Ieri, 5 august s-a încheiat vizita pastorală a Patriarhului Chiril în Ucraina
Miercuri, în timpul zilei a luat sfârșit vizita de 10 zile a Sanctității Sale, Patriarhul Chiril a Moscovei și a Întregii Rusii în Ucraina, în timpul căreia acesta a reușit să săvârșească pelerinajul său în 11 orașe, cât și în alte localități și mănăstiri. În jurul orei 16.30, Patriarhul a decolat spre Moscova din Aeroportul Rovno.
Această vizită a fost marcată de un șir de evenimente unicale: pentru I dată în istoria Kievului, aici a avut loc Sfântul Sinod a Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru prima dată, un patriarh a vizitat locul botezului Sfântului Întocmai cu Apostolii Cneaz Vladimir, săvârșindu-se acolo Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru prima dată un Patriarh a liturghisit în toate trei mari Lavre ale Ucrainei, vizitând totodată și nordul țării.
Vizita patriarhului a început la 27 iulie în Kiev, cu comemorarea zilei Botezului Rusiei. Începând din acea zi, pe parcursul a toată vizita sa pe teritoriul ucrainean, Patriarhul Chiril nu a încetat să sublinieze importanța unității popoarelor slave, care astăzi sunt separate de hotarele unor state independente.
Aceste declarații au stârnit nemulțumiri din partea adepților patriarhatului necanonic kievlean. Marți, reprezentanții naționaliștilor din organizația radicală „Свобода” au ajuns chiar să ceară intentarea unui dosar penal și expulzarea din țară a Sanctității sale.
Cu toate acestea, după cum mărturisește șirul evenimentelor, cei ce nu erau de acord cu cuvintele Patriarhului Chiril peste tot au fost în minoritate. Dimpotrivă, mase de oameni, locuitori ai Ucrainei și a țărilor învecinate, ca cei din Republica Moldova, cu bucurie în suflet au întâmpinat înaltul oaspete.
Încheierea vizitei sale a fost culminată de Sfânta Liturghie care a avut loc în Lavra din Poceaiev, în nordul Ucrainei, unde în pofida mai multor prognoze, grupările radicale nu au putut să deranjeze săvârșirea slujbelor din această Lavră. Aceștia s-au adunat în minoritate și pur și simplu nu au fost admiși la slujbă unde au participat mai bine de 50 mii de pelerini și credincioși ai Bisericii canonice din Ucraina.
Cele mai fierbinți impresii ale Patriarhului sunt modul de păstrare a credinței ortodoxe, necătând la toate neînțelegerile și greutățile din sfera politică și socială, care au pătruns din păcate și în sânul Bisericii.
„Sunt întru totul convins, că această forță a duhului din popor va ajuta poporul ucrainean și societatea ucraineană să treacă peste toate greutățile și să se îndrepte spre acele scopuri, care vor coincide cu speranțele duhovnicești ale poporului”, – a conchis Patriarhul Chiril în cuvântul său de încheiere a vizitei sale.