Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24423 2015-02-27 21:02:59 Întrebări neincluse în rubricile de mai sus graur petru
Intrebare

Bună ziua. Are dreptul diaconul de a sluji două liturghii cu aceleași veșminte?

Raspuns

Dragă frate, veșmintele nu se schimbă la fiecare slujbă, ci mai întâi dacă le are preotul, diaconul , le schimbă în dependență de sfântul care se serbează, dar dacă nu are apoi slujește cu ce are.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24417 2015-02-27 17:02:41 post Viața de zi cu zi mihai
Intrebare

Doamne ajută! Am nevoie de un sfat de la dv.: a început postul și încerc să-l țin, numai că în perioada aceasta mi-am scos un dinte și a curs sânge. Sângele l-am înghițit. Pot să mă împărtășesc imediat după acest eveniment? De asemeni, în postul trecut înainte să mă împărtășesc mi-am mâncat o pieliță de la unghie și o pieliță de la buză, care era crăpată. Este considerat păcat? Știu că sună stupid, dar vreau să știu, ca să nu fac păcat mare.

Raspuns

Dragă frate, pentru aceste întrebări este părintele duhovnic la care trebue să mergi.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24416 2015-02-27 08:02:51 cununia Celor ce vor să se căsătorească tatiana
Intrebare

Mă rog de mă iertați, părinte. Spuneți-mi, vă rog, acuma în post se poate să fie cerută în căsătorie fata? Mulțumim de sfat.

Raspuns

Dragii mei, nu este binevenit în perioada de pregătire spirituală, de muncă la pășunea sufletului, să cugetăm la cele lumești, mai răbdați nițel pînă la învierea Domnului.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24415 2015-02-27 07:02:34 cununia Celor ce vor să se căsătorească tatiana
Intrebare

Mă rog de mă iertați, părinte. Pe data de 12, 13.09.2015 se poate face cununia și nunta? Vă mulțumesc anticipat. Doamne ajută.

Raspuns

Dragii mei, cred că foarte bine ar fi să sărbătoriți acest important eveniment pentru voi la data de 13-09-2015, dar să mergeți să discutați și cu preotul la care veți oficia cununia religioasă.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24414 2015-02-27 02:02:11 casatorie Celor ce vor să se căsătorească vadim
Intrebare

Bună seara. Am și eu o nelămurire. Nu vreau să fie luată ca ispită, nici în nume de râu, însă mă gândeam, dacă înainte bărbatul și femeia se căsătoreau simplu, fără programări, fără bani, inele, certificate, etc., ci doar printr-o binecuvântare printr-un om cu har de la Dumnezeu. Ar mai fi valabil așa ceva în prezent?

Raspuns

Desigur că mîndria exagrată nu era în trecut, fastul cu care se petrec nunțile din prezent, în schimb la Cununie, în Biserică era prezent tot satul. Înscriere se făcea doar în Biserică, în registre speciale, iar inelele se folosesc din vechime la logodnă, căci ele simbolizează dragostea celor doi. În prezent statul înregistrează căsătoriile și este un garant pentru ca soții să respecte obligațiile. Dacă nu doriți să faceți nuntă cu cheltuieli mari - e valabil, dar cununia și înscrierea trebuie s/o faceți. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24413 2015-02-26 20:02:54 Arhivă 2009-2010
Intrebare

Binecuvântați, părinte. Știu că nu e bine să te dai cu ojă pe unghii, dar lacul este considerat ca ojă sau pot să mă dau pe unghii? Mulțumesc frumos. Doamne ajută.

Raspuns

Creștinul în primul rînd trebuie să se îngrijească de frumusețea sufletului, iar podoaba autentică a femeii este bunătatea, blîndețea și alte virtuț i- despre aceasta ne vorbește sf. Ioan Gură de Aur. Înfrumusețarea părului, unghiilor, boirea buzelor, ochilor ne apropie de Dumnezeu? Ori susțin alte scopuri? ,, Toate vă sunt vouă bune, dar nu toate spre folos...,, Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24408 2015-02-26 16:02:46 Cununia Probleme în viaţa de familie TM
Intrebare

Sărut mîna, părinte, vă rog să mă ajutați cu 2 sfaturi, dacă aveți timp:

1. Am citit undeva că oricine trebuie să aibă duhovnic personal, și nu e vorba de preotul care te botează, ci de preotul care știe tot despre tine, și am mai citit ca Dumnezeu îți scoate în cale preotul potrivit pentru sufletul tău, că nu e vorba ca tu să-l cauti... Sînt în Londra de 3 ani, aveam momente că simțeam că-mi pierd bunătatea din mine, că o iau pe cale greșită, între timp am găsit o biserică moldovenească, am găsit acolo un preot care vine din Moldova periodic, pentru a strînge bani în folosul construcției unei biserici în Moldova, deci nu e permanent aici; am observat că după mărturisirile pe care le aveam, eu mă simțeam alt om, am început să văd ce fac rău și greșit, chiar m-a făcut să înțeleg ce fac greșit în relația mea cu partenerul de viață... Aș fi vrut tare ca el să fie duhovnicul meu, însă mă gîndesc că nu o să fie aici permanent. Nu știu ce decizie să iau, vă rog să-mi luminați mintea...

