Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23809 2014-11-11 23:11:33 Copil in afara casatoriei Celor ce vor să se căsătorească Loredana
Intrebare

Sarut' mâna, părinte. Vă rog din tot sufletul, dacă se poate, să mă sfătuiţi şi pe mine, că mă aflu într-o mare încurcătură în viaţă. Vă spun pe scurt situaţia mea. La locul meu de muncă lucrez cu un bărbat din Ucraina. Eu am 21 de ani, iar el 31. L-am iubit din tot sufletul din prima zi în care l-am văzut şi încă îl iubesc enorm şi nu îl pot uita vreodată. Cu timpul am fost împreună, iar după jumătate de an mi-am dorit de bunăvoie un copil cu el, întrucât pe el mi-l doresc tată copilului şi, neiubind pe nimeni, aşa mult mi-am dorit să am o familie cu el, deşi noi căsătoriţi nu eram. Acum sunt însărcinată de 5 luni, însă el nu mai vorbeşte deloc cu mine şi nu îl interesează deloc acest copil, susţinând că eu mi l-am dorit, nu el. Nu e de acord nici măcar să îi dea numele. Eu din foarte multă iubire nu m-am gandit niciodată să îl pun să dea pensie copilului şi nici nu o voi face, întrucât consider că acest copil are nevoie de un tată, nu doar de bani. Îmi doresc enorm să fie ca înainte, am încercat toate variantele, însă nu mai vrea deloc să fie cu mine, ba chiar şi-a pierdut acel farmec de la început, când ne iubeam mult, şi speră la o alta iubire, chiar din ţara lui, uitând complet că pe lume se va naşte un copil din sămânța lui. Sufer extrem de mult numai când mă gândesc că nu se va întoarce vreodată şi că va avea copii cu altă femeie. Am păcătuit, regret, însă îmi este foarte greu singură cu copilul. Am căzut într-o depresie de nedescris că voi fi mamă singură. O să îl aştept mereu şi aş da orice să vina într-o zi înapoi, că nu i-am făcut nici un rău, el ştie cât l-am iubit şi că din dragoste am rămas însărcinată. Vă rog să îmi daţi câteva sfaturi, ce trebuie să fac de acum înainte, cum ar trebui să procedez, şi dacă credeţi că este posibil ca într-adevar să îţi urăşti propriul copil, că nu înţeleg de ce e necesară altă femeie, când eu doar pe el l-am iubit, doar cu el am fost şi aproape avem o familile. Nu mai pot să gândesc şi sunt disperată. Ajutaţi-mă şi sfătuiţi-mă, vă rog mult. Mulţumesc. Doamne ajută.

Raspuns

Dragă soră, cred că nu e cazul să punem toate greutățile tale pe sama păcatului, cu toate că la mijloc el este, și e foarte bine că recunoști asta, în primul rând acuma trebue să te gândești doar la copilul care trebue să se nască, nu te înfricoșa că Dumnezeu te va ajuta să treci peste toate și să dai viață acestui prunc, să îl educi creștinește, să faci tot posibilul ca să nu simtă lipsa tatălui prin prizma dragostei de mamă, și chiar de acuma să vorbești cu el despre Dumnezeu pentru că înțelege totul. Să mergi la un preot să te mărturisești sincer din inimă, tot odată lepădându-te de viața și păcatele pe care le-ai săvârșit. Dumnezeu o să trimită pe cineva care să îți fie sprijin și care să te ajute împreună să vă mântuiți sufletele. Crede numai și va fi ție.

Prot.Victor Mihalachi

 

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23807 2014-11-11 17:11:28 Înmormântarea, Sfinţirea Casei etc. ana
Intrebare

Bună ziua, părinte. Eu aş vrea să vă întreb, care este rînduiala pentru hramul casei? Ştiu că se duc careva daruri la biserică pentru sănătatea familiei, dar ce anume şi în ce zi, dacă hramul casei noastre este pe 21 noiembrie şi este zi de vineri?

