Zeci de oameni s-au adunat aseară în curtea bisericii vechi din lemn „Adormirea Maicii Domnului! din Capitală, pentru a viziona pe un ecran imens pelicula „Reziliența”. Filmul prezintă represiunile prin care a trecut Biserica ortodoxă în perioada sovietică şi viaţa creștinilor din acele vremuri. Pelicula a fost filmată în Moldova în 2016.

„Grâne tăcute în miriște și poame din povești, stoli de cocori într-un strop de rouă. Suntem totul ce purtăm în a noastră credință.”

Ideea filmului, cu o durată de 18 minute, aparţine preotului Sergiu Curnic.

„Foarte mulți creștini au suferit mulți dintre ei nici nu s-au mai întors din Siberia, au fost judecați la 20, 25 de ani de pușcărie pentru că au promovat cuvântul adevărului, unii din ei nici nu au ajuns în Siberia, au fost aruncați pe drum din tren”, a declarat Sergiu Curnic, parohul Bisericii Vechi din Lemn, Adormirea Maicii Domnului.

Cei prezenţi au spus că cele văzute la ecran i-a făcut să resimtă durerea acelor timpuri.

„A fost război/ Ecoul lui/ Şi-acum mai este viu./ Cămașe vechi, mai noi – / Amară amintire de la fiu. A fost război .”

„Imi imaginam numa eu în locul la preoți, la lumea șeia cum cât o suferit și cum o luptat ca să, toată credința să rămână pe globul pământesc.”

„Ceva tremurător în suflet, dureros ceea ce au suferit oamenii nevinovați, preoții nevinovați, copiii, bătrânii.”

Scurtmetrajul a fost regizat de Mihai Ţărnă. A fost realizat în colaborare cu o casă de producţie din Franţa şi susţinut de Ambasada Franţei în ţara noastră. Anul trecut pelicula a obţinut mai multe premii la diverse concursuri internaţionale.

www.publika.md