„Cât timp bisericile sunt în Kosovo, Kosovo este al nostru”

Patriarhul Irineu al Serbiei a subliniat că nu e posibil să existe o recunoaştere, nici o separare a Kosovo şi a accentuat că trebuie să se găsească o soluţie justă pentru această problemă.

„Nu se pune problema nici a recunoaşterii, nici a divizării Kosovo”, a spus patriarhul Serbiei la manifestarea organizată ieri la Facultateade Drept din Belgrad cu ocazia împlinirii a 9 ani de la evenimentele violente din martie 2004 şi de la prigonirile în masă la adresa sârbilor din Kosovo.

Patriarhul Serbiei a spus că trebuie să se găsească o soluţie justă în Kosovo şi a adăugat că „de aceasta depinde soarta noastră”.

„Dacă nu se va găsi o soluţie justă, aceasta va fi un butoi cu pulbere şi nu va aduce nimic bun nici unui popor, nici celuilalt”, a avertizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe.

„Cât timp bisericile sunt în Kosovo, Kosovo este al nostru”, a spus şi a adăugat că Biserica va face tot posibilul să rămână cu poporul.

„Ne-au distrus mănăstirile, bisericile, casele, au prigonit populaţia şi au făcut ceea ce nici un popor civilizat nu ar fi făcut: ne-au arat mormintele.

Este apogeul lipsei de civilizaţie şi al ilegalităţii”, a spus adăugând că „în spatele acestora se ascunde dorinţa de a putea să susţină că (Kosovo) n-a fost sârbesc”.

„Toate acestea se întâmplă în faţa binecuvântatei, civilizatei Europe”, a semnalat, adăugând că „ideea de Kosovo şi de testament de la Kossovopolje nu a murit, ci este vie” şi a spus că pentru a fi păstrat Kosovo este nevoie mai presus de toate de unitate.

Traducere: acvila30.ro ; sursa: romfea.gr