Illuminati vor să distrugă Vaticanul
La 15 mai, a fost lansat în România filmul „Îngeri şi demoni”, bazat pe cartea cu acelaşi titlu a scriitorului american Dan Brown. Acesta a devenit faimos odată cu publicarea romanului „Codul lui Da Vinci”, care a scandalizat biserica creştină prin sugerarea existenţei unui moştenitor direct al lui Iisus Hristos, rod al relaţiei între Mântuitor şi Maria Magdalena. Cartea a fost ecranizată în 2006. De data aceasta, Brown aduce în prim-plan o grupare antireligioasă secretă, ce urmăreşte acapararea puterii la Vatican, dar şi în întreaga lume, numită Illuminati.
„Îngeri şi demoni” dezvăluie detalii privind încercările organizaţiei ultrasecrete Illuminati de a pune stăpânire pe tronul papal de la Vatican printr-o conspiraţie plină de asasinate şi ameninţarea Adam Weishauptdistrugerii Sfântului Scaun cu o bombă cu antimaterie. Dincolo de povestea peliculei cinematografice, Illuminati a fost şi încă este considerată una dintre organizaţiile secrete acuzate de-a lungul timpului de adepţii teoriei conspiraţiei de dorinţa de a stăpâni lumea, printr- un întreg mecanism de infiltrare în cercurile de putere economice şi politice ale omenirii.
Societatea a fost creată în 1776, de Adam Weishaupt
Ei ar fi creat un „guvern din umbră”, ce ar conduce, de fapt, totul. Înfiinţată în 1776, la Ingolstadt, în Bavaria germană, de profesorul de drept canonic Adam Weishaupt, această organizaţie misterioasă a declarat drept scop universal al său „fericirea rasei umane”. Îmbrăţişând valorile raţiunii, în opoziţie cu cele ale credinţei, membrii Illuminati considerau că oamenii trebuie să trăiască „într-o lume liberă de constrângerile guvernelor şi Bisericii”, declarând un adevărat război „întunericului ignoranţei superstiţiilor religioase, în numele luminii raţiunii”.
Regizorul Ron Howard (primul din stânga) şi actorul Tom Hanks (în mijloc) au dat viaţă pe marile ecrane eroilor întâmplărilor din „Îngeri şi demoni”, cartea scriitorului Dan Brown (dreapta). foto: Northfoto
Pentru a-şi atinge scopurile, Illuminati doreau însă eliminarea tuturor formelor statale de guvernare, decăderea prinţilor, a naţiunilor, dar şi a Papei. Organizaţia avea o structură piramidală de funcţionare, pornind de la baza „novicilor”, până la cei mai înalţi în grad din cadrul societăţii secrete, Magul şi Regele. Pentru comunicarea mesajelor, Illuminati au inventat un sistem încifrat de scriere, bazat pe corespondenţa între anumite litere şi numere. Suspectaţi de a face parte din Illuminati au fost, de-a lungul timpului, Thomas Jefferson, primul preşedinte american, Winston Churchill, David Rockefeller, dar şi fostul preşedinte al SUA, George Bush senior.
Realizatorii peliculei n-au avut acces în reşedinţa Papei
Filmul „Îngeri şi demoni”, regizat de Ron Howard, prezintă aventuroasa încercare a specialistului în simbolistică Robert Langdon, interpretat de Tom Hanks, de a demonta planurile Illuminati de a-şi impune un nou Papă la Vatican. Cu ajutorul unui misterios asasin, organizaţia secretă îi ucide pe cei patru cardinali favoriţi la tronul papal şi ameninţă cu distrugerea Vaticanului printr-o bombă cu antimaterie.
Ajutat de Vittoria Vetra, o specialistă în fizică, Langdon porneşte prin tenebrele catacombelor din bisericile romane în căutarea asasinului, dar şi a celor care îl dirijează. Căutările îl duc chiar la mormântul secret al Sfântului Petru, dar şi la membrii Illuminati aflaţi la nivelul cel mai înalt al ierarhiei Bisericii Catolice. Cum Vaticanul a interzis accesul echipei de filmare în interiorul Pieţei Sf. Petru şi al reşedinţei Papei, realizatorii au recreat digital toate clădirile.
„Am trimis oameni care s-au infiltrat printre turişti şi au făcut mii de poze, pentru a avea cât mai multe detalii ale locului”, a declarat Ryan Cook, coordonatorul efectelor speciale din film.
www.libertatea.ro