Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23376 2014-09-04 18:09:03 Probleme în viaţa de familie Elena
Intrebare

Bună ziua, Părinte. Eu sunt căsătorită de 10 ani și am 2 copii. De când ne-am căsătorit, mereu am trecut prin greutăți și soțul a fost tare bolnav, nu prea ne înțelegem și avem multe datorii, lucrăm ambii, nu bem, dar nicidecum nu reușesc să scap de datorii și parcă nici din banii care îi primim prin munca noastră nu avem parte. Ce sfat îmi dați, Părinte? Ce rugăciuni aș putea citi sau ce slujbe să dau pentru înțelegere în familie și să scap de datorii? Mulțumesc.

Raspuns

Dumnezeu să vă lumineze soră și să vă dea înțelepciune ca să puteți să vă ridicați, cu ajutorul lui Dumnezeu! Dar marea problemă, din punctul meu de vedere, este în faptul că așa și nu am înțeles, unde este locul lui Dumnezeu în viața Dvs? Pentru că, mi-ați vorbit de probleme, de greutăți, dar nu am înțeles ce relație personală aveți cu Dumnezeu... Vă sfătui să mergeți la Biserică în fiecare dumincă, să aveți grijă de post și de rugăciune, să vă formați într-un cuvânt, o relație cu Dumnezeu, care să nu fie rezumată doar la ”Dă Doamne” și ”Mă rog da degeaba”! Păi, desigur va fi degeaba în momentul în care ne rugăm doar când ne trebuie, iar a doua zi îi reproșăm lui Dumnezeu că nu ne ajută cu nimic!

Vreau foarte mult, să trăiți cu Dumnezeu! Este foarte important, să avem o relație vie, nu una formală. Nu este suficient să crezi doar în sufletul tău! Eu cred, sunt sigur că viața Dvs. poate fi schimbată, lucrurile pot recăpăta sens și importanță! Mărturisiți-vă, împărtășiți-vă cât mai des. Nu uitați, Dumnezeu ne iubește. Este important, să-i răspundem cu aceeași dragoste sinceră, nu pentru a obține ceva, ci pentru că, aceasta este relația frumoasă de Părinte - copil!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23375 2014-09-04 17:09:44 Viața de zi cu zi rodica
Intrebare

Sărut dreapta, cuvioase părinte și mă iertați pentru răpirea timpului Dvs. Vă rog tare mult să-mi spuneți dacă este vreo legătură între făcături - să le spun așa, ori pacatele mele sau întâmplare: eu am pațit ceva neobișnuit (acuma este a 5 oară) să mă aflu fără un cercel în ureche, și de fiecare dată din urechea dreaptă, dar numai în zi de post, adică vineri sau miercuri. Anul acesta a fost vineri de 1 martie, m-am aflat fără un cercel ajungând acasă de la serviciu și acum miercuri 03.09.2014 altul, deci tot din urechea dreaptă. Mă iertați, nu este o laudă, dar în aceste zile, cu ajutorul Domnului, eu postesc. Tare mi-aș dori să înțeleg ce se întâmplă. Nu mai am curajul să port cercei. Mulțumesc tare mult. Doamne ajută.

Raspuns

Dragă soră, decât ai crede în făcături, mai bine ai crede în Dumnezeu, pentru că dacă crezi în Domnul nu mai rămâne loc și pentru alte gânduri. Iar în privința cerceilor, lasăi și nui mai purta.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23374 2014-09-04 16:09:44 inmormantari/parastas Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. Luminita
Intrebare

Bună ziua. Am rugămintea să mă ajutați cu un răspuns la următoarea problemă: părinții mei sunt decedați; luna aceasta se împlinesc 7 ani de la moartea tatălui meu și, din mai multe motive, sunt nevoită sa îi mut osemintele în același mormânt cu mama mea. Întrebarea mea este dacă pot face acest lucru luna aceasta în condițiile în care nu s-au împlinit încă 7 ani de la moartea mamei (se împlinesc în februarie 2015) sau trebuie să aștept până se implinesc și la ea 7 ani, ca să pot umbla la mormânt și muta acolo osemintele tatălui. Vă rog, de asemenea, să îmi mai spuneți, dacă după mutarea osemintelor trebuie făcute anumite ritualuri creștinești și care ar fi acestea, dacă există (unele persoane mi-au spus că ar trebui să fac din nou toate parastasele până la 1 an). Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul Dumneavoastră. Doamne ajută!

