Noul Cod Penal din România: liber la prostituţie şi incest
Forma proiectului de Cod Penal pe care Guvernul a trimis-o în Parlament pentru adoptare aduce schimbări şi în ceea ce priveşte pedepsele, încurajând atât prostituţia, cât şi incestul. Noul cod prevede reducerea sentinţelor de închisoare, taţii se vor putea culca cu fiicele lor majore, la fel şi mamele cu fii lor majori, pentru că legea va cataloga incestul drept un caz de patologie socială şi nu de faptă penală. Această fapta se va pedepsi doar dacă se va înfăptui prin constrângere sau cu un minor.
Pe 25 februarie a fost adoptat, de către Guvern, proiectul Codului Penal, alături de alte două coduri, cel de Procedură Civilă şi de Procedură Penală. În acest moment se află la Parlament şi aşteaptă să fie adoptat.
În opinia primului ministru Emil Boc, „este vorba despre compatibilizarea prevederilor din aceste coduri cu reglementarile europene şi, nu în ultimul rând, adoptarea acestor coduri răspunde exigenţelor Comisiei Europene, de a finaliza, în vederea ridicării monitorizării pe justiţie, aceste acte normative extrem de importante pentru modernizarea justiţiei din România”.
La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că aceste coduri au fost în dezbatere publică din 2008 şi „au primit avizul fostului Guvern, al Ministerului Public, al magistraţilor. Aceste proiecte au constituit rodul muncii unor colective de specialişti care au lucrat ani de zile la Ministerul Justiţiei, sub coordonarea miniştrilor care s-au succedat”, a mai subliniat acesta pe 25 februarie, odată cu adoptarea de către Guvern a acestor coduri. Codul Penal pe baza căruia judecătorii înca mai dau sentinţe, până la adoptarea noii forme, are o vechime de doar trei ani.
Prostituatele, aproape de legalitate
Specialiştii din cadrul Ministerului Justiţiei sunt de părere ca anumite fapte nu mai trebuie pedepsite penal, ci prin sancţiuni administrative. Astfel, doar proxeneţii vor fi sancţionaţi de codul penal, în timp ce fetele care până acum erau sancţionate pentru prostituţie vor putea sta pe stradă fără teamă de a fi pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani. Una dintre explicaţiile ministrului Predoiu referitoare la prostituţie este că „valoarea socială ocrotită prin incriminarea acesteia poate fi apărată în mod eficient şi rezonabil şi prin mijloace nepenale. În cazurile în care comiterea faptelor nu are un caracter repetitiv, ci izolat, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru sanctionarea acestora ca infracţiuni, ele fiind contravenţii”.
Persoanele care vor determina sau înlesni practicarea prostituţiei, ori vor obţine foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi, proxeneţii, vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 2 la 7 ani. În cazul în care s-a aplicat constrângerea, pedeapsa cu închisoarea va fi de 3 până la 10 ani, spre deosebire de actualul cod, în care „lipsirea de libertate a unei persoane săvârşită în scopul de a o obliga la practicarea prostituţiei” se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani.
Evenimentul zilei

un vibro