Pilda păstorilor, a lupilor şi a oilor

Cica intr-o zi mai marii lupilor dadura zvon intre ei ca sa se stringa si sa faca un congres. La acest congres fura chemati lupii cei mai sireti, cei mai buni de gura in a urla si a se tingui, cei mai diplomati si mesteri in ale vorbelor. De cum se strinsera se sfatuira cum sa faca ei ca sa se risipeasca turma in asa fel incit oile sa se rataceasca si sa nu mai asculte de pastorii lor si sa poata fi prinse foarte usor. Unii spusera ca ar fi bine sa rataceasca niste oi, iar acestea la rindul lor sa rataceasca si ele pre altele.

Altii au spus ca pe cele pe care le prindem sa le subjugam si sa le chinuim ca poate si celelalte vazind apasarea lor s-ar inmuia si ar veni sa ne slujeasca noua,atunci si ele la rindul lor din cauza greutatilor se vor asupri una pe cealalta, sau se vor piri una pe alta, sau vor minti ori se vor omori una pe cealalta ca sa ia agoniseala celeilalte si multe altele vor face slujindu-ne noua si intereselor noastre.
Unii au spus ca daca vom face acestea oile vazind acestea s-ar stringe in jurul pastorilor, iar acestia vazind acestea ar sta de veghe; deci cel mai nimerit ar fi sa ne imbracam in piei de oaie si sa vorbim impotriva pastorilor’ chiar in fata oilor sa-I facem de ris, si sa-I mincam pe acestia care vegeaza asupra turmei ca doar asa oile se vor rascula impotriva pastorilor si se vor rataci.

Hotarirea fu luata si trecura la treaba. Unii dintre ei venira si vorbira in fata oilor si strigau cit ii tineau gura de tare si urlau, ca ciobanii nu sunt tocmai cuminti, ca se desfrineaza, ca nu tin post ca ele, ca fumeaza si ca ar putea da foc la pajistea lor si nu vor mai avea ce minca.

Altii venira si spusera oilor ca ciobanii lor si-au insusit din laptele lor si si-au facut averi pe spatele lor, ca umbla cu carute de lux iar ele trebuie sa munceasca zi de zi an de an si nu au strins mare brinza.

Altii au venit si au spus ca ciobanii lor si-au facut de pe urma linii lor case mari si caldurose si aici si in alte tinuturi iar ele bietele stau intr-un staul amarit si in frig si duc tot greul acestei vieti.

Altii au venit si au spus ca pastorii lor sau dat cu alti pastori de la alte turme care au alte reguli pentru pastorire si ca vor sa le schimbe legea pastoritului si datinile cele vechi pe care ele le-au apucat din mosii si stramosii lor si multe alte vorbe ca sa le sminteasca si mai mult , sa se razvrateasca si sa rataceasca.

E adevarat ca unii din pastorii turmelor nu erau asa curati si ca unele dintre faptele aratate erau adevarate , dar multi dintre ei au pastrat legea pastoritului, aveau grija de oi ca sa fie curate, curatindu-le de scaieti si le spovedeau, daca nu cumva sau mai impuns una cu cealalta, daca nu au facut rau vreuneia dintre ele, daca nu pizmuiau pe vreo una ca este mai grasa si ca aceasta ar fi strins mai multa brinza decit ele, daca aveau grija de oile mai sarace, daca aveau grija de cele bolnave, de cele vaduve, sau de mieii orfani, daca au tinut calea pe care le spusera pastorii sa mearga,daca nu cumva au mai calcat strimb ranindu-se , si le bandajau ranile ,si le spunea cum sa mearga ca sa nu mai cada in vreo groapa, le ivatau cum sa se fereasca de lupi, spunindu- le ca acestia sunt sireti si ca le intind curse ca sa le ademeneasca imbracindu-se de multe ori in piei de oaie ca sa le atraga pe alte pajisti si ca iarba de acolo este mai grasa si ca se vor satura mai repede , si le va mai ramine mai mult timp ca sa se joace una cu alta si chiar de vor face multe nazbitii pe pajistea lor nimeni nu le vede , si ca pe ei nu-I intereseaza de greselile lor ,si ca din partea lor sunt iertate.