Raspuns

Dragii mei, sărbătoarea hramului casei începe de la Sfânta Biserică. În această zi creștinul care își sărbătorește casa pregătește o colivă, careva daruri pentru cei săraci ca să facă și o pomană, și merge la biserică, participă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturgie, iar la sfârșitul liturgiei participă la rugăciunile săvârșite pentru sărbătoarea care se sărbătorește, moleven de sănătate în cinstea sărbătorii. Apoi împărțind milostenie merge acasă ca să prelungească sărbătoarea duhovnicește, nu în beții și desfătări lumești, și o masă de sărbătoare este binevenită dar ca să fie în discuții duhovnicești.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23755 2014-11-03 19:11:47 Păcatele ANONIMA
Intrebare

Cum se spune la spovedanie legat de blestem? Îmi blestem mama, am spus că blestemat să fie tot neamul ei, multă ură, mânie împotriva ei (toate acestea în gândul meu), pentru că şi ea m-a blestemat, dar ea neagă. Şi se poate spune la spovedanie că sunt împotriva unui preot (câteodată am ură pe el sau respect sau indiferenţă şi chiar iubire, dar nu chiar curată) care mi-a facut mult rău, şi cum se spune că în mintea mea dar nu doresc acest lucru (am gânduri că mă atinge un barbat sau că mă sărută doar)?

Raspuns

Exact așa cum ați și spus aici, fără nici o schimbare! Oameni buni, vă rog mult ca Taina Sfintei Spovedanii, să fie pentru Dvs. o răbufnire, o curațare a tuturor rănilor din sufletul Dvs. Spuneți cu multă sinceritate ceea ce vă frământă, pentru că preoții sunt nu judecători ci rugători pentru omenire. Nu e treaba noastră a judeca ci a ne ruga pentru cei în necazuri și nevoi.

Hristos să vă ajute și să vă întărească!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23751 2014-11-03 17:11:43 O dezlegare ar ajuta? Întrebări neincluse în rubricile de mai sus Iulia
Intrebare

Sărut mâna, părinte. Am un prieten care a fost cu o fată 3 ani și și-a dorit o familie cu ea, dar după acest timp a realizat că ea nu făcea altceva decât să își bată joc de el, să îl folosească. S-au despărțit și după mai bine de un an el încă este afectat. Trec zile întregi, în care e bine și nu se gândește la ea, dar apoi ea îl sună și el nu poate să nu îi răspundă sau o vede în oras și se schimbă total, începe să fie alt om, și ea îl foloseste din nou și din nou, iar el e ca o marionetă. Am vorbit cu mama lui și mi-a sugerat să îl conving să meargă la un preot. Credeți că ar ajuta o dezlegare sau că este vorba de ceva necurat?

Raspuns

Ar ajuta o mărturisire, ar ajuta Sfânta Împărtășanie, ar ajuta credința, dragostea față de Dumnezeu, rugăciunea... Sunt multe mijoace care sunt pe măsură să schimbe spre bine viața omului. Important e să ne dorim această schimbare și să ne punem speranța în cel care cu adevărat ne poate ajuta!

Hristos în mijlocul nostru!!!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23750 2014-11-03 14:11:47 Celor ce vor să se căsătorească viorica
Intrebare

Bună ziua, părinte, sînt o femeie recent divorțată. În timpul căsniciei am cununat o pereche, însă aceștia au divorțat și ei. După divorțul meu, finul mi-a mărturisit despre sentimentele lui față de mine și anume că mă iubește încă înainte de a se căsători. La moment a fost un șoc să aud toate acestea, după care mi-am dat seama că și eu țin mult la el, ba chiar aș putea spune ferm că îl iubesc. Poate din motiv că îmi era fin nu voiam să accept sentimentul ce-l simțeam în inima. Noi doi ținem mult unul la altul, am impresia că l-am așteptat pe omul acesta toată viața. Vă rog, părinte, să ne spuneți, e păcătoasă iubirea noastră? Vă mulțumesc.

Raspuns

Da și încă foarte. Din punct de vedere creștinește, este întocmai cu dragostea dintre copil și mamă...

Îmi pare rău, dar nu lăsați fărădelegea să-și facă loc în viața Dvs. Diavolul nu doarme, cereți Harul Domnului să vă întărească și fugiți de păcat!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23749 2014-11-01 08:11:54 Probleme în viaţa de familie simona
Intrebare

Săru' mâna, este păcat, părinte, dacă simt ceva pentru un preot?

Raspuns

Poți să simți doar dragostea creștinească, pe care o datorăm oricărei creaturi a lui Dumnezeu și dragostea fiiască, a unei fiice față de părintele său duhovnicesc. Atât!

Doamne ajută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23748 2014-11-01 08:11:28 Despre Sfintele Taine simona
Intrebare

Săru' mâna, părinte, dacă unui preot îi cade potirul când împărtăşeşte, este păcat şi nu mai poate să fie preot în acea parohie, că nouă aşa ne-a zis doamna de religie?

Raspuns

Preotul căruia i se întâmplă o astfel de tragedie, este oprit pentru o perioadă de timp de a săvârși cele sfinte, la decizia Arhiereului locului!

Doamne ajută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23747 2014-10-31 21:10:14 Celor ce vor să se căsătorească
Intrebare

Părinte, este păcat să fiu împreună cu un băiat, dacă tatăl meu și mama lui au avut relații în trecut? Vă mulțumesc.

Raspuns

Nu este, dacă părinții voștri anterior nu au avut și Taina Sfintei Cununii și, dacă nu ați apărut Dvs. în urma acestor relații!

Doamne ajută!

Preot Iulian Rață

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23745 2014-10-31 19:10:09 Исповедь Întrebări şi propuneri referitoare la activitatea sitului
Intrebare

Здравствуйте! У меня такой вопрос: почему исповедаться необходимо непосредственно у священника? Дома, перед иконой, если слезно покаяться во грехе, почему он не будет считаться прощенным/исповеданным ?

Raspuns

От людей можно услышать расхожую фразу: «У меня Бог в душе, поэтому мне не надо ходить в Церковь».Нежелание современного человека посещать Церковь сродни нежеланию больного идти в лечебницу. Человек не хочет осознавать своей болезни: «Я здоров, зачем мне идти к врачу»? Увы, это не так: есть болезнь, которая лишает нас жизни — благодатной жизни с Богом. И эта болезнь — грех.В чём заключается опасность такой болезни? Прежде всего — в духовной слепоте. Духовная слепота неминуемо ведёт к падению и духовной смерти, к окаменению души.Желая помочь человеку, Господь установил в Своей Церкви особое таинство — Таинство Покаяния, которое заключается в исповедании человеком своих грехов Богу в присутствии священника. Отсюда происходит ещё одно название этого таинства: Таинство исповеди.Но зачем нужно исповедоваться перед священником, если можно принести покаяние Самому Богу? Действительно, приступая к исповеди, мы каемся Богу, а не священнику, который является всего лишь свидетелем нашего покаяния. Но именно священнослужителям, как преемникам апостольского служения, Господь дал на земле власть разрешать (прощать) грехи. «Что вы свяжете на земле, — говорит Спаситель, — то будет связано на небе, и что разрешите на земле, будет разрешено на небе» (Мф. 18,18).Кроме того, исповедь перед священником позволяет нам пережить очищающий стыд, а это необходимая педагогическая мера. Об этом замечательно рассуждает святитель Иоанн Златоуст: «Грех — это рана, покаяние — лекарство… За грехом следует стыд, спутником покаяния является свобода. Но сатана извратил порядок и соединил свободу со грехом, а стыд с покаянием». Исповедуя свои грехи перед священником, искренне сокрушаясь о них, мы преодолеваем этот извращённый порядок вещей.Наконец, следует понимать, что исповедь не ограничивается одним лишь исповедованием собственных грехов. Она предполагает и совет со стороны священника. Будучи умудрён знаниями и опытом, он поможет человеку отыскать верный путь для преодоления греха.Грех — это болезнь, но с Божьей помощью, подаваемой в Таинстве исповеди, человек может исцелиться. «Исцелиться» буквально означает «вновь обрести целостность» — обрести согласие с Богом и самим собой, со своей совестью.

Прот.Виктор Михалаки

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23743 2014-10-31 16:10:56 Căsătorie Celor ce vor să se căsătorească Clara
Intrebare

Cum îţi mai revii după ce inima ta a fost frânta în mii de bucăţi, după ce persoana, în care ai avut atâta incredere, te-a părăsit? Cum te aduni, cum mergi mai departe, cu ce curaj mai începi o altă relaţie, mai ales când ajungi la o vârstă şi timpul nu mai curge în favoarea ta? Cum învingi tristeţea care te doboară în toate aspectele vieţii, de la viaţa personală, la cea profesională? De ce se rup atât de uşor relaţiile dintre oameni astăzi? Ce anume s-a pierdut din zilele noastre, încât toate sectoarele unei societăţi sunt nemaipomenit de superficiale?

Raspuns

Dragă soră, răspunsul este evident, scurt clar şi foarte convingător, nu îl avem pe Dumnezeu de Tată şi Biserica de Mamă. Acestea sunt roadele noastre ale societăţii contemporane fără de Dumnezeu.Iar pentru tine personal ca să treci peste toate, vreau să zic să te apropii cât mai mult posibil de Dumnezeu, să te împrieteneşti cu El, să comunici prin rugăciune, să te încredinţezi totalmente Lui.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23742 2014-10-30 20:10:16 1111 Arhivă 2009-2010 Serghei
Intrebare

Bună seara, Parinte. Cum să procedez în așa caz, cînd eu nu țin minte cînd prima și ultima dată m-am împărtașit și spovedit. La biserică mă duc, dar nu regulat și îmi place, dar nu mă simt ca un creștin de rînd. Ce să fac?

