Biserica Ortodoxă Greacă reacţionează la interzicerea crucifixurilor
Biserica Ortodoxă Greacă îndeamnă creştinii din întreaga Europă să se unească într-un apel împotriva interdicţiei privind crucifixurile din sălile de clasă din Italia. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg a decretat, în ziua de marţi, 3 noiembrie 2009, că prezenţa crucifixurilor violează dreptul copilului la libertatea religioasă. Biserica Ortodoxă Greacă se teme că acest caz din Italia va constitui un precedent, şi a convocat pentru săptămâna viitoare o întâlnire de urgenţă a Sfântului Sinod, pentru a concepe un plan de acţiune. Deşi Biserica Ortodoxă Greacă nu a fost în relaţii bune cu Biserica Catolică în ultimii 1.000 de ani, ameninţarea juridică la adresa simbolurilor creştine a acţionat ca o forţă unificatoare.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că afişarea obligatorie a crucifixurilor violează dreptul părinţilor la a-şi educa copiii după cum consideră ei potrivit şi restricţionează dreptul copiilor la a crede sau a nu crede. Capul Bisericii Ortodoxe din Grecia, Arhiepiscopul Ieronim, este de acord cu nemulţumirea catolicilor privind ignorarea rolului creştinismului în formarea identităţii europene. Nu doar minorităţile au drepturi, ci şi majorităţile, a spus Arhiepiscopul. Unul dintre subordonaţii săi, Episcopul Nicolae din centrul Greciei, a deplâns că în felul acesta copiii nu vor mai avea nici un simbol demn care să îi inspire şi protejeze. Vedetele din fotbal şi muzică sunt foarte slabi înlocuitori, a spus el.
Biserica Ortodoxă din Grecia a interveni public în acest caz ca răspuns la un apel făcut de o mamă grecoaică al cărei fiu studiază în Italia. Dar fără îndoială este preocupată de faptul că omnipotenţa ei în Grecia este ameninţată. Un grup care militează pentru drepturile omului, numit Helsinki Monitor, caută să se folosească de cazul italian ca un precedent. A cerut ca tribunalele greceşti să îndepărteze icoanele cu Isus Cristos din sălile de tribunal şi ca Evanghelia să nu mai fie folosită atunci când martorii depun jurământul. Helsinki Monitor face apel la uniuni comerciale pentru a contesta prezenţa simbolurilor religioase în şcolile greceşti. Guvernul socialist de aici analizează de asemenea impunerea de noi taxe asupra marii averi a Bisericii, dar în acelaşi timp îi cere să facă mai mult pentru a-i ajuta pe imigranţi şi pe săracii din Grecia.
www.infoportal.ro