2. Acum în mai mă cunun, și foarte tare vreau să ne mărturisim amîndoi la preotul cutare, însa deja am programat la biserica din sat ziua cununiei. Se cuvine să ne mărturisim la un preot și să ne cunune alt preot???

Raspuns

Decizia vă aparține soră într-u totul. Problema e că, într-adevăr duhovnicul trebuie să fie cât mai aproape, cât mai la îndemână, dacă doriți. Așa ca atunci când ve-ți dori să vă curățiți sufletul, să o puteți face fără de probleme. Puteți să vă mărturisiți la el, dar, după plecarea sa, va trebui să vă identificați alt părinte. Poate îl întrebați chiar pe el, cine ar putea să-l înlocuiască în perioada absenței sale???

Mă bucur că ați găsit mângâiere la părintele și sper mult, ca Dumnezeu să nu vă lase niciodată cu sufletul pătat de păcat!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24410 2015-02-26 18:02:54 Rusaliile Celor ce vor să se căsătorească doina
Intrebare

Bună seara. Stimate părinte, aș vrea să știu cînd este ajunul Rusaliilor în anul 2015, și dacă se poate în luna mai de cununat?

Raspuns

Ajunul Rusaliilor, este data de 30 mai. Duminica Mare, în acest an este în data de 31 mai!

Și da, se poate de făcut cununii în luna mai. Vă sfătui să optați pentru ziua de Duminică, dar categoric nu pentru cea de sămbătă. E mare păcat înaintea lui Dumnezeu să faci Cununia sâmbăta. Și, în Duminica Rusaliilor, la fel nu se fac Cununii!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24409 2015-02-26 18:02:44 rugaminte Trăirea Duhovnicească duma marcel lucian
Intrebare

Părinte, vă rog să mă lămuruți într-o problemă grea pentru mine: dacă am mâncat carne în prima zi a Postului Mare, mai pot fi spovedit și împărtășit înainte de Paști?

Raspuns

Poți frate, desigur că poți!

Dumnezeu, pocăință așteaptă de la noi! Dacă este pocăință, Dumnezeu va binecuvânta și iertare! Mergi la părintele Duhovnic, mărturisește-te și va rândui Dumnezeu mila și iertarea Sa!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24407 2015-02-26 14:02:32 Arhivă 2009-2010 ionel
Intrebare

Sărut mâna, Părinte. Am o mare frământare. Fratele meu s-a căsătorit cu o fată. Sora soției fratelui meu s-a căsătorit cu un baiat pe nume Radu. Eu m-am căsătorit cu sora lui Radu. E păcat? Suntem căsătoriți de 15 ani și avem 2 copii. Vă rog să-mi răspundeți deoarece nu am liniște. Mulțumesc.

Raspuns

Dragă frate, nu este păcat, să ne fiți sănătoși, și să nu uitați pe Dumnezeu.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24390 2015-02-25 00:02:45 iertare Celor ce vor să se căsătorească stefanminodora
Intrebare

Bună seara părinte! Sunt foarte supărată și mâhnită pe mine că nu știu ce să fac! Sunt într-o relație cu fiul fostei concubine a unchiului meu! Acest baiat are alt tată nu unchiul meu dar din relația cu mama lui și unchiul meu sa născut o fetiță! Intrebarea mea este ce grad de rudenie este între mine și acest băiat și dacă am putea avea un viitor împreună fără remușcări! Sper că am fost înțeleasă și vă rog din suflet să î-mi răspundeți! Doamne ajută!

Raspuns

Dragă soră, între voi nu este grad de rudenie.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24406 2015-02-26 12:02:20 cununie Celor ce vor să se căsătorească Dana
Intrebare

Buna ziua părinte! Spuneți-mi vă rog daca se poate cununa în 6 septembrie (duminica) 2015. Mulțumesc!

Raspuns

Da, se poate! Doar, în prealabil, consultați și Biserica unde doriți să vă cununați ca să aibă programul liber pentru această zi!

Doamne ajută! Să fiți fericiți și binecuvântați de Dumnezeu!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24405 2015-02-26 09:02:17 Întrebări neincluse în rubricile de mai sus mirela
Intrebare

Tatăl meu a plecat la ceruri pe data de 02.10.2014. Doresc să știu dacă pot boteza un copil în iulie anul acesta și dacă fica mea poate face cununia civilă în august tot anul acesta!

Raspuns

Desigur că puteți dragă soră! Gândiți-vă simplu: Tăticul Dvs. ar dori ca să fiți fericiți și binecuvântați de Dumnezeu? Desigur că da! Și atunci? Nu are nimic comun. Se acceptă un doliu de 40 de zile, nu de un an sau de o perioadă mai îndelungată!

Doamne ajută! Să vă fie copilașii fericiți!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24404 2015-02-26 09:02:07 data nuntii Celor ce vor să se căsătorească maria
Intrebare

Bună ziua! Aș dori un sfat avem două dăți în care să alegem ziua nunții, 31.07.2015 și 19.09.2015. Spuneți care din ele este cea mai potrivită pentru nuntă și pentru a ne cununa.

Raspuns

Desigur 31.07, deoarece este zi de vineri, iar sâmbăta (19.09.2015), categoric nu se permite de a face cununii!

Eu, vă doresc din tot sufletul să fiți fericiți, iar familia să vă fie binecuvântată de Dumnezeu!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24403 2015-02-26 00:02:37 Trăirea Duhovnicească Victoria
Intrebare

Părinte, dacă mi s-a dat un canon, și nu l-am respectat integral... ce mă fac acum? E mai mare păcatul că nu am respectat canonul?

Raspuns

Dragă Victoria, trebuie să mergeți exact la același duhovnic de la care ați primit canonul și să cereți sfat, cum să procedați mai departe și ce canon să vă dea, după caz, dacă este nevoie!

Este păcat, dar nu de moarte! Părintele o să vă îndrume cum să procedați! Dumnezeu să vă ajute și să vă întărească!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24402 2015-02-25 22:02:49 Sfânta Tradiţie, obiceiuri şi "babisme" Petru
Intrebare

Sărut mâna părinte! Unde se află sufletele oamenilor până la Judecata de apoi? După câte știu atunci se vor aduna toate popoarele de la zidirea lumii, morții vor învia și Domnul îi va judeca dupa faptele sale.

Raspuns

Frate Petru, exact răspunsul de care ai nevoie se află aici!

Lectură plăcută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24400 2015-02-25 20:02:23 postul Trăirea Duhovnicească mihaiela g
Intrebare

Cum să postească elevii în acest post? Avantaje/dezavantaje în folosirea internetului? Folosul rugaciunii în viața de elev!

Raspuns

Mi se pare că scrii multe mesaje în viață dragă Mihaela! Afirm lucrul acesta, după modul în care mi-ați formulat întrebarea: scurt, clar și cuprinzător!

Bine, încerc să mă formulez: Postul, trebuie ținut după cum aveți putință. Este posibilitate ca să-l țineți așa cum o cere Regula Bisericii, foarte bine. Nu aveți posibilitate, consumați produse de origine vegetală și abțineți-vă de la cele de origine animalică (Ouă, lapte, pește, carne)! Cel mai bine însă e să consultați părintele duhovnic, care în dependență de starea Dvs. spirituală vă va formula un răspuns mai concret! Ce ține de internet, sunt aceleași avantaje și dezavantaje ca și în afara postului: rețelele de socializare, pagini cu imagini, filme, jocuri, sunt catalogate de Biserică ca pierdere inutilă dar și periculoasă de timp. Dacă îl utilizați pentru pregătirea lecțiilor și atât, Doamne ajută! Cât despre folosul rugăciunii, consider că atât pentru elevi, cât și pentru maturi, este același: Unul de nedescris! Chiar și o rugăciune scurtă ne poate duce la poarta raiului. Aduceți-vă aminte în acest sens de Tâlharul de pe cruce care primul a intrat în rai. Sf. Ignatie Breanceaninov spunea: ”Celui ce s-a deprins cu o altfel de rugăciune îi este lesne să se roage în orice loc şi în orice vreme: poate striga către Dumnezeu şi călătorind, şi stând la masă, şi lucrând, şi aflându-se în societate.
Din pricina folosului, cum nu se poate mai mare, pe care îl aduce rugăciunea scurtă, cu luare-aminte, adunată, Sfânta Biserică îndeamnă pe fiii săi să se deprindă la bună vreme cu o oarecare rugăciune scurtă. Celui ce s-a deprins cu o altfel de rugăciune îi este lesne să se roage în orice loc şi în orice vreme: poate striga către Dumnezeu şi călătorind, şi stând la masă, şi lucrând, şi aflându-se în societate.
Când nu poţi să te rogi cu gura, te poţi ruga cu mintea, în această privinţă e limpede cât de îndemânoasă e rugăciunea scurtă: când ai treabă, lesne poţi pierde noima şi firul unei rugăciuni mai întinse, în timp ce rugăciunea scurtă se păstrează neştirbită întotdeauna. Lăsându-o pentru o vreme, putem să ne întoarcem la ea fără vreo greutate.”

