Salutul creştin „Hristos a Înviat”, este inacceptabil de Martorii lui Iehova
Iată deja câteva săptămâni, majoritatea creştinilor ortodocşi se salută cu frumosul salut pascal „Hristos a Înviat!”, care pentru noi, pe lângă faptul că este un salut este în primul rând o mărturisire, o răspândirea a vestii celei bune, ca Domnul nostru Iisus Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le, după cum cântăm cu toţii în perioada dată.
Pentru cei ce se numesc pe sine „Martorii lui Iehova”, acest salut este inacceptabil. În urma mai multor discuţii, pe care le-am purtat cu ei, am aflat că: „Adicătelea, ei ar face acesta în toată ziua, nu doar pe parcursul a 40 de zile, ci pe parcursul a întreg anul”. Nu prea sunt de acord cu afirmaţiile aduse de ei din mai multe motive.
1. Am dus multe discuţii pe parcursul ultimilor ani cu secta dată, dar nicodată nu i-am auzit să vorbească despre învierea Domnului nostru. Despre tot ce vrei, despre cele mai mari basme inventate de Russel, Ruterford & Gaşca, despre Învierea Domnului însă – tăcere. A da, mii de scuze mă înşel. Totuşi spun ceva, dar cu voce destul de încetişoară, să nui audă prea mulţi. Spun că Hristos a înviat, dar fără de trup??? Trupul său s-a transformat în gaze, afirmă martorii. Mă întreb atunci, ce a pipăit Toma, care s-a atins de semnul cuielor şi care şi-a adus degetul său în coasta Lui. Se vede că Domnul s-a jucat cu apostolii, după înţelesul iehoviştilor, făcând diferite ficţiuni cu aceştea. Voia lua trup, voia nu lua. În aşa caz, te îndoieşti şi de învierea Domnului. Nu-i aşa? Alta e că, mormântul a rămas gol, având loc transformarea prin care trebuie să trecem toţi, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, iar mărturia Apostolului Toma, care a pipăit ranele este confirmarea acestui adevăr.
2. Al doilea moment, straniu lucru, cei care mărturisesc anul împrejur despre Învierea Domnului, după cum afirmă cineva, în perioada pascală nu o fac!!! Salutându-l pe un Martor al lui Iehova cu saltul „Hristos a Înviat”, vei auzi înapoi „Bună ziua!”. Straniu de tot. Nu prea îmi dau seama, le este ruşine să se salute? Le este ruşine să binevestească vestea cea bună a învierii? Ori se tem de Învierea de obşte, fiind conştienţi de faptul că dacă Hristos a Înviat, noi toţi vom învia, noi toţi vom răspunde înaintea Stăpânului cerului şi a pământului. Inclusiv şi ei, care cearcă în fel şi chip să rătăcească lumea.
Am fost întrebat zilele trecute dacă trebuie să ne salutăm cu salutul „Hristos a Înviat”, dacă cel de lângă noi este sectant şi nu doreşte să accepte să răspundă. Trebuie. Este de datoria noastră să binevestim. În aceste momente, suntem nişte apostoli, care aleargă şi binevestesc pretutindeni vestea cea bună a învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Suntem nişte predicatori, a adevărului lăsat nouă de Tatăl de Fiul şi de Sfântul Duh.
Personal, când îi salut cu „Hristos a Înviat” şi primesc răspuns „Bună ziua”, îi întreb din start:
– Dar ce, vii ruşine să binevestiţi Învierea Domnului?
– Nu, voi o binevestiţi doar 40 zile, noi o facem anul împrejur!
– Şi atunci, dacă binevestiţi anul împrejur, de ce nu o faceţi şi împreună cu noi în aceste 40 zile?
– ????
– La noi după cele 40 zile de „Hristos a Înviat!”, urmează altele 10 de: „Hristos sa Înălţat”. La voi, niciodată nu v-am auzit să aveţi un salut creştin. De ce?
– ????
– Iisus Hristos era evreu de naţionalitate! Iar la evrei salutul era şi este „Şalom”, în traducere „Pace ţie”. Mântuitorul nu o singură dată s-a salutat cu acest salut şi cu altele care la fel sunt încreştinate. Aşadar, de ce Martorii lui Iehova nu acceptă să răspundă la aceste saluturi?
Sunt convins, pentru că, elementar, „Martorii lui Iehova” au alte scopuri decât a propovădui Învierea Domnului. Scopul este clar. De a rătăci cât mai multe suflete în mrejele lor. Sunt nimeni altcineva, decât lupii răpitori din Sfânta Scriptură, care de îndată ce le arăţi pe cine mărturiseşti se cutremură şi devin agresivi. Oare imaginile anexate, nu confirmă că oamenii aceştia au probleme psihologice?
Preot Iulian Raţă