Parlamentul român a adoptat legea privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei

Camera Deputaţilor din România a adoptat, în şedinţa din data de 29 septembrie 2009, proiectul de lege pentru instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei, citim pe Altermedia.info. Astfel, Ziua Mamei se va sărbători în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui va fi serbată în a doua duminică a lunii mai. Proiectul este rolul colaborării între Parlament şi societatea civilă, fiind elaborat de „Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor” – T.A.T.A. şi de un grup de deputaţi şi senatori pro-familie (Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Victor Ponta, Laszlo Borbely, Ludovic Orban, Aledin Amet, Petru Movilă, Emilian Frâncu).
Proiectul a fost adoptat de ambele camere ale legislativului aproape cu unanimitate. Guvernul României a transmis un punct de vedere negativ privitor la acest proiect de lege. Conform Asociaţiei T.A.T.A., legea reprezintă un firesc consens cu privire la adoptarea unei iniţiative care reprezintă un gest de normalitate în societatea românească. „Sărbătorirea ambilor părinţi va avea un efect pozitiv asupra societăţii româneşti, subliniind astfel că mama şi tatăl sunt la fel de importanţi în viaţa de familie şi în universul copilului. Într-o societate în care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru Ziua Tatălui şi pentru Ziua Mamei este binevenită pentru a întări principiul egalităţii de tratament şi pentru a da posibilitatea copiilor să le petreacă împreună cu fiecare părinte. Pe plan internaţional, cei doi părinţi sunt sărbătoriţi distinct, la date calendaristice diferite.”
O serie de personalităţi au sprijinit demersul legislativ, printre aceştia Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balaş, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Cătălina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lăcătuş, Emerich Ienei. Se reaminteşte la final că şi Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit Ziua Internaţională a Familiei ca eveniment cu dată fixă: 15 mai.