Curtea Supremă a Californiei decide că interzicerea „mariajului” între persoane de acelaşi sex este constituţională
Curtea Supremă a Californiei a stabilit că rezultatul referendumului constituţional din noiembrie 2008, prin care cetăţenii au decis interzicerea căsătoriei între homosexuali, este constituţional. Totuşi, cele 18.000 de certificate de „căsătorie” între pederaşti sau lesbiene, încheiate anterior referendumului, rămân valabile. Magistraţii au respins ieri apelul unei asociaţii a homosexualilor californieni, care cereau declararea ca neconstituţională a referendumului de la 4 noiembrie 2008. Cetăţenii au dreptul să amendeze Constituţia statală în acest mod, au apreciat judecătorii, chiar dacă procesul iniţiativei constituţionale cetăţeneşti poate fi considerat „prea facil”.Anunţul hotărârii instanţei supreme a provocat vii proteste din partea unora grupări de activişti homosexuali aflaţi în imediata apropiere a clădirii Curţii.
Bătălia pentru căsătorie a început în California, cel mai liberal stat al SUA, în mai 2008, când aceeaşi Curte Supremă a hotărât că este neconstituţională limitarea căsătoriei la uniunea între un bărbat şi o femeie. Cum în sistemul american deciziile instanţelor au putere de lege, primăriile au fost imediat solicitate să elibereze licenţe de „căsătorie” pentru homosexuali.
Susţinătorii familiei au reacţionat, declanşând un referendum pentru amendarea constituţiei, referendum câştigat chiar in ziua în care Barack Obama, cunoscut pentru vederile sale ultra-liberale, a fost desemnat preşedinte al SUA.
Altermedia a urmărit la vremea respectiva desfăşurarea scrutinului, notând că, de-a lungul timpului, peste tot unde această problema a fost adusă în faţa cetăţenilor, căsătoria şi familia autentice au câştigat fără drept de apel:
Faptul că toate cele 30 de referendumuri pe această tema desfăşurate in SUA au fost câştigate de susţinătorii familiei, arată „căsătoria homosexuală” exact aşa cum este: o aberaţie, impusă forţat popoarelor de politicieni, birocraţi şi judecători corupţi.
Susţinătorii familiei anunţă intenţia de a declanşa bătălia pentru căsătorie şi în statul Maine, unul din cele cinci state americane în care homosexualii se pot „căsători” mulţumită unor legi sau decizii ale instanţei. Sistemul legislativ din SUA permite ca ultimul cuvânt să aparţină cetăţenilor, care pot iniţia referendumuri constituţionale după strângerea unui anumit numar de semnături (destul de accesibil).
Celelalte state care permit „mariajul” unisex sunt Iowa, Vermont, Massachusetts şi Connecticut.