O avocată care purta voal musulman, protestează dupa ce a fost exclusă dintr-un proces
O avocată spaniolă de origine marocană, musulmană, a protestat în faţa autorităţilor judiciare spaniole, după ce a fost exclusă dintr-un proces, la care aceasta a participat, pentru refuzul de a renunţa la voalul său, a raportat miercuri, 11 noiembrie 2009, ziarul El Pais.
Zoubida Edidit Barik a fost exclusă din sală, la Madrid, în data de 29 octombrie 2009, pe motiv că participa la un proces legat de terorismul islamic, de judecătorul Javier Gomez Bermudez, conform ziarului spaniol.
Ea nu îşi apăra clientul, dar purta robă de avocat şi voal. A părăsit sala, la cererea judecătorului, dar apoi s-a plâns Consiliului General al Magistraturii, pentru „discriminare” şi „abuz de putere.”
Conform acesteia, articolul privind ţinuta avocaţilor, în statutul profesiei, datând din 2001, specifică doar că avocaţii sunt obligaţi să poarte „roba” şi să îşi „adapteze ţinuta demnităţii şi prestigiului robei pe care o poartă şi respectului pentru justiţie”.
El Pais mai explică, de asemenea, că Zubaida Edidit Barik, titulara unei diplome a Universităţii Mohammed V din Rabat, şi avocată a Barouloi din Madrid, din luna februarie a anului trecut, a asistat la doisprezece procese în Spania, fără să i se ceară să renunţe la voalul său.
În Spania, guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero se opune reglementării purtării voalului, în special în şcoli, o măsură care ar crea tensiuni cu comunitatea musulmană.
Judecătorul Bermudez, a mai exclus deja în septembrie, într-un alt proces, o femeie martor care purta burqa, pe motiv că acesta nu putea să îi vadă faţa.
El a ajuns în cele din urmă la un acord cu acestă femeie, ea ridicându-şi voalul în timpul mărturiei, aşezată insa cu spatele la public şi la aparatele de fotografiat.
www.lacasuriortodoxe.ro