Feministele se mobilizează pentru liberalizarea avortului
O reţea de organizaţii feministe a lansat vineri o campanie în favoarea proiectului guvernului socialist pentru liberalizarea avortului în Spania, ca reacţie la campania de opoziţie, condusă de Biserica catolică şi de miile de oameni care sunt împotriva întreruperii de sarcină.
Reţeaua naţională de organizaţii feministe, care grupează mai mult de 200 de asociaţii, a prezentat o campanie de afişare destinată a susţine proiectul guvernului socialist de a autoriza întreruperea voluntară de sarcină. „Vom umple Spania cu afişe ca răspuns la campania Bisericii, bazată pe exagerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al reţelei, Angeles Alvarez, în timpul unei conferinţe de presă. În prezent, avortul nu este autorizat în Spania decât în caz de viol, în primele 12 săptămâni de sarcină, în caz de malformaţii ale fetusului (22 săptămâni) sau în caz de pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei (fără limită de timp). Guvernul doreşte să legalizeze întreruperea voluntară de sarcină, până la o anumită vârstă a fătului, aşa cum este deja în majoritatea ţărilor europene. Acest proiect a suscitat reacţii negative în mediile catolice, care s-au manifestat printr-o campanie publicitară şoc a episcopilor spanioli, sugerând că animalele pe cale de dispariţie sunt mai bine protejate decât embrionii umani.
O manifestaţie pentru a cere suprimarea proiectului a fost organizată duminică la prânz, în centrul Madridului, de către o organizaţie laică, HazteOir („Fă-te auzit”), ale căror idei sunt apropiate de cele ale Bisericii catolice. Organizatorii zic ca au participat cel puţin 100.000 de persoane.
www.lacasuriortodoxe.com