Celibatul preoţilor catolici, subiect de controversă
O problemă sensibilă a fost repusă pe tapet după ce belgienii s-au pronunţat, într-un sondaj, în favoarea căsătoriei clericilor. Un sondaj realizat recent la comanda publicaţiei belgiene „Le Soir” a readus în discuţie un subiect des abordat în sânul Bisericii Catolice: renunţarea la celibatul preoţilor.
Potrivit studiului, 73 la sută dintre respondenţi s-au declarat „complet favorