Fetiţe de UN AN, forţate să suporte operaţii de schimbare a sexului în India 

Fetiţe de un an din India sunt obligate să sufere operaţii de schimbare de sex de către părinţii disperaţi să aibă un fiu. Chirurgii din oraşul Indore, situat în vestul ţării, au fost luaţi în vizor pentru „convertirea” a sute de fete pe an, care sunt ulterior „îndopate” cu medicamente hormonale, precizează Daily Mail.

Potrivit sursei citate, şapte experţi în genitoplastie din Indore s-au lăudat că fiecare ar fi transformat între 200 şi 300 de fete în „băieţi” până acum, doar una fiind mai mare de 14 ani, vârsta legală de consimţământ pentru o astfel de operaţie. Costurile intervenţiei sunt relativ mici, de circa 2.000 de lire (2.250 de euro). În urma revoltelor de pe reţelele de socializare, autorităţile indiene s-au sesizat. Comisia Naţională pentru Protejarea Drepturilor Copilului a anunţat ieri, 27 iunie, că a cerut guvernului de stat indian să investigheze medicii şi spitalele incriminate de către un ziar indian. În condiţiile în care nu există legi pentru a proteja drepturile copiilor atât de mici, practica ar putea avea ramificaţii sociale mai mari, spun experţii medico-legali.

Publicaţia „Hindustan Times” a deconspirat aceste abuzuri care se desfăşoară în urbea care numără peste un milion jumătate de locuitori. „Un trend şocant, fără precedent, rezultat din fetişul de a avea un fiu, se dezvoltă în binecunoscutele clinici şi spitale conservatoare din Indore pe copii între unu şi cinci ani. Procesul de transformare a unei fetiţe într-un băieţel se numeşte genitoplastie (n.r.: procedura presupune „construirea” de către doctori a unui penis folosind ţesut din organele feminine, copilului fiindu-i ulterior administrate medicamente hormonale) „, au scris jurnaliştii indieni. Părinţii bogaţi din Delhi şi Mumbai par a se înghesui în oraşul indian pentru a-şi „corecta” chirurgical fetele, deşi specialiştii îi avertizează că băieţii „convertiţi” vor fi infertili. „Chirurgia poate avea efecte profunde pe termen lung asupra individului, care ar putea să nu accepte sexul ales de părinţi şi doctori înainte de vârsta acordului”, a afirmat Suchitra Inamdar, consilier din Mumbai.

O clădire din Indore, oraşul unde medicii „corectează” legile naturii

Abuzurile realizate asupra fetiţelor din ţara asiatică par a fi „motivate” de normele tradiţionale. În societatea indiană, fiii, percepuţi drept viitori moştenitori ai familiei, sunt preferaţi fiicelor. Acestea din urmă sunt văzute drept o povară grea pentru măritiş. În plus, testele pentru determinarea sexului din timpul sarcinii sunt ilegale în statul indian. Măsura a fost luată de guvern pentru a încerca prevenirea avortării fetuşilor feminini, o practică tot mai răspândită în rândul femeilor, deşi în unele zone raportul dintre cele două sexe arată un decalaj evident. De exemplu , în unele state precum Punjab, raportul între femei şi bărbaţi este de şapte la zece.

Reacţii dure pe reţelele de socializare

Ştirile despre abuzul scăpat de sub control al intervenţiei chirurgicale desfăşurate în Indore, folosită în mod normal pentru corectarea anormalităţilor genitale la pacienţii adulţi, au condus la reacţii violente pe Twitter şi pe alte site-uri de social networking duminică, 26 iunie. „Şocant! Nu doar că oamenii omoară fete nenăscute, ci transformă fete în băieţi prin genitoplastie”, a scris pe contul ei de Twitter scriitoarea şi feminista Taslima Nasreen, aflată în fruntea revoltei. Femeia a propus şi metode de sancţionare a celor care efectuează astfel de tipuri de proceduri. „Medicii care practică în mod ilegal feticidul feminin şi genitoplastia ar trebui să primească închisoare pe viaţă”, a adăugat protestatara.

Realitatea e cusută cu aţă albă: pacientele sunt etichetate ca fiind hermafrodite

Doctorii din Indore au susţinut că operaţiile au fost realizate pe copii ale căror organe interne nu corespundeau celor externe – cel mai adesea, fete născute cu anumite organe interne masculine. India nu are un sistem pentru a monitoriza aceste afirmaţii. „Când copilul creşte, el sau ea va fi confuz în privinţa genului căruia îi aparţine. Această operaţie îl poate preveni pe copil de la a avea sindromul determinării sexuale şi alte probleme psihologice”, spune Dr. Milind Joshi, un chirurg pediatric care realizează procedura. „Cred că copilul meu nu va fi confuz în legătură cu sexul său atunci când va creşte şi va putea trăi o viaţă normală, fiindcă nu va avea amintiri legate de operaţie”, a declarat pentru „Hindustan Times” un părinte al cărui copil a suferit o astfel de intervenţie la doi ani. În plus, legislaţia în vigoare nu le dă de furcă părinţilor care apelează la o astfel de operaţie pentru copiii lor. „În India, nu este nicio problemă în a realiza astfel de intervenţii, fiindcă nu este necesar decât acordul părinţilor”, a afirmat un alt specialist indian. În această ţară, minorii care nu au încă 14 ani nu pot lua decizii în ceea ce-i priveşte. Aceasta ridică multe întrebări legate de drepturile acestor copii, care ar putea creşte considerând că ar fi vrut să fie aşa cum s-au născut, şi nu corectaţi chirurgical. În aceste condiţii, cei care militează împotriva efectuării unor astfel de intervenţii cred că Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Medical din India ar trebui să analizeze problema şi să stopeze astfel de practici.

www.gandul.info