Raspuns

Dragă soră, acest obicei de a dezgropa răposații la 7 ani este numai în România. La noi în Republica Moldova nu este așa obicei, deaceia nici nu am cum vă răspunde, căutați acest răspuns la preoții locu,lui.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23373 2014-09-04 05:09:14 u Arhivă 2009-2010
Intrebare

Sfințiți părinți, e bine să mă duc la priveghi și înmormântare la o rudenie după duh, dar fiind botezat la altă religie, mai ales că ei nu suportă religia ortodoxă și de multe ori ei m-au atras la ei, dar eu nu am vrut și pentru acest lucru ei se comportă rece cu familia mea. Și de câte ori ei vin în casa noastra în vizită, după ce pleacă, noi avem neliniște și certuri cumplite.

Raspuns

Nu este bie, las morții să îngroape pe morții lor.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23372 2014-09-03 23:09:50 Arhivă 2009-2010 iulia
Intrebare

Părinte, aș vrea să întreb; pe 7 august 2015 îi post? Vrem să ne cununăm și nuntă să facem.

Raspuns

Nu este post, se poate de cununat.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23371 2014-09-03 22:09:56 Mulţumiri petru
Intrebare

În august am vizitat Sfîntul Munte Athos .Am pelegrinat tre zile după care la întoarcere în Moldova pe dosul palmei de la mînă stingă mi-a ieșit o pată cu besicute de apa în formă cifrei 7 am vrut să aflu dacă are un semnificat. 

Raspuns

Cred că are, asta înseamnă că trebue să fii un creștin adevărat, exemplar, trăitor al credinței și stăruitor în virtuțile creștine.

Ptot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23369 2014-09-03 21:09:47 Daca il insultam pe diavol Mulţumiri Roxana
Intrebare

Dacă un creștin sau o persoană oarecare îl insultă pe diavol ,zicând-ui de ex : "ești un mizerabil,satano" sau "nu mi-e frică de ține,diavol nenorocit" ,diavolul se enervează sau din contra,se bucură că acea persoană vorbește urât ceea ce nu e lucru plăcut lui Dumnezeu? Se poate diavolul răzbună?

Raspuns

Dragă soră, nu cred că diavolul se supără de păcatele care le faci, ba din contra se bucură, el se poate supăra atunci când faci voea lui Dumnezeu, când nu poate să te ispitească.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23368 2014-09-03 21:09:19 Viata de dupa moarte Arhivă 2009-2010 Emil
Intrebare

Doamne Ajută părinte aș vrea să va adresez o întrebare ce se întâmplă cu sufletul omului după ce moare

Raspuns

Dragii mei, aici aveți o bună lectură pentru a găsi și răspunsul potrivit la frământarea pe care o aveți.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23366 2014-09-03 19:09:27 am nevoie de un sfat Viața de zi cu zi Alexandra
Intrebare

Vă rog să mă ajutați și pe mine cu un sfat. Mi-am pierdut serviciul la începutul acestui an, iar de atunci am tot încercat să-mi găsesc un alt serviciu, am fost la multe interviuri însă nimic nu s-a concretizat, m-am tot rugat și citesc Acatistul Sf Nectarie, însă cu cât zilele trec cu atât speranța și nădejdea mea se diminuează. Nu mai știu ce să fac ... de multe ori stau și mă gândesc cu ce am greșit în față lui Dumnezeu, ce rău am făcut etc .... vă mulțumesc mult!

Raspuns

Dragă soră, principalul nu dispera, cred că te rogi numai pentru a primi ajutorul, dar trebue să fie o rugăciune independentă, mergi de fă o mărturisire la părintele duhovnic, și nu te ruga pe viitor doar ca să găsești un post de muncă, Dumnezeu o să te ajute neapărat, însă stăruie să fii o bună creștină iubitoare, smerită, cu răbdare.

"Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare. Îngăduindu-vă unii pe alţii şi iertând unii altora, dacă are cineva vreo plângere împotriva cuiva; după cum şi Hristos v-a iertat vouă, aşa să iertaţi şi voi. Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii.Şi pacea lui Hristos, întru care aţi fost chemaţi, ca să fiţi un singur trup, să stăpânească în inimile voastre; şi fiţi mulţumitori."(Col.3,12-15)

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23367 2014-09-03 19:09:39 Probleme în viaţa de familie
Intrebare

Sărut mână părinte. Sunt mămica de 5 săptămâni,avem o situație financiară foarte bună și un mare necaz, soțul meu bea enorm chiar și acum după nașterea copilului, iar scandalurile sunt în fiecare seară.Întru în depresii și m-am îmbolnăvit de nervi, iar viață noastră că un cuplu nu mai poate continuă, el a ales băutură iar de mine și de copil nu îi mai păsa crezând că banii cumpără totul. Ce să fac m-am îmbolnăvit de nervi și nu mai sunt ceea ce am fost, nu mai am putere nici ptr copilașul meu, ce să fac. Am până în 30 de ani și sunt depresivă din cauza lui, de 13 ani ani mă lupt cu el să renunțe la băutură, am făcut și un copilaș crezând că poate îl schimb, dar mai rău face. Suntem căsătoriți, eu țin posturi și mă duc la biresica mai greu este cu el. Ce să fac părinte că m-am îmbolnăvit din cauza lui, sunt terorizata pentru tot ce face la băutură și nu îmi doresc că fetiță mea să fie martoră. ce să fac, că nu știu cum este mai bine ptr copilașul meu. 

Raspuns

Dragă soră, Ascultă,ce îți spun, atunci când se întoarce noaptea acasă beat, să te porţi cu el cu bunătate. Dacă începi să cârteşti, zicând: «De ce ai întârziat? Cum de vii la această oră? O să te mai schimbi vreodată? Uită-te în ce hal ai ajuns. Lucrul acesta nu se întâmplă de o zi sau două. Câtă răbdare să mai fac?» şi mai faci şi o mutră acră, atunci diavolul îi va spune: «Mă, de ce mai stai cu proasta asta? Du-te şi te distrează cu alta!». Se poate să ai dreptate, însă diavolul îl va încurca în altă parte dacă procedezi astfel. Iar dacă tu te porţi cu el cu bunătate şi faci puţină răbdare şi rugăciune, fără să te plângi de ceea ce face acela, va vedea puţină însorire, se va pune pe gânduri şi se va îndrepta.Apoi, dacă unul din soţi trăieşte duhovniceşte, şi are dreptate, totuşi nu trebuie să ceară dreptate, deoarece, ca un om duhovnicesc ce este, trebuie să înfrunte în chip duhovnicesc nedreptatea. Adică să le înfrunte pe toate potrivit dreptăţii dumnezeieşti, căutând să-l odihnească pe celălalt. Căci, dacă un suflet este slab şi greşeşte, are oarecum circumstanţe atenuante. Insă celălalt, care este într-o stare duhovnicească mai bună, dar nu arată înţelegere, greşeşte mult mai mult. 

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23364 2014-09-03 15:09:05 vise cu demoni Arhivă 2009-2010 stoleru
Intrebare

Bună ziua părinte sunt lehuză și aseară am visat că un demon mă strângea la brațe nu îl puteam vedea dar știam că era rău și mă ținea în aer mă plimbă prin casă mă strângea așa tare că mă durea spatele. Mulțumesc.

Raspuns

Dragă soră, sper să găsești în articolul; Visele și interpretarea lor, un răspun la frământările tale.Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23362 2014-09-03 15:09:23 postul de Miercuri si Vineri Arhivă 2009-2010 Razvan
Intrebare

Doamne Ajută! M-ar interesă să știu cum se postește în zilele obișnuite de Miercuri și Vineri. Știu că se mănâncă fără carne,lapte, brânză, ouă, dar nu știu câte meșe sunt permise. Dintre cei care țin post, știu că unii mănâncă o singură masă seară, alții mănâncă și pe parcursul zilei, dar ținând cont, evident, de restricții. Care este calea corectă dintre acestea? Mulțumesc. Doamne Ajută!

