Mâncarea de tip fast-food
Mâncarea de tip fast food crește numărul de cazuri de obezitate, boli de inimă, diabet, tensiune arterială. Conceptul de „fast-food“ se referă la hrana care poate fi preparată și servită foarte rapid. Românii au ajuns să prefere acest timp de mâncare din cauza lipsei de timp, comodității, prețului convenabil dar și pentru că sunt foarte gustoase.
Se uita foarte usor ca a fi gustos nu inseamna si a fi sanatos. Sunt gustoase si atragatoare pentru ca au in compozitie aditivi si coloranti, care nu sunt altceva decat niste chimicale, temutele E-uri. Acesti compusi chimici devin foarte periculosi in momentul in care sunt consumati timp indelungat: ataca sistemul nervos, vederea, provoaca infarcturi, etc. Insa, nu acelasi lucru se intampla atunci cand se consuma carne proaspata. In mezeluri si in carnea conservata se gasesc de patru ori mai multa sare si cu 50% mai multi nitrati. Aceasta diferenta de sare si conservanti, explica riscul crescut de boli cardiovasculare si de diabet. Mancarea de tip fast-food este extrem de saraca in fibre, vitamine si minerale, dar bogata in zahar si grasimi. Trebuie sa stim ca alimentatia cu cat este mai apropriata de natura, cu atat energia consumata pentru digestie este mai mica. Dupa mesele in care nu se mai tine seama de masura, apare somnolenta pentru ca nivelul de energie scade, iar organismul se concentreaza pe prelucrarea alimentelor. O alimentatie care se compune in mod esential din mancare de tip fast food, duce la alterarea metabolismului si predispune consumatorii la un comportament antisocial. La acestea se adauga si publicitatea, orientata in cele mai multe cazuri catre copii. Ei raman impresionati de culorile si de gustul produselor. Dar se pierde din vedere ca din copiii care mananca de 3 ori pe zi in locatii de tip fast-food, unul din 15 este obez.
cadelnita.blogspot.com