În 17 octombrie 2018, Gimnaziul Lucășeuca a devenit gazdă mesei rotunde dedicate unuia dintre marii înaintași ai neamului nostru, Părintelui Mitropolit Visarion Puiu, care prin personalitatea sa marcantă dar și crucea grea a vieții sale se face exemplu demn de urmat pentru zeci și sute de păstori ai Bisericii noastre Ortodoxe, dar în același timp model și pentru tinerii, astăzi preocupați de alte griji și scopuri lipsite de valori eterne. La activitate au participat Direcția Școlii, în persoana Dnei Director Ana Pântea, corpul didactic al instituției cât și mai mulți elevi din instituție.

Astfel, în cadrul mesei rotunde, au fost aduse mărturii şi documente din arhive din ţară şi străinătate, legate de activitatea acestui ierarh, puse la dispoziție cu mult drag de distinsul oaspete al instituției Prea Cucernicului Părinte Florin Ţuscanu, care de mai bine de 20 de ani este preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu”.

***

Visarion Puiu a deschis lista clericilor stigmatizați de regimul totalitar ateu, fiind singurul condamnat la moarte de comuniști. Nu peste mult timp, numeroși episcopi s-au văzut îndepărtați din scaune și trimiși în uitare și ignoranță, dar nici un altul nu a primit o astfel de crudă înfierare. Dacă nu s-ar fi aflat în exil, mitropolitul ar fi sfârșit probabil răpus de gloanțe. Bunul Dumnezeu l-a salvat pe credinciosul Său rob, precum oarecând pe Iosif de prigoana fraților săi. Deși acuzațiile aduse vlădicului Visarion s-au lămurit în decursul celor 27 de ani trecuți de la evenimentele din 1989, dovedindu-se neadevăruri grosolane, totuși, din punct de vedere juridic, după aproape trei decenii de libertate, mitropolitul rămâne, din păcate, cu aceeași condamnare nedreaptă: criminal de război. Oare cât timp va mai trece până ce autoritățile în drept vor înțelege că învinuirile și procesul intentat Mitropolitului Visarion n-au reprezentat decât ieftine mașinațiuni politice regizate de dușmanii Bisericii și neamului?

Preot Iulian Rață