Raspuns

Este foarte simplu, să te apropii de duhovnicul pe care îl vei alege tu, şi săi spui că doreşti foarte sincer să începi o viaţă cu adevărat creştină, apoi săi urmezi sfaturile.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23741 2014-10-30 16:10:13 cununie Celor ce vor să se căsătorească elena
Intrebare

Bună ziua. Spuneți-mi, vă rog, dacă se permite pe data de 27.09.2015 să ne cununăm, cade duminică. Mulțumesc anticipat.

Raspuns

Este ziua Cinstitei şi de viaţă dătătoarei Cruci, nu se permite.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23740 2014-10-30 13:10:45 copil Probleme în viaţa de familie Rodica Manole
Intrebare

Sărut mâna, Părinte! Părinte, eu cu soţul avem 3 copii, suntem cununaţi ortodox, avem posibilităţi materiale, slavă Domnului. Însă soţul nu mai vrea copii. Este păcat dacă rămân însărcinată fără ca soţul să îşi dea seama şi să ştie exact ziua, pentru că eu mai vreau să dau naştere la copii? El se va răzgândi apoi şi va spune că şi-i doreşte, dar e mai fricos la început şi are influenţe negative. Vă mulţumesc pentru răspuns.

Raspuns

Dragă soră, copii sunt cea mai mare bogăţie a familiei, nici nu vă închipuiţi prin ce trec familiile care nu au copii, deci fă aşa cum socoţi căi mai bine dar să fie casa plină de copii. Copii sunt o binecuvântare de la Dumnezeu.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23738 2014-10-29 23:10:34 nunta si viata de familie Celor ce vor să se căsătorească Iulia
Intrebare

Mă iertați de întrebare, aș dori să aflu dacă putem face nunta la 28 august 2015. E o sărbătoare sfânta și Adormirea Maicii Domnului și nu poate fi adaptată unei nunți, dar vreau să concretizez. Cununia o vom face duminica înainte de post. Și aș vrea să aflu când putem să ne împreunăm cu soțul, știu că miercuri, vineri și duminică nu este permis, dar de când se calculeaza, de marți de la asfințit până miercuri la asfințit, sau deja marți de la 12 noaptea până la 12 noaptea miercuri? Nu aș vrea să facem păcat. Vă mulțumesc mult.

Raspuns

Dragii mei, pe 30 august se poate de făcut nunta, iar în privinţa împreunarii trupească a soţilor cred că articolul de aici o să vă lămurească mai bine.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23736 2014-10-29 23:10:20 pacat Arhivă 2009-2010
Intrebare

Bună ziua. Fără să vreau, mi-a venit un gând de blestem asupra Duhului Sfânt, și e păcat strigător la cer, dar nu am vrut, nici nu știu de ce l-am gândit. Știu că păcatele împotriva Duhului Sfânt nu se iartă nici pe pamint, nici în cer, și asta mă înspăimântă, cum să procedez? Vă rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult.

Raspuns

Drumul pentru lupta  cu gândurile este pe la duhovnicul personal, cu îndrumările lui, şi ajutorul lui Dumnezeu vei trece multe obstacole.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23735 2014-10-29 22:10:50 PĂCATE Păcatele George
Intrebare

Dumnezeu e mare, Părinte, spuneți-mi și mie care sunt toate păcatele, ca să mă feresc de ele?

Raspuns

Dragă frate, este o carte care se numeşte îndrumar la spovedanie iată aici, sper să fie de folos.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23733 2014-10-29 16:10:42 Avort Păcatele A
Intrebare

Bună ziua, părinte! Am 26 de ani. Cu soţul sîntem împreună de la 17 ani. Avem un an de când sîntem căsătoriţi şi cununaţi. Cu câţiva ani în urmă am fost bolnavă şi am stat în spital, unde am primit tot felul de medicamente şi picurători. Şi abia după ce am ieşit din spital (peste o săptămâna sau 2) aflasem că sînt însărcinată. Desigur, cînd am aflat, am vrut să păstrez sarcina, dar medicul genetic mi-a recomandat să beau nişte pastile pentru ca s-o întrerup, fiindcă copilul s-ar putea naşte cu probleme. Şi aşa am şi făcut (ştiu că e un păcat foarte mare şi mă căiesc că am facut asta). Cînd îmi dau seama că acum aş fi putut avea un copilaş, mă doare sufletul pentru ce am facut... Spuneţi-mi ce să fac să îmi iau această piatră grea de pe suflet şi dacă am procedat corect că am ascultat pe medic? Recunosc că nu m-am mărturisit niciodată în viaţa. Frecventez rar mănăstirile. Cred în Dumnezeu şi mă rog în suflet, dar nu pe la biserici.

