Statistici triste și îngrijorătoare:  Moldovenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume

Dacă în majoritatea clasamentelor mondiale suntem la coadă sau deloc, la băut vin suntem campionii lumii! Potrivit Raportului Anual Global asupra Alcoolului, întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cetățenii Republicii Moldova sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume. În medie, un moldovean consumă 18,2 litri de alcool pur pe an. Totodată, specialiștii de la OMS spun că aproape 10 litri din alcoolul consumat de moldoveni nu este ținut la evidență şi este făcut în condiţii casnice.

Cu doi litri de vin mai puțin decât moldovenii, consumă cehii – 16,45 litri. Aceștia se află pe locul doi în clasament.  În România, un cetăţean consumă în medie 15,3 litri de alcool pur anual. Cei mai mari consumatori de alcool se găsesc în Europa şi fostele ţări sovietice.

Potrivit OMS, alcoolul provoacă anual la moartea a 2,5 milioane de persoane, făcând mai multe victime decât SIDA sau tuberculoza. Anual, la nivel global, 320 de mii de persoane cu vârste între 15-29 ani mor din cauza alcoolului.

www.jurnal.md