Multe dintre oi ascultara de lupii care venira sa sminteasca cugetul lor si le rataci pe ele cu amagire, si ele se dusera pe alte pajisti si ratacind dupa hrana, au constatat ca acele pajisti pe care au fost duse erau pline de ciulini care se agatau de blana lor impiedecidu-le mersul facindu-le sa fie tot mai obosite, li se lua si putina brinza pe care o strinsera din munca lor, iar in loc de iarba grasa era numai iasca si uscaciune care nu avea nici un gust.

Vazind ca au fost pacalite ar fi vrut sa se intoarca la pastorii lor cei dintii dar le era rusine fata de oile care ramasesera in turma, iar in al doilea rind nu mai puteau fugi din cauza ca lupii care le pastoreau acum pe ele stateau la panda iar daca vreo una si-ar fi luat inima in dinti si fi plecat lupii indata sareau pe ea si o sfisiau.

Venira la conducere peste tara unde erau mai multe turme si mai multi pastori un lup care era inconjurat de altii mai mici subordonati acestuia toti erau imbracati in piei de oaie si o faceau pe pastorii cei buni .

Dar cum venira la conducere le spusera pastorilor celor buni sa-si tina gura ca altfel sunt alungati de la turma, iar acestia se cam conformara, dar vorbeau oilor mai pe ocolite cu privire la ce avea sa fie pe viitor.

Si lupii cei imbracati in piei de oaie incepura sa apese pe bietele oi punind dari din ce in ce mai mari, taxe pe pasunat, taxe pe lapte,taxe pe lina si multe altele ca bitele oi trebuiau sa munceasca mai mult ca sa poata sa le achite.

Unele dintre oi se dadusera cu acestia si ii linguseau si incepura a face mai rau decit ei, incepura a le piri pe celelalte la stapini ,incepura in a le pacali pe celelalte a le insela si a le lua din agoniseala, le dadeau pe mina judecatorilor fara dreptate , pe cele mai slabe le omorau in intuneric zicind ca nu le vede nimeni, si acestea dupa un timp se tranformara in lupi ,iar cind vrura sa se tranforme inapoi in oi constiinta nu le mai lasa spunindu-le ca acum o duc mai bine ca inainte si ca ar fi bine sa ramina asa.

Lupii cei rai care asupreau si constringeau oile din tote partile incepura a vorbi despre pastorii cei buni ca desfrineaza, ca fac uriciuni in fata lor si multe alte vorbe urite ca sa dezbine oile si sa le rataceasca si mai mult.

Multe dintre oi luara aceste vorbe ca drept adevarate si spusera celorlalte ca ele nu mai vin in turma si la staulul unde ciobanul le tinea cuvintari despre adevar si calea pe care trebuiau sa mearga ca sa scape de lupii cei rai si sireti si care le trag spre moarte.

Spuneau ele ca daca pastorii lor fac asa ceva, adica unii dintre ei, inseamna ca legea pastoritului pe care ei o propavaduiesc nu este buna si ca este alterata. Mai bine ar fi pentru ele sa mearga la alt staul ca acolo pastorii acelora le vorbesc ceea ce le place lor sa auda si sunt mai ingaduitori cu greselile lor si multe alte motive le aduceau ele ca argumente, sau mai bine ar fi sa nu se mai duca la nici un staul sau pastor ci mai bine ar fi sa rataceasca singure pe cimpuri nedindu-si seama ca asa vor fi prinse mai usor de lupi si vor cadea mai usor in cursele intinse de ei.

Oile acestea nu au inteles ca nu are nici o legatura legea pastoritului cea dreapta care a fost data de catre pastorul cel ETERN pastorilor pamintesti ca sa o puna in aplicare dupa legile LUI divine si corecte, cu pastorii care o pun in aplicare dar nu in mod correct ca sa faca drept si dreptate si sa aiba grija de toate oile care le-au fost date lor spre pastorire adica, sa aiba grija de cele bolnave,sa aiba grija de cele vaduve care striga dupa ajutor, de mieii cei orfani care sunt in lipsuri , ci au ascultat si ei de lupii cei rai care iau ispitit si pre ei, smintind oile din turma facindu-le sa rataceasca.

De vina nu este legea care fost data, daca aceasta este o lege buna si dreapta ,mai ales legea care a fost data de PASTORUL ETERN care nu cauta la fata omului, si care spune faceti drept si dreptate nu strimbati caile mele ci drepte sa le faceti, cind judecati sa judecati cu dreptate caci voi cere din miinile voastre singele acelora pe care voi le-ati sacrificat , a vaduvelor si a ofanilor care strigau in toata ziua catre voi, dar nu le auzeati, a acelora care au ratacit din pricina voastra, a acelora care din disperare si-au luat singure viata pe care EU le-am dat-o in dar si pe care nimeni nu are dreptul sa o ia ,sau sa si-o ia ,ci fiecare sa-si duca crucea sa pina la sfirsitul zilelor sale si sa faca voia mea in tot lucrul in tot ceasul, ca-ci si EU am venit in lume nu ca sa fac voia mea, ci a CELUI care ma trimis.

Cind cautati sa faceti voia voastra sunteti cuprinsi de spinii acestei lumi si cadeti in pacat ,va asupriti unii pe altii, va mincati unii pe altii ,va omoriti unii pe altii,fugiti dupa inavutire, rapind din dreptul ce I se cuvenea aproapelui tau ,nedindu-I plata ce i se cuvenea lui, fugiti dupa placerile trupesti facind ca cei din SODOMA si GOMORA ,iar apoi va laudati cu pacatul vostru in loc sa il ascundeti, ore nu vedeti ca ii smintiti si pe copii vostri de care eu nu ma mai bucur caci au parasite biserica mea au inceput si ei sa faca uriciuni ca voi, umbla si ei dupa placerile acesei lumi in loc sa se roge MIE ca sa ii binecuvintez cu intelepcine , uitati ca intr-o zi le veti lasa pe toate si va veti infatisa in fata MEA si atunci va voi intreba :cui a-ti slujit si voi oilor si voi pastori MIE sau LUPILOR care v-au inselat, si va veti primi plata voastra.

De vina nu este legea, ci pastorul sau oaia care o pune in aplicare, iar oile nu trebuie sa se sminteasca pentru acest pastor care a fost si el inselat de lupul cel rau imbracat in piele de oaie.

Oile cele ascultatoare i-si vor lua plata lor de la PASTORUL ETERN ,la fel si cele neascultatoare si ratacite i-si vor lua plata lor ,caci cei care au fost pusi peste putine lucruri ,putin I se va cere la judecata.Pastorul care a pus in aplicare legea PASTORULUI ETERN dind dovada de fapte bune si el i-si va lua plata lui ,deasemeni si pastorul cel rau i-si va lua plata lui ,caci cel care a fost pus peste multe lucruri, mult I se va cere la judecata,iar cei ce au facut fapte bune i-si vor lua plata faptelor spre bucurie eterna ,iar cei ce au facut fapte rele spre chinuri si tinguiri vesnice.

Deci luati aminte si va inteleptiti ca sa puteti vedea si deosebi pe pastorii cei buni care va arata calea cea dreapta ,de pastorii cei rai imbracati in piei de oaie si care va duc in ispite si ratacire, ca sa nu regretati aceasta cind veti ajunge in fata PASTORULUI ETERN si va spune plecati de la mine, ca pe voi nu va cunosc caci nu sunteti din staulul meu ,ci voi ati facut voia celui rau si ati ratacit ,deci mergeti la cel rau a carui voie ati facut-o in toata viata voastra si va luati plata vostra care este pregatita celui rau si a celora care au facut voia lui. AMIN.