Biserica românească din satul Kamâșovka aparţine aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei – unei grupări schismatice. Aceasta funcționează pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse şi noi nu putem recunoaşte nici apariția acestui lăcaș, nici oficierea acolo a liturghiilor”. Așa a comentat la 23 iulie secretarul eparhiei de Odesa a Bisericii Ortodoxe Ruse, prot. Andrei Novikov, incidentul care a avut loc pe 16 iulie la frontiera română-ucraineană. Atunci grănicerii ucraineni au reţinut un grup de jurnalişti români şi reprezentanţi ai ONG-urilor care intenționau să participe la sfinţirea bisericii în satul ucrainean Kamâșovka.
„Chiar dacă în biserică se oficiază slujbe de către preoţii hirotoniţi legal, acestea nu au o putere harică. Iar din punct de vedere politic, acestea sunt pretențiile României față de regiunea dată”, a mai declarat protopopul Andrei Novikov.
Reamintim că, la 16 iulie, două autocare cu studenţi, profesori şi reprezentanţi ai ONG-urilor din România, au fost reţinuți peste 6 ore de vameşii ucraineni.
Ulterior, liga Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a expediat o scrisoare autorităților ucrainene, precum și Comisiei Europene, în care au cerut explicații cu privire la „tratamentul umilitor la care au fost supuşi reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi jurnalişti din România, în vama ucraineană”.

 UNIMEDIA cu referire la regnum.ru