Doamne ajută! Sper că am reușit să vă fiu de folos!

Preot Iulian Rață 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24398 2015-02-25 12:02:10 Numele de botez. Viața de zi cu zi Olesea
Intrebare

Bună ziua! Aș putea boteza copilul cu numele MELISA? Este asta un nume bisericesc, și/sau este o carte de nume online unde aș putea alege un nume de botez. Mulțumesc anticipat.

Raspuns

Nu, nu cunoaștem un astfel de nume în Sinaxarul Bisericii noastre Ortodoxe. Poate, dacă cineva dintre cititorii noștri deține careva informații. 

Cât despre un mic sinaxar de nume, dar și o explicație cu trimiteri și cu informații, probabil suficiente, aflați la Părintele Petru Pruteanu! Lectură plăcută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24399 2015-02-25 13:02:04 familie Probleme în viaţa de familie claudia
Intrebare

Am 36 de ani. Sunt căsătorită de 15 ani și am doi copii. Soțul are o relație de 10 ani cu o altă femeie și au împreună un copil. De aproape un an am plecat de acasă și locuiesc la părinții mei. Mă mai întâlnesc cu soțul din când în când, dar nu putem ajunge la o înțelegere. Aș vrea din tot sufletul să ne împăcăm și lucrurile să meargă bine în familia noastră, dar nu pot trece peste ceea ce a făcut și face în continuare soțul meu. Vă rog ajuați-mă cu un sfat.

Raspuns

Scumpă soră, nu pot decât să vă compătimesc și să plâng alături de Dvs. E foarte dureros, că există astel de bărbați, care pot să-și bată joc de familia sa dar și de astfel de femei, care pot cu atâta ușurință să despartă o familie... Știți, poate că nu e corect ceea ce vă spun, dar sfatul meu e simplu: refaceți-vă viața! Nu merită el lacrimile Dvs., nu merită copiii să stea permanent cu ochii la poartă, așteptând poate tăticul își va face timp să-i viziteze. Mai mult ca atât, și din punct de vedere Bisericesc, aveți dezlegare, permisiunea de a vă despărți de el, infidelitatea fiind motivul rostit de Mântuitorul Hristos ca motiv întemeiat! Eu, foarte, foarte mult sper, ca odată cu trecerea anilor, D-lui să conștientizeze și D-ei la fel păcatul pe care l-au săvârșit și să se pocăiască! 

Până atunci însă, Dvs. sunteți obligată să fiți fericită și această fericire să radieze pe chipul Dvs., nu pentru el, ci pentru copilașii Dvs! Dumnezeu să vă întărească și să vă poarte de grijă!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 24397 2015-02-25 12:02:24 Buna ziua ,parinte Probleme în viaţa de familie MATEI IOANA
Intrebare

Ne confruntăm cu o problemă în familie, tatăl meu are o problema cu alcoolul de foarte mulți ani iar acum în ultima vreme din ce în ce mai rău se comportă, ne blesteamă, ne drăcuie și ne vorbește foarte urât. Știu că e bine să taci dar uneori ne pierdem răbdarea și mai îi întoarcem vorba și ne supărăm pe el. Ce este de făcut pentru aducerea lui pe calea cea bună? Vă mulțumesc, Doamne ajută.

Raspuns

Scumpii noștri, colegii noștri care au activat pe Ortodoxia.md, mai înainte și mai activează și acum, au formulat mai multe răspunsuri la această întrebare, care chiar sper din tot sufletul să vă aducă puțină mângâiere și claritate! Le aveți aici!

În rest, nu pot decât să vă compătimesc și să vă îndemn să vă rugați cât de mult puteți pentru el. Deseori, eu cred că nici măcar el nu este bucuros de ceea ce se întâmplă... Dumnezeu să-l ierte și să-l ajute să se ridice!

Preot Iulian Rață

 
Calendar


 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova