căldura credinței noastre față de El, și de aproapele. Când vei face toate astea vei câștiga și cerereape care o dorești.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24865 2015-05-06 11:05:39 Numele de botez al copilului Sfânta Tradiţie, obiceiuri şi "babisme" Alexandru
Intrebare

Bună ziua! Spuneți-mi, vă rog, dacă pot să dau numele de botez băiețelului - Artur? Mersi mult!

Raspuns

Cu parere de rău așa nume de sfânt nu există în calendarul ortodox.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24863 2015-05-05 17:05:36 Sfinta Cununie. Arhivă 2009-2010 Anastasia
Intrebare

Aș fi vrut să aflu dacă se permite să cununăm copilul cumătrilor noștri. Avem cumătri mai în vîrstă, care ne-au botezat copilul acum cîtva timp. Feciorul cumătrilor se însoară și ne-au cerut de nași. Aș vrea să știu dacă se permite să cununi în astfel de situație. Mersi anticipat.

Raspuns

Se poate numai dacă întruniti calitățile de nași și vă obligați să fiți așa cum cere legea să fie adevărații nași. Naşii de cununie trebuie să fie ortodocşi, să locuiască împreună cît mai aproape de finii pe care îi cunună, ca să-i poată mai bine supraveghea duhovniceşte, şi să fie buni creştini. Adică să fie evlavioşi, cu familie model în societate, cu copii bine crescuţi, paşnici şi iubitori de biserică. De obicei naşii se aleg cu binecuvîntarea preotului şi cu învoirea ambilor miri şi a rudelor apropiate. Nu pot fi naşi de cununie cei necununaţi, cei divorţaţi, cei de altă religie, cei necredincioşi şi răi, cei beţivi şi desfrînaţi şi cei ce nu vin regulat la biserică în Duminici şi sărbători.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24861 2015-05-05 16:05:42 cununie Arhivă 2009-2010
Intrebare

Iertaţi-mă, părinte. Vreau să întreb când se poate de făcut cununia, pe data de 2 sau 3 octombrie 2015, în ziua de vineri este sau nu post? Iar sâmbătă este sâmbăta morţilor...

Raspuns

În ziua de 2 octombrie este foarte bine.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24860 2015-05-05 00:05:51 Înmormântare Păcatele Tiberium
Intrebare

Hristos a înviat. Am greşit, Părinte, cel puţin după cum cred eu. Trăiesc cu mama de 10 ani singur, fără tată. Sunt divorţaţi. El a plecat departe, locuiam la 200 km unul de altul, nu ne vedeam des, - 1, 2 pe an. Eram în nişte relaţii bune, ne sunam odată pe săptămână. Dar s-a întâmplat un accident şi a decedat... mi-a fost tare greu când am auzit, nu îmi venea să cred... Păcatul meu este că nu m-am dus la înmormântare, am vrut să-l ţin minte aşa cum era... nu am vrut să-l văd mort. Ştiu că am făcut un păcat mare, dar aş vrea să aud şi de la Dumnevoastră ce aş putea face şi ce rugăciuni să citesc ca să-mi fac păcatul mai uşor. Mulţumesc mult.

Raspuns

Dragă frate, să te rogi pentru ertarea păcatelor tatălui, așa o să îți faci păcatul mai ușor.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24859 2015-05-04 23:05:57 Despre pravilă Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. Tatiana
Intrebare

Hristos a înviat! Sărut mîna, părinte, aş vrea să vă întreb care este de fapt pravila la rugăciune în perioada pînă la Înălţarea Domnului, căci în timpul Liturghiei am îngenunchiat, iar o doamnă mi-a spus că nu se îngenunchiază şi nici nu se fac metanii pînă la Ispas. Şi vă rog să mă lămuriţi şi într-o întrebare ce ţine de cununie: de ce nu se fac cununii sîmbăta, iar vineri, că e zi de post, se permite? Vă mulţumesc şi Doamne ajută!

Raspuns

Dragii mei, din pogorământ către sarbatoarea învierii Domnului, până la Cincizecime nu se îngenunchiază, iar în ziua Cincizecimii la slujba de seară se citesc și rugăciunile de dezlegare la îngenunchere. Referitoar la a doua întrebare, conform canoanelor bisericești și tradiției, tinerii nu  trebue să aibă relatii pâna după primirea Tainei Cunuiei, iar în ziua când sau cununat au dreptul la patul conjugal, deaceea se săvârșește taina in zi de post spre zi de dezlegare, ca tinerii mergând acasă de la biserică să se poată uni în patul conjugal.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24858 2015-05-04 22:05:34 1 Arhivă 2009-2010
Intrebare

Hristos a înviat! Dacă tatăl meu, care este decedat, înainte de a-şi da sfârşitul s-a botezat la altă religie, eu am avut vis cu el, în care îmi cerea să îi iau haina şi să i-o spăl (haina care a primit-o la botez de mic), eu pot să mai fac ceva pentru sufletul lui, dacă mi-a cerut lucrul acesta?

Raspuns

Dragii mei, cred că unicul lucru pe care puteți să-l faceți, e să nu repetați grava și nereparabila greșală făcută de el. În rest rugați pe milostivul Dumnezeu din tot sufletul, din tot cuget ul, din toată virtutea cu lacrimi ca să ușureze pedeapsa pe care o merită în veșnicie.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24423 2015-02-27 21:02:59 Întrebări neincluse în rubricile de mai sus graur petru
Intrebare

Bună ziua. Are dreptul diaconul de a sluji două liturghii cu aceleași veșminte?

Raspuns

Dragă frate, veșmintele nu se schimbă la fiecare slujbă, ci mai întâi dacă le are preotul, diaconul , le schimbă în dependență de sfântul care se serbează, dar dacă nu are apoi slujește cu ce are.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24417 2015-02-27 17:02:41 post Viața de zi cu zi mihai
Intrebare

Doamne ajută! Am nevoie de un sfat de la dv.: a început postul și încerc să-l țin, numai că în perioada aceasta mi-am scos un dinte și a curs sânge. Sângele l-am înghițit. Pot să mă împărtășesc imediat după acest eveniment? De asemeni, în postul trecut înainte să mă împărtășesc mi-am mâncat o pieliță de la unghie și o pieliță de la buză, care era crăpată. Este considerat păcat? Știu că sună stupid, dar vreau să știu, ca să nu fac păcat mare.

Raspuns

Dragă frate, pentru aceste întrebări este părintele duhovnic la care trebue să mergi.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24416 2015-02-27 08:02:51 cununia Celor ce vor să se căsătorească tatiana
Intrebare

Mă rog de mă iertați, părinte. Spuneți-mi, vă rog, acuma în post se poate să fie cerută în căsătorie fata? Mulțumim de sfat.

Raspuns

Dragii mei, nu este binevenit în perioada de pregătire spirituală, de muncă la pășunea sufletului, să cugetăm la cele lumești, mai răbdați nițel pînă la învierea Domnului.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24415 2015-02-27 07:02:34 cununia Celor ce vor să se căsătorească tatiana
Intrebare

Mă rog de mă iertați, părinte. Pe data de 12, 13.09.2015 se poate face cununia și nunta? Vă mulțumesc anticipat. Doamne ajută.

Raspuns

Dragii mei, cred că foarte bine ar fi să sărbătoriți acest important eveniment pentru voi la data de 13-09-2015, dar să mergeți să discutați și cu preotul la care veți oficia cununia religioasă.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24414 2015-02-27 02:02:11 casatorie Celor ce vor să se căsătorească vadim
Intrebare

Bună seara. Am și eu o nelămurire. Nu vreau să fie luată ca ispită, nici în nume de râu, însă mă gândeam, dacă înainte bărbatul și femeia se căsătoreau simplu, fără programări, fără bani, inele, certificate, etc., ci doar printr-o binecuvântare printr-un om cu har de la Dumnezeu. Ar mai fi valabil așa ceva în prezent?

Raspuns

Desigur că mîndria exagrată nu era în trecut, fastul cu care se petrec nunțile din prezent, în schimb la Cununie, în Biserică era prezent tot satul. Înscriere se făcea doar în Biserică, în registre speciale, iar inelele se folosesc din vechime la logodnă, căci ele simbolizează dragostea celor doi. În prezent statul înregistrează căsătoriile și este un garant pentru ca soții să respecte obligațiile. Dacă nu doriți să faceți nuntă cu cheltuieli mari - e valabil, dar cununia și înscrierea trebuie s/o faceți. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24413 2015-02-26 20:02:54 Arhivă 2009-2010
Intrebare

Binecuvântați, părinte. Știu că nu e bine să te dai cu ojă pe unghii, dar lacul este considerat ca ojă sau pot să mă dau pe unghii? Mulțumesc frumos. Doamne ajută.