Raspuns

Dragă rate, tu singur hotărăște cîte mese pe zi să ai. Nu posti impus de ceva sau cineva ci din propria inițiativă, dorință și credință.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23351 2014-09-03 11:09:53 Va rog din suflet parinte, ajutati-ma sa imi pot lumina mintea. Explicarea Sfintei Scripturi Laura Maria
Intrebare

Sărut-mână părinte, sunt o față de 18 ani și locuiesc în Anglia de 2 lunii. De când am ajuns aici, aproape în fiecare seară am coșmaruri foarte urâte. Să va d-au și un exemplu, ieri seară am visat pe cel rău cu coarne, zburând deasupra capului meu spunându-mi să nu îl supăr eu încercam să spun rugăciunea în gândul meu și râdea de mine că Dumnezeu nu există. Al doi-lea exemplu chiar acu 20 de minute m-am trezit din alt coșmar foarte urât . Eram la mine acasă în România la bunicii și un grup de oamenii negrii, îi omorâ pe toți din familia mea le dădea foc și apoi îi tăia cu cuțitu eu fiind singură care scăpam fugind la o femeie necunoscută în casă care nu puteam să îi văd față și la un moment dat I-am zis de ce nu pot să te văd la față mi s-a arătat da era o bătrână care nu o cunosc foarte urâtă și cu un zâmbet malefic pe față. În momentul când oamenii negrii m-au prins și pe mine și trebuia să mă omoare, m-am trezit. Va rog din tot sufletu meu sfătuiți-mă și pe mine ce să fac că numai suport să visez așa urât din cauza viselor fac atacurii de panică. Aș vrea să va spun cu rușine, că eu locuiesc în concubinaj cu prietenul meu.... . Va mulțumesc din suflet și aștept cât mai repede răspunsul dumneavoastră. Doamne ajută, multă sănătate să aveți.

Raspuns

Dragă soră, tot ceia ce se întâmplă cu tine este lupta celui rău pentru ați câștiga sufletul. Lasăte de păcate și mergi la o biserică ortodoxă la un preot de te spovedește.Vindecarea mult căutată de tine este defapt vindecarea păcatelor tale de către Hristos. Sfinţii Părinţi ne atrag atenţie că mare parte din visele noastre sunt de la diavol şi foarte-foarte puţine sunt de la Dumnezeu, dar şi cele de la Dumnezeu nu le primim neaparat ca o profeţie.Diavolul se foloseşte de toate gândurile şi pornirile noastre sufleteşti ca să plăsmuiască diferite vise cât mai aproape de realitate uneori ca să ne atragă mai uşor, sau foarte fanteziste ca să le putem interpreta dacă suntem mai visători. Principalul scop al viselor este să ne tulbure ziua începând chiar de dimineaţă, să ne facă să ne îngrijorăm, să ne întristăm, să ne înfricoşăm de ce ni se poate întâmpla bine sau rău. În concluzie să ne ia gândul de la Dumnezeu.Orice aş visa e vis şi fantezie, se risipeşte ca fumul şi dispare. Eu am viaţa mea cu Hristos, iar Hristos îmi vrea binele. Nu fac nimic fără El, şi dacă-L am pe El nu mi-e frică de nimic.Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine mă voi teme?  Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine mă voi înfricoşa?   Când se vor apropia de mine cei ce îmi fac rău, ca să mănânce trupul meu;  cei ce mă necăjesc şi vrăjmaşii mei, aceia au slăbit şi au căzut.   De s-ar rîndui împotriva mea oştire, nu se va înfricoşa inima mea.  De s-ar ridica împotriva mea război, eu în El nădăjduiesc.  Una am cerut de la Domnul, pe aceasta o voi căuta: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieţii mele,  ca să văd frumuseţea Domnului şi să cercetez locaşul Lui.  (Ps. 26:1-5)

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23350 2014-09-02 21:09:02 Catedrala mantuiri neamului Învățături de credință
Intrebare

Sarut mana! Care este rostul construirii catedralei mântuirii neamului? Cu ce va ajută ?

Raspuns

Dragii mei, eu cred că este voea lui Dumnezeu, pentru că noi suntem ca praful înaintea Domnului, dar dacă se construește înseamnă că este plăcut Domnului. Și mai cred că e acelaș rost care a fost și cel al construirii templului.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23349 2014-09-02 17:09:54 nume Arhivă 2009-2010 Roxana
Intrebare

Bună ziua. Vreau să trimit un pomelnic la o mânăstire din Rusia și mi s-a spus că preoții ruși tăie de pe pomelnic numele care nu sunt de sfinți ruși (care nu se regăsesc în calendarul ortodox rus) și nu le citesc. Aș dori să știu dacă numele Ioana, Camelia și Mircea se regăsesc în calendarul rus și dacă vor fi citite așa cum sunt. Mulțumesc. 

Raspuns

Cred că nu vor fi citite, dar ce în România nu sunt biserici, mănăstiri?

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23348 2014-09-02 17:09:29 casatorie Arhivă 2009-2010 natalia
Intrebare

în ianuarie sau februarie 2015 cînd se poate de cununat? mulțumim

Raspuns

De pe 21 ianuarie până pe 20 februarie.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23346 2014-09-02 15:09:39 casatoria Celor ce vor să se căsătorească Maria
Intrebare

Bună ziua! Aş vrea să ştiu dacă există posibilitatea să mă căsătoresc doar la biserică,fără să mă căsătoresc si la primărie! Să mă explic băiatul cu care trăiesc în păcat şi cu care am un băieţel,este catolic şi a mai fost căsătorit,iar el nu vrea sa se mai căsătorească! Există posibilitatea ca un preot să ne dea binecuvantarea sa trăim împreună fără a ne căsători? Vă mulţumesc! Doamne Ajută!

Raspuns

Dragă soră, vedeți cum e omul, întâi întră în mocirlă, păcate, până peste cap pe urmă cere, strigă la ajutor ca să fie scos de acolo. Unde era mintea câns te-ai împrietenit cu băiatul. În primul rând dacă dorești cu adevărat să primiți Taina Cununiei, va fi necesar ca el, soțul, să devină ortodox, dar ortodox nu numai pentru a se căsători, ci îm sensul plin al cuvântului, pentru aceasta trebue să muncești tu tare mult cu el,să ai răbdare, să fii o pildă pentru el, și să trăești tu cu adevărat ortodoxia, nu numai cu numele de creștină dar cu fapta. Iată atunci o să ai posibilitate să vă puneți în regulă înaintea lui Dumnezeu. Vei avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu care îl vei cere prin rugăciune permanentă , pentru că noi fără ajutorul de sus nimic nu putem face, și a unui bun duhovnic care să te călăuzească.

Prot.Victor Mihalachi 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23345 2014-09-02 14:09:22 Doamne Ajuta Arhivă 2009-2010 Florina
Intrebare

Bună ziua, m-ar interesă să știu dacă se poate da o derogare, pt o cununie religioasă pentru 26 decembrie 2015. Va mulțumesc anticipat! Doamne ajută

Raspuns

Dragii mei, ce derogare poate dezlega ceia ce este legat de lege. Nu putem să mințim pe Dumnezeu. Dații lui Dumnezeu ce este a Lui, și ce este al lumii dați lumii.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23344 2014-09-02 13:09:27 Serenie Învățături de credință Marin
Intrebare

Buna..vă rog să mă ajutați..să-mi spuneți cum e Smerenie În Latină sau Greacă..

Raspuns

Dragă frate, smerenie în latină va fi-humilitatem, iar în greaca - ταπείνωση,tapeíno̱si̱ .

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23342 2014-09-02 12:09:57 Neintelegere cu sotul Probleme în viaţa de familie Catalina
Intrebare

Bună ziua. Am o problemă în familie, soțul meu preferă să iasă cu pritenii în baruri sau în caraoke și stau pînă dimineață. El îmi spune că are nevoie de așa gen de odihnă că să poată lucra și că nu va renunță niciodată la așa fel de a se odihni cu prietenii, anume noaptea. El mă cheamă și pe mine să merg cu ei, dar eu nu iubesc așa gen de localuri și ditractii și îmi place noaptea să mă odihnesc că să nu pierd a două zi. Ce să fac Părinte, eu sunt supărată pe soț și ne certăm mereu din cauza acestei probleme.

Raspuns

Dragă soră, contarariu comportamentului soțului tău va fi o viață a unei adevărate creștine, mergi la fiecare Sfântă Liturgie, mărturiseștete cât mai des posibil, împărtășeștete, mai pe scurt fii o pidă vie pentru soțul tău de o trăire adevărată a credinței, și principalul să ai răbdare.Dacă vei proceda așa vei mântui și sufletul tău și pe al soțului. Mai târziu el singur va renunța la acest gen de viață.

Prot.Victor Mihalachi

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova