Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Cuşelăuca
(mănăstire de călugăriţe)

Hram: Adormirea Maicii Domnului
Stareţă: egumena Agnesia Izbas
Adresa: sat Cuşelăuca, r.Şoldăneşti
Aşezare: la aprox. 110 km N de Chişinău sau la 40 km S de Soroca
Date de contact: s. Cuşelăuca, r.Şoldăneşti
Tel.0272-74-647

Istoric
Mănăstirea Cuşelăuca a fost înfiinţată ca schit în anul 1790, de către Maria Tocana din Cotiujenii Mari. Mai târziu, cea care a ctitorit-o se călugăreşte aici, luându-şi numele de Mitrodora. Biserica de vară cu hramul Adormirii Maicii Domnului a fost construită între anii 1841-1847 de arhimandritul Nicandru şi de sora lui, schimonahia Irina. Biserica de iarnă, cu hramul Sfinţii Constantin şi Elena, a fost construită în anul 1855, în vremea schimonahiei Elena, care a stareţit aici între anii 1848-1878. Între cele două războaie mondiale, mănăstirea a avut o perioadă de înflorire. În anul 1960, lăcaşul este închis. Multe monahii au ramas aici ca simple angajate ale colhozului înfiinţat pe teritoriul mănăstirii, privind neputincioase spre bisericile lor, transformate în cluburi ori cantine.
Ruinată, mănăstirea este reînfiinţată în anul 1988, iar pe 6 septembrie 1989 se resfinţeşte biserica Adormirii Maicii Domnului. În anul 1992 a fost resfinţită şi biserica de iamă, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinte moaşte şi icoane făcătoare de minuni: Într-o raclă frumos împodobită se află moaştele monahiei Agafia Maranciuc, trecută la cele veşnice în anul 1873. Deşi paralizată, ea a vindecat încă din timpul vieţii, cu darul lui Dumnezeu, foarte mulţi oameni. Şi în prezent se fac multe vindecări minunate la mormântul ei. Patriarhia Moscovei îi pregăteşte canonizarea. Tot aici se află o minunată icoană, numită a „Maicii Domnului de la Moldova”, pictată în 1895 în Sfântul Munte Athos.