Raspuns

Creștinul în primul rînd trebuie să se îngrijească de frumusețea sufletului, iar podoaba autentică a femeii este bunătatea, blîndețea și alte virtuț i- despre aceasta ne vorbește sf. Ioan Gură de Aur. Înfrumusețarea părului, unghiilor, boirea buzelor, ochilor ne apropie de Dumnezeu? Ori susțin alte scopuri? ,, Toate vă sunt vouă bune, dar nu toate spre folos...,, Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24408 2015-02-26 16:02:46 Cununia Probleme în viaţa de familie TM
Intrebare

Sărut mîna, părinte, vă rog să mă ajutați cu 2 sfaturi, dacă aveți timp:

1. Am citit undeva că oricine trebuie să aibă duhovnic personal, și nu e vorba de preotul care te botează, ci de preotul care știe tot despre tine, și am mai citit ca Dumnezeu îți scoate în cale preotul potrivit pentru sufletul tău, că nu e vorba ca tu să-l cauti... Sînt în Londra de 3 ani, aveam momente că simțeam că-mi pierd bunătatea din mine, că o iau pe cale greșită, între timp am găsit o biserică moldovenească, am găsit acolo un preot care vine din Moldova periodic, pentru a strînge bani în folosul construcției unei biserici în Moldova, deci nu e permanent aici; am observat că după mărturisirile pe care le aveam, eu mă simțeam alt om, am început să văd ce fac rău și greșit, chiar m-a făcut să înțeleg ce fac greșit în relația mea cu partenerul de viață... Aș fi vrut tare ca el să fie duhovnicul meu, însă mă gîndesc că nu o să fie aici permanent. Nu știu ce decizie să iau, vă rog să-mi luminați mintea...

2. Acum în mai mă cunun, și foarte tare vreau să ne mărturisim amîndoi la preotul cutare, însa deja am programat la biserica din sat ziua cununiei. Se cuvine să ne mărturisim la un preot și să ne cunune alt preot???

Raspuns

Decizia vă aparține soră într-u totul. Problema e că, într-adevăr duhovnicul trebuie să fie cât mai aproape, cât mai la îndemână, dacă doriți. Așa ca atunci când ve-ți dori să vă curățiți sufletul, să o puteți face fără de probleme. Puteți să vă mărturisiți la el, dar, după plecarea sa, va trebui să vă identificați alt părinte. Poate îl întrebați chiar pe el, cine ar putea să-l înlocuiască în perioada absenței sale???

Mă bucur că ați găsit mângâiere la părintele și sper mult, ca Dumnezeu să nu vă lase niciodată cu sufletul pătat de păcat!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24410 2015-02-26 18:02:54 Rusaliile Celor ce vor să se căsătorească doina
Intrebare

Bună seara. Stimate părinte, aș vrea să știu cînd este ajunul Rusaliilor în anul 2015, și dacă se poate în luna mai de cununat?

Raspuns

Ajunul Rusaliilor, este data de 30 mai. Duminica Mare, în acest an este în data de 31 mai!

Și da, se poate de făcut cununii în luna mai. Vă sfătui să optați pentru ziua de Duminică, dar categoric nu pentru cea de sămbătă. E mare păcat înaintea lui Dumnezeu să faci Cununia sâmbăta. Și, în Duminica Rusaliilor, la fel nu se fac Cununii!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24409 2015-02-26 18:02:44 rugaminte Trăirea Duhovnicească duma marcel lucian
Intrebare

Părinte, vă rog să mă lămuruți într-o problemă grea pentru mine: dacă am mâncat carne în prima zi a Postului Mare, mai pot fi spovedit și împărtășit înainte de Paști?

Raspuns

Poți frate, desigur că poți!

Dumnezeu, pocăință așteaptă de la noi! Dacă este pocăință, Dumnezeu va binecuvânta și iertare! Mergi la părintele Duhovnic, mărturisește-te și va rândui Dumnezeu mila și iertarea Sa!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24407 2015-02-26 14:02:32 Arhivă 2009-2010 ionel
Intrebare

Sărut mâna, Părinte. Am o mare frământare. Fratele meu s-a căsătorit cu o fată. Sora soției fratelui meu s-a căsătorit cu un baiat pe nume Radu. Eu m-am căsătorit cu sora lui Radu. E păcat? Suntem căsătoriți de 15 ani și avem 2 copii. Vă rog să-mi răspundeți deoarece nu am liniște. Mulțumesc.

Raspuns

Dragă frate, nu este păcat, să ne fiți sănătoși, și să nu uitați pe Dumnezeu.

Prot.Victor Mihalachi

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova