Biserica Ortodoxă de stil vechi, prăznuiește tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul

La 11 septembrie 2012 prăznuim Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. O durere care și este reprezentată de Biserică prin faptul că este zi de post negru. Prăznuim uciderea celui care a fost cel dintâi între cei născuți dintre femeie: „Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul”.

De aceea îndemnăm pe toți cei care în această zi prăznuiesc această sărbătoare să se nevoiască în post și rugăciune pentru iertarea păcatelor noastre, a celor care „nu știm ce facem”.

Încă din pântecele mamei sale Elisabeta, Ioan a fost un sfânt. În timpul vieţii, el nu s-a îngrijit niciodată de hrană, a postit mereu şi a locuit în pustiu, petrecându-şi vremea alături de fiare. Mânca cu păsările cerului şi îşi acoperea trupul cu piele de cămilă. El a fost cel care a propovăduit venirea lui Iisus şi apoi l-a botezat pe Mântuitor în apele râului Iordan. Ioan a avut soarta majorităţii proorocilor lui Israel şi a mărturisit adevărul până la capăt, având chiar curajul să-l certe pe regale Irod Antipa, pentru faptul că acesta trăia în desfrâu cu Irodiada, cea care îi era cumnată. „Nu-ţi este iertat a ţine pe femeia lui Filip, fratele tău.”, i-a spus Ioan în faţă. Însă, Irodiada a uneltit şi, în cele din urmă, regele a dat ordin ca lui Ioan să i se taie capul. A fost cel mai mare păcat pe care aceştia l-au săvârşit până atunci. Erau zilele când Israel îşi trăia ultimele clipe de agonie, înecat parcă în sângele sfânt al Înainte-mergătorului Ioan

 

Bucură-te Sfinte Înaintemergătorului și Botezătorule Ioane.