În Nordul Ciprului sunt distruse şi prădate circa 500 de biserici ortodoxe
Ziarul american „The Washington Times” a prezentat noi date de la conferinţa de presă organizată de U.S. Helsinki Commission: în jurul a 500 de biserici ortodoxe din Nordul Ciprului ocupat de turci au fost prădate şi profanate sau pur şi simplu dărâmate.
Din bisericile de pe teritoriul ocupat de turci au dispărut circa 15 mii de icoane. Mii de icoane ortodoxe, mozaicuri, sculpturi şi obiecte sfinte furate din aceste biserici au apărut în vânzare la licitaţiile din Occident.
28 de biserici au fost transformate în cazarme şi depozite, 13 – în hambare, 77 au fost prefăcute în moscheii în care icoanele şi răstignirile au fost înlocuite cu citate din Coran. Este tristă şi soarta mănăstirii Antifonetis construită în epoca bizantină. Toate icoanele ei au fost vândute speculanţilor care se ocupă cu vânzarea obiectelor de cult.
O altă mănăstire aflată pe teritoriul ocupat de turci – mănăstirea Sfintei Anastasia – a fost trasformată într-un hotel de lux în care a fost înfiinţat şi un cazino, iar în curtea interioară a fost construit un bazin.
www.eph.md