Belgia dezbate extinderea eutanasierii pentru minori si persoane afectate de maladia Alzheimer

Belgia vrea sa rediscute legea care autorizeaza eutanasierea, incepand cu 2002, pentru a stabili daca aceasta poate fi extinsa la minori si la persoane afectate de maladia Alzheimer, scrie AFP. Modificarea legii este sustinuta de Partidul Socialist (PS), cel mai mare din Valonia, care va prezenta marti propunerile sale in Parlament. „Este vorba de actualizarea legii pentru a tine mai bine cont de situatii dramatice, istorii extrem de dureroase in fata carora (…) nu putem ramane fara raspuns”, a explicat presedintele sau, Thierry Giet.

Aceste modificari ar urma sa fie aprobate, in conditiile in care mai multe partide de dreapta, de stanga sau ecologisti le sustin.

Principala modificare vizeaza „extinderea legii la minori daca acestia sunt capabili de discernamant, afectati de o boala incurabila si de o suferinta fara margini”, potrivit textului PS.

Legea, adoptata in 2002, nu se aplica in prezent decat persoanelor cu varsta mai mare de 18 ani.

Dar lumea medicala a fost confruntata de atunci cu mai multe cazuri de adolescenti aflati in aceasta situatie si care „aveau capacitatea de discernamant” pentru a-si decide soarta, a explicat senatorul socialist Philippe Mahoux, coautor al legii.

Belgia ar putea urma astfel exemplul Olandei, prima tara din lume care a legalizat eutanasierea, in aprilie 2002.

Senatorul Mahoux propune de asemenea o dezbatere publica „pentru a verifica daca ultimele descoperiri ale neurostiintei permit extinderea legii la persoanele afectate de boli mentale degenerative (de genul Alzheimer) atunci cand acestea o doresc”.

Prudent, PS subliniaza ca aceste circumstante „trebuie foarte precis definite pentru a garanta atat autonomia pacientilor cat si securitatea juridica a medicilor”.

In Olanda, o eutanasiere a fost practicata pentru prima oara in 2011 in cazul unui pacient afectat de Alzheimer intr-un stadiu avansat.

In 2011, in Olanda au existat 1.133 de cazuri de eutanasiere, respectiv 1% din numarul total de decese, potrivit Comisiei de evalauare a eutanasierilor, iar numarul lor nu inceteaza sa creasca.

Din motive culturale si de proximitate cu Olanda, 81% din numarul persoanelor care au recurs la eutanasiere erau flamanzi.

www.hotnews.ro