Preoţii transnistreni critică UE pentru „practica vicioasă de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale”
Consiliul Episcopiei de Tiraspol şi Dubăsari, în frunte cu Arhiepiscopul Iustinian, a criticat „practica vicioasă de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, ignorând opinia majorităţii”.
Despre aceasta se spune în adresarea Ierarhului regiunii către locuitorii Transnistriei în legătură cu hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului privind interdicţia folosirii crucifixelor în şcolile din Italia.
Ca răspuns la o serie de adresări, Curtea de la Strasbourg a declarat că prezenţa crucifixelor creştine în sălile de cursuri „este o încălcare a drepturilor părinţilor la educaţia copiilor potrivit convingerilor lor”.
În opinia Arhiepiscopului Iustinian, cei care promovează noul idol – democraţia şi secularizarea totală -împing comunitatea europeană „spre drumul fatal al depărtării de Hristos, apropie anarhia amorală şi pierderea limbajului înţeles de toţi al poruncilor creştine.”
În adresare se subliniază că „renunţarea la Hristos nu va apropia europenii de înţelegerea altor confesiuni, ci, dimpotrivă, îi va îndepărta unul de altul”.
Anterior o asemenea declaraţie a fost lansată şi de către Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, care consideră că „abordarea europeană modernă faţă de interpretarea libertăţilor şi drepturilor omului împing societatea spre patimi, într-o civilizaţie a nebuniei.”
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Grecia a calificat hotărârea CEDO drept „un precedent periculos”.
www.mitropolia.md