Biblioteca ortodoxă

 
Intreaba preotul

Categorii:


Toate intrebarile (intr-o lista, fara categorii):

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23261 2014-08-25 14:08:53 Schimbarea religiei Arhivă 2009-2010 Ludmila
Intrebare

Bună ziua,va rog ajutați-mă nustiu ce să fac? Noi am cununat cu 2 ani în urmă, avem niște fini minunați, dar zilele astea ne-au spus că au acceptat Islamul, au devenit musulmani, eu nu prea mă simț bine de 2 nopți dorm rău, eu nustiu ce-ar trebui să fac în calitate de nănașă, eu am spus că accept alegerea lor când de fapt nu este așa eu țin la ei dar nu pot să accept că s-au lepădat de credința lor. Ce facem noi că nănași de acum înainte, cale întoarsă nu este, ei sunt foarte siguri pe ce-au făcut. Ajutați-mă va rog că nu mă simț bine sufletește. Mulțumesc.

Raspuns

Dragă soră, nu pot cunoaște carei cauza alegerii lor, dar  un lucru sigur îl percep, că nu au avut o calauză bună lângă ei care săi ghideze pe calea adevărului, Naşii de cununie trebuie să fie ortodocşi, să locuiască împreună cît mai aproape de finii pe care îi cunună, ca să-i poată mai bine supraveghea duhovniceşte, şi să fie buni creştini. Adică să fie evlavioşi, cu familie model în societate, cu copii bine crescuţi, paşnici şi iubitori de biserică. De aici cred că se trage și concluzia, nu a fost nașii și părinții lor atât de insistenți ca să nu facă acest pas greșit. Acuma cel mai bine ar fi să vă rugați neîncetat ca să le lumineze Dumnezeu mintea, și să aveți răbdare.Folosul rugăciunii este împlinirea scopului ei, acea rugăciune este mai de folos care izvorăște lacrimi de umilință.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23259 2014-08-25 13:08:14 despre ingrasare Arhivă 2009-2010
Intrebare

Eu mi-am propus să țin o cură de îngrășare, căci sunt subponderal și toată lumea mă bate la cap că sunt slab și ar trebui să mănânc mai mult decât îmi trebuie. Aș face atunci păcatul lăcomiei sau sunt dezlegat?

Raspuns

Dragă frate, mulțumește Domnului în fiecare clipă a vieții tale că ești sănătos, și roagăte atât pentru tine cât și pentru aproapele tău.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23258 2014-08-25 13:08:56 jocuri Păcatele
Intrebare

Părinte, mai demult eram foarte păcătos (și acum sunt, dar nu chiar așa) și  jucam  jocuri violente la calculator. Mi-am dat seama că greșesc. Aceasta trebuie să o mărturisesc la spovedanie, având în vedere că nu făceam acel lucru în lumea reală?

Raspuns

Da, toate păcatele trebue neapărat de mărturisit.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23263 2014-08-25 17:08:38 cununie Celor ce vor să se căsătorească Dany
Intrebare

Părinte am și eu o întrebare: pot să fac cununia civilă în post, mai exact în noiembrie pe 16, 2014. Vă mulțumesc.

Raspuns

Dragii mei, cununie în post nu se săvârșește.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23255 2014-08-25 06:08:32 o alta intrebare Trăirea Duhovnicească nicolae
Intrebare

Doamne ajută . aș dori și eu să merg la o mânăstire să stau câteva zile chiar o săptămâna , problemă îi că în acest moment nu stau așa bine cu banii, și dacă se poate să îmi recomandați una, unde nu îmi cere așa de mult , Rugațivă pentru mine, o rugăciune va rog , am trecut prin așa o depresie de sinucidere chiar , nu contează asta . dar rugăciunea , Mulțumesc.

Raspuns

Dragă frate,după câte știu eu la mănăstire nu se cer bani, mergi așa la oricare dintre ele și roagăte să te primească la rugăciune, totul va fi foarte bine vei vedea. Dumnezeu văzând stăruința ta te va ajuta neapărat.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23254 2014-08-25 05:08:27 intrebare Celor ce vor să se căsătorească nicolae
Intrebare

Bună părinte, eu nu știu ce își dorește bunul Dumnezeu de la mine, să mă căsătoresc s-au să mă călugăresc ? Mult timp am vrut să devin preot dar din cauza sărăciei am renunțat . Mai e ceva că nu găsesc o față , parcă au dispărut fețele. Faceboocul meu îi Schleier Nicol Mulțumesc.

Raspuns

Dragă frate, sărăcia nu este in impediment la preoție, iar preoția nu este o profesie ci chemare a Domnului, și dacă nu este chemare , evident nici preoție nu poate fi. Frecventează cu regularitatea biserica și roagăte neîncetat ca Dumnezeu să îți arate calea.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23252 2014-08-25 00:08:26 lunea Virtuţile creştine
Intrebare

O maică a avut o vedenie cu Hristos în care Domnul îi spune să le zică oamenilor să țină post și lunea. Este teologic așa ceva?

Raspuns

Dragii mei, ziua de luni este foarte bine de postit pentru bunăstarea familiei.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23251 2014-08-25 00:08:29 pofte Păcatele
Intrebare

Toți avem mici plăceri, de exemplu, ne vine pofta de o înghețata, un dulce, ... Acelea sunt lăcomii?

Raspuns

Dragii mei, lăcomie, este atunci când mâncăm până nu mai putem răsufla normal, omul ca să nu facă lăcomie pântecelui trebue tot timpul să se simtă nițel flămând. Iar când ai gustul de ceva și dacă nu este în timpul oprit adica în post mănâncă sănătos.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23250 2014-08-25 00:08:10 laudata fie Maica Domnului Învățături de credință
Intrebare

Părinte, dacă nu ar fi fost Maica Domnului în ceruri să se roage pentru iertarea noastră, Dumnezeu ne-ar fi nimicit?

Raspuns

Dragii mei, Dumnezeu este iubire, cum să ne nimicească, noi suntem mădularele lui iar El este trupul, deci el ne iubește necondiționat așa cum suntem noi, după chipul și asemănarea Lui.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23248 2014-08-24 23:08:29 rude sectare Neînţelegeri apărute în sânul Ortodoxiei
Intrebare

Am niște cunostiinte foarte dragi, care au părăsit Ortodoxia și au trecut la neoprotestantism. Ele mai au șanțe la mântuire?

Raspuns

Dragii mei, tot omul este zidirea lui Dumnezeu, creat după chipul și asemănarea Ziditorului, deci tot omul are șanse la mântuire, numai depinde cum le folosește, sau le irosește. Dacă se întoarce la adevăr și se căește de cele făcute cu sinceritate are șanse.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23247 2014-08-24 23:08:36 despre rugaciue Arhivă 2009-2010
Intrebare

Cum este rugăciunea în duh și adevăr? Cum putem avea o astfel de rugăciune?

Raspuns

Dragii mei, zis-a un bătrîn: “Precum vederea este mai mare decît toate simțurile, așa și rugăciunea este mai mare decît toate faptele cele bune” (Pateric, cap. 22).A ne rugă în duh înseamnă a ne înaltă cu mintea și cu sufletul către Dumnezeu în vremea rugăciunii. Numai rugăciunea făcută cu mintea din adîncul inimii se poate chemă cu adevărat rugăciune duhovnicească, adică făcută în duh. Ce înseamnă a ne rugă în adevăr? Înseamnă a ne rugă cu lucrarea cea adevărată a tuturor poruncilor dumnezeiești, adică a tuturor faptelor bune, deoarece omul este îndoit, fiind alcătuit din suflet și din trup. Cînd mintea se înaltă nevăzut la Dumnezeu în vremea rugăciunii, iar trupul, care este partea văzută se ostenește la lucrarea poruncilor lui Dumnezeu, atunci creștinul devine adevărat închinător al lui Dumnezeu în Duh și în adevăr. 

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23246 2014-08-24 23:08:01 mi-e cam teama Viața de zi cu zi
Intrebare

Părinte, mi-e teamă de Venirea lui Hristos! Ce pot să fac că să îmi doresc să stau de-a dreaptă lui?

Raspuns

În lege ce este scris, cum citești? Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23245 2014-08-24 23:08:06 despre oameni care nu vin la biserica Arhivă 2009-2010
Intrebare

Tatăl și bunicul meu, nu vin aproape deloc la biserică decât de Sf. Paști (bunicul nici atât) Cum pot să îi fac să frecventeze biserică, că nu vreau să îi văd nemântuiți?

Raspuns

Dragii mei, la așa vîrstă este foarte greu de adus la biserică pe creștini, dar ce la om este cu neputință, la Dumnezeu e cu putință, roagăte cu ferbinte credință, și Domnul te va auzi ca să le lumineze mintea și cugetul.

Prot.Victor Mihalachi

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23244 2014-08-24 23:08:45 moarte clinica Întrebări neincluse în rubricile de mai sus valexandru
Intrebare

Am citit o relatare care m-a facut sa deznadajduiesc putin : http://crestinism-autentic.blogspot.ro/p/marturii-rai-iad.html oare este adevarat? eu stiam ca este o erezie sa crezi ca dracii te chinuie in iad si ca Dumnezeu cantareste chiar tot ce ai facut in viata si ca nu e milostiv. VA ROG FRUMOS SA- MI RASPUNDETI. multumesc

Raspuns

Dumnezeu e milostiv, dar nu trebuie să exagerăm, căci cădem în altă extremă - (Apocatastază - învăţătura care pretinde că Dumnezeu, fiind milostiv, v-a ierta pe toţi, necătînd la fapte, chiar şi pe diavol) - şi aceasta tot este o erezie. Evanghelia ne învaţă că faptele noastre ne vor judeca şi nu contează atît de mult cine le numără, ci cine le face. Citiţi mai mult Scriptura şi acolo ve-ţi găsi răspuns la întrebările ce vă frămîntă. Cît priveşte experienţele oamenilor care au murit clinic, sunt şi ele valoroase, dar în cazul cănd conţin învăţături care contravin Evangheliei nu trebuie crezute, căci în lumea de dincolo nu sunt numai îngeri buni care ne doresc binele ci şi cei răi care vor să ne piardă. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23243 2014-08-24 23:08:24 nelamurire Despre Sfintele Taine
Intrebare

De ce Sf. dau canoane asa de exagerate care mai degraba il despart pe om de Hristos decat il apropie ?

Raspuns

Canoanele sunt greşit primite şi înţelese de unii creştini ca pedepse pentru păcat, dar sunt de fapt o modalitate de al readuce pe om la Dumnezeu din "ţara îndepărtată a păcatului", şi pregătirea necesară pentru unirea cu Hristos în Sf. Împărtăşanie. Par "exagerate" în ziua de azi din cauza că ne-am obişnuit cu păcatul, iar unele păcate, care sunt destul de grave şi ne depărtează de Domnul ( de exemplu mîndria, lenevia...), nu le mai considerăm ca atare. Canoanele au fost scrise în timplul cînd credinţa era trăită în modul cel mai autentic şi este un dreptar pentru creştinii din toate timpurile. Desigur că pentru creştinul de azi, care a pierdul puterea de a face discernămînt ele par foarte grele, dar oricum într-o măsură cît de mică ne ajută să ne vindecăm de păcat.

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23239 2014-08-24 22:08:42 despre mantuire Arhivă 2009-2010 vlad
Intrebare

Odata, la Hristos a venit tanarul bogat si l-a intrebat ce poate sa faca ca sa se desavarseasca si Iisus ii raspunde zicandu-i sa-si vanda averea si s-o dea la saraci si el s-a intristat.Apoi Hristos yice ca mai usor sa treaca camila prin urechile acului decat un bogat in Imparatia Cerurilor.Atunci norodul il intreaba cine se poate mantui. Intrebarea mea este: Chiar, cine se poate mantui?

Raspuns

Aceasta învăţătură pe parcursul timpului a fost mult discutată. Dăm două modele de interpretare a acestui text. Primul este din „ Carte cu învăţătură" a Diaconului Coresi de la 1581."Nu este cu putinţă ca cămila să treacă prin urechea acului". După Coresi, Iisus când vorbeşte despre cămilă, nu are în vedere un „ dobitoc", ci este vorba despre o „funie a corăbiei, ce au în corabia ceia mare mai groasă".  A doua interpretare e bazată pe arheologia biblică. Ierusalimul avea porţi centrale, mari, prin care intrau caravanele cu marfă în oraş, unde şedeau vameşii şi luau impozit de la negustori. Dar mai avea şi porţi mici, ca „poarta oilor" ( Ioan V,2) sau ca „urechea acului" – destinate pentru păscut oile sau alte necesităţi, dar care erau mici şi înguste, ca în caz de atac să fie repede blocate. Prin ele nu puteau trece cămilele încărcate cu marfă. Deşi vedem două exemple diferite de interpretare, totuşi acestea păstrează acelaşi sens: cei bogaţi, cu greu, dar totuşi pot să se mântuiască, doar în cazul când nu devin robi ai propriilor bogăţii. Cînd citiţi un text biblic vă recomand să vedeţi şi contextul. Citiţi textul în continuare- " La Dumnezeu totul este cu putinţă." Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23238 2014-08-24 22:08:32 teama Păcatele mihai
Intrebare

Vreau să va întreb, de ce seară când merg la culcare am așa o frică și nu pot dormii. Mă rog seară ! Citesc acatistul Maici Domnului ! Vreau să mă ajutați! Ce ar trebui să fac? Ajutați-mă !

Raspuns

V-ar ajuta mult o mărturisire sinceră şi împărtăşanie vrednică !

Pr.Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23237 2014-08-24 20:08:07 Sfințirea casei Arhivă 2009-2010 Valentina
Intrebare

Părinte buna ziua, vreau să vă întreb, eu pe 28 August vreau să invit preotul ca să sfințească casa, se mănâncă carne? Mulțumesc.

Raspuns

Doamne ajută în fapta bună !

Pr.Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23236 2014-08-24 20:08:11 Ceremonie fara acte Celor ce vor să se căsătorească Irina
Intrebare

Bună ziua. Am înțeles din una din întrebările puse în această categorie că este indicat să se încheie ceremonia civilă înaintea celei religioase. Înțeleg că în codul civil scrie că această este ordinea obligatorie și legală, dar mă întrebăm dacă există un mod de a evită cununia civilă. Vreau să fac un fel de ceremonie logodnă/căsătorie, dar nu vreau să fac acte deocamdată din motive financiare și personale. Ce aș putea face? Mulțumesc anticipat.rn Toate cele bune. Dobre Irina

Raspuns

Daţi Cezarului  cele ce sunt ale Cezarului, şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu.Motivele financiare, sau de alt gen se rezolvă,  de altfel cum veţi înfrunta probleme cu mult mai costisitoare din viaţă ? Şi căsătoria civilă şi cea religioase sunt extrem de necesare. Daţi voinţă şi Dumnezeu vă va da putetre !

Pr.Iulian Pinteac

Nr Data Tema Categoria Numele
Nr. 23235 2014-08-24 19:08:50 Buna ziua ! Arhivă 2009-2010
Intrebare

Întrebarea mea e următoarea : 1)Spune-ți va rog și dacă se poate mai amănunțit de ce se fac 9 zile după decesul omului ? 2)Este obligatoriu să se facă 9 zile ?

Raspuns

Rugăciunea pentru răposaţi este o mărturie a dragostei noastre faţă de ei, o mărturie că dragostea este mai puternică decît moartea şi noi contunuam sa-i iubim după moarte. Mai amănunţit citiţi aici. Doamne ajută!

Preot Ion Goncear

 
Calendar


 
 

Ultimile articole
 Descarcă în formatul preferat.
    

 
 

 
Православие.Ru  Filme Ortodoxe
Logos.md  Frumoasa.md
Teologie.net  Teologie.md
Biblioteca ortodoxa digitala VIOSTIL  Personalitati basarabene
Biserica Ortodoxa din Moldova