Raspuns

Dragii mei, aici e şi marea problemă a vieţii omeneşti, (Recunosc că nu m-am mărturisit niciodată în viaţa. Frecventez rar mănăstirile. Cred în Dumnezeu şi mă rog în suflet, dar nu pe la biserici.) În primul rând ai trăit în păcat cu soţul înainte de cununie, al doilea rând copilul zămislit în păcate, în al treilea rând nu înţeleg de ce va-ţi cununat dacă nu mergi pe la biserici.Desfrînarea este cel mai mare păcat săvîrşit cu trupul: «Fugiţi de desfrînare! Orice păcat pe care-l va săvîrşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrînării păcătuieşte în însuşi trupul său»(I Cor.6,18). Iar trupul este destinat a fi «templul Duhului Sfînt»(I Cor.6,19).  Tu zici că crezi dar nu mergi pe la biserici şi mănăstiri, dar unde mai poţi primi hrana sufletească, Trupul şi Sângele Domnului  înafară de biserică, iată ce spune Iisus:Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi." (Ioan 6, 48-54). Dacă te-ai îmbolnăvit ai mers repede la medic ca să te trateze şi el mai tare tea îmbolnăviit, dar biserica este spitalul unde se tratează sufletul, iată de ce fără biserică şi un bun părinte, iscusit duhovnic nu ai şanse de mântuire. Doamne ajută în a găsi biserica şi duhovnicul potrivit, cu cât mai repede cu atât mai bine.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23732 2014-10-29 15:10:42 Conflicte în familie Probleme în viaţa de familie Anastasia.
Intrebare

Sărut măna, părinte. Sunt căsătorită nu demult şi sunt însărcinată în luna 9, locuiesc acasă la mine împreună cu soţul şi mama într-o cameră, mama mea face abuz de alcool şi mereu ne alungă de acasă şi spune că nu vrea copil mic în casă. În altă parte nu avem unde să plecăm. Puteţi să mă sfătuiţi, ce rugăciuni să spun pentru ca mama să ne primească acasă şi să nu mai servească? E tânără şi nu vreau s-o pierd, şi nici familia nu vreau s-o pierd. Mersi anticipat.

Raspuns

Dragă soră, grija de părinţi este o datorie a noastră, stipulată în decalog:„Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie” . Dar şi familia are o prioritate în faţa părinţilor tăi, deci la rubrica acatiste şi rugăciuni vei găsi neapărat rugăciunile potrivite atât pentru părinţi cât şi pentru izbăvire de alcool, şi la înmulţirea dragostei şi a bunăstării în familie, mai mergeţi şi la părintele vostru duhovnic pentru sfaturi.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23731 2014-10-29 15:10:09 consiliere Arhivă 2009-2010 andreea
Intrebare

Aş avea o mare rugăminte, părinte. Nu ne mai înţelegem de o lună, deloc nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat; era totul bine, suntem căsătoriți de 4ani... Nu ştiu ce să mai fac... Ajutaţi-mă.

Raspuns

Dragă soră, neânţelegerea voastră poate avea foarte multe rădăcini pe care eu la moment nu le cunosc pentru a da un sfat concret, cel mai rapid şi mare ajutor îl primeşti de la Dumnezeu, al doilea pas este către duhovnicul familiei voastre pe care sunteţi datori să-l aveţi, şi dacă va fi nevoie adresaţivă şi la un consilier pentru a primi o consiliere educaţională, spirituală.Şi prima regulă pentru toţi este, dacă vrei să schimbi ceva în viaţă începe cu tine mai întâi. Doamne ajută.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23729 2014-10-29 10:10:05 pornografia Păcatele George
Intrebare

Sărut mâna, părinte, este păcat să te uiți la pornografie?

Raspuns

Dragă frate: „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. "Desfrînarea este cel mai mare păcat săvîrşit cu trupul: «Fugiţi de desfrînare! Orice păcat pe care-l va săvîrşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrînării păcătuieşte în însuşi trupul său»(I Cor.6,18). Iar trupul este destinat a fi «templul Duhului Sfînt»(I Cor.6,19).

Prot.Victor Mihalachi

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova