Patriarhul Daniel s-a întâlnit cu arabii creştini din Bucureşti
Prima întâlnire între Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române şi membrii comunităţii arabilor din Bucureşti a avut loc la 21 aprilie, 2009 în a treia zi de Paşti. Ambele părţi au convenit ca să cultive relaţii de prietenie, sociale, culturale, iar slujirea comunităţi arabe să capete un caracter mai organizat.
Sala Europa Christiana a găzduit marţi 21 aprilie, 2009, în a treia zi de Paşti, întâlnirea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României cu membrii comunităţii arabilor ortodocşi din România. La acest eveniment au participat din partea Patriarhiei Române părintele vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi părintele consilier patriarhal al Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei Române, iar din partea coptă, părintele arhimandrit dr.Qais Sadic şi Morkus Takla Talaat, preşedintele Asociaţiei Ortodoxe Copte „Sfântul Mina” din Bucureşti.
Deşi nu sunt organizaţi din punct de vedere canonic într-o parohie, în Bucureşti trăiesc cam 500 de arabi creştini, proveniţi din toate ţările Orientului. Comunitatea creştinilor copţi din Bucureşti s-a coagulat în jurul Asociaţiei Copţilor Ortodocşi „Sfântul Mina”. Activităţile acestei asociaţii au atât caracter social, cât şi catehetic. „Ne simţim aici ca în Patriarhia Ortodoxă Coptă. Organizăm cursuri biblice sau de studiu duhovnicesc cu arabii creştini în fiecare duminică după amiază, iar cateheze se ţin miercuri pentru adulţi, iar pentru copii sâmbăta dimineaţa. Preafericitul Părinte Daniel are inima deschisă spre noi. Dacă prin căderea lui Adam din rai oamenii s-au împrăştiat, în Învierea lui Hristos pe care o trăim aceste zile ne simţim una, cum a fost şi astăzi. Această adunare a arabilor care provin din ţări diferite într-o altă ţară, România, e o dovadă clară de prietenie din partea Patriarhiei Române”, a spus preşedintele Morkus Talaat.
Iniţiativa acestei manifestări a venit din partea Întâistătătorului BOR care a dorit să se întâlnească cu comunitatea creştină arabă din Bucureşti. „Prietenia între diferite popoare prin credinţă aduce bucurie reciprocă. Fraţii noştri copţi din punct de vedere cultural sunt arabi, iar din punct de vedere al limbii sunt urmaşii faraonilor egipteni. Mântuitorul Însuşi a fost în Egipt, şi când citim din Sfânta Scriptură ne aducem aminte de ţările din Orient care au avut şi au o vocaţie sfântă în ceea ce priveşte religia. În fiecare din aceste ţări găsim vestigii ale credinţei creştine. Această înfrăţire a popoarelor prin credinţă este o binecuvântare de la Dumnezeu.
Suntem bucuroşi când vedem că arabii din România se simt bine aici. Sperăm ca şi românii care trăiesc în ţările arabe să beneficieze de aceeaşi bună primire. Ei trebuie să cultive relaţii de prietenie, sociale, culturale cu arabii diferitelor ţări din Orient”, a subliniat Patriarhul României.
Invitaţia ca un preot arab să vină să ofere asistenţă religioasă ortodocşilor arabi care trăiesc din România a venit în 2007 chiar din partea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci nou patriarh ales al BOR.
„În baza înţelegerii dintre cei doi patriarhi, Daniel al României şi Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi al întregului Orient, am fost delegat să slujesc acestei comunităţi creştine arabe. Anul trecut am fost la Bucureşti unde am slujit la sărbătoarea Naşterii Domnului. Misiunea slujirii acestei comunităţi rămâne să vedem cum se va dezvolta pe viitor”, a spus părintele Qais Sadic.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit albume în limba engleză cu activităţile Patriarhiei Române şi a felicitat pe organizatori pentru această iniţiativă de a aduna în această zi de sărbătoare pe majoritatea membrilor comunităţii arabe creştine din România, şi mai ales din Bucureşti.
Ca răspuns la primirea călduroasă de care s-au bucurat din partea Patriarhiei Române, părintele Qais Sadic a oferit Preafericitului Părinte Daniel o cârjă arhierească din abanos lucrată de mână cu încrustaţii de fildeş, sidef şi argint, originară din Egipt.
www.patriarhia.ro