Marele praznic al Botezului Domnului, sărbătorit ieri şi în Patriarhia Ierusalimului
Ieri, 19 ianuarie 2010, Patriarhia Ierusalimului, alături de Biserica Ortodoxă din Moldova, Biserica Rusă, Biserica Serbiei, Biserica Georgiei şi Muntele Athos, sărbătoreşte marele praznic al Botezului Domnului.
La 18 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului, a avut loc, conform tradiţiei Bisericii Ierusalimului, slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, la râul Iordan. În jurul amiezii, în dreptul locului cunoscut sub numele de Kaser al-Yahud, de la râul Iordan, identificat drept locul unde a fost botezat Mântuitorul nostru Iisus Hristos de către Sfântul Ioan, erau adunaţi în jur de 3000 de credincioşi din întreaga lume ortodoxă. Într-un foişor special amenajat lângă râul Iordan, Sanctitatea Sa Teophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi a toată Palestina, înconjurat de sinodul episcopilor, a săvârşit slujba Sfinţirii celei Mari a Apei. Potrivit tradiţiei, această slujbă a fost urmată de aruncarea unei sfinte cruci în apele Iordanului, după care credincioşii prezenţi au putut să ia fiecare din apa cea sfinţită.
Ambele maluri ale râului Iordan, cel israelian şi cel iordanian, erau pline de credincioşi ortodocşi, participanţi la slujba acestui mare praznic. Dintre pelerinii prezenţi făcea parte şi un număr foarte mare de credincioşi români, pelerini în Tara Sfântă sau vieţuitori, studenţi şi muncitori veniţi la Locurile Sfinte. În apropierea locului unde a avut loc această slujbă se află şi ruinele vechiului Aşezământ românesc de la Iordan. Sfârşitul slujbelor a fost încununat de o ploaie bogată, ceea ce reprezintă, pentru aceste locuri, o adevărată binecuvântare cerească, încununare a rugăciunilor credincioşilor adunaţi cu prilejul acestui praznic.
Conform rânduielilor stabilite în vechime, după terminarea rânduielii ortodoxe de sărbătorire a praznicului Botezului Domnului, a urmat rândul creştinilor etiopieni de a săvârşi slujba de sfinţire a apei, potrivit ritului lor. Aceştia, de asemenea, au venit într-un număr foarte mare, pentru a prăznui Botezul Domnului.
În continuarea zilei de 18, la Aşezământul românesc de la Ierihon, a avut loc săvârşirea slujbei Sfinţirii celei Mari a Apei, în limba română. La aceasta au fost prezenţi în jur de 300 de credincioşi români, alături de vieţuitorii Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte. Slujba a fost săvârşită de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, ales episcop vicar patriarhal, cu numele de Ieronim Sinaitul. Împreună cu Preacuvioşia sa a slujit şi un sobor de preoţi, dintre pelerinii români veniţi la Locurile Sfinte. În cuvântul de la sfârşitul acestei slujbe, Părintele Ieronim a vorbit despre importanţa acestui praznic, aşa cum reiese din lecturile biblice citite în timpul slujbelor din această perioadă, precum şi din rolul mântuitor pe care l-a reprezentat actul botezării Domnului nostru Iisus Hristos în râul Iordan de către Ioan. Preacuvioşia sa şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa unui atât de mare număr de credincioşi români la acest moment de sărbătoare, în Ierihon, ceea ce reprezintă o confirmare a eforturilor depuse pentru construirea acestui Aşezământ românesc pentru pelerinii români.
Ieri, 19 ianuarie, de ziua praznicului Botezului Domnului, Părintele Ieronim a săvârşit Sfânta Liturghie la Aşezământul românesc de la Ierusalim, urmată de slujba Sfinţirii celei Mari a Apei. Alături de Preacuvioşia sa a slujit un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr de credincioşi prezenţi la sărbătorirea acestui mare Praznic împărătesc.
www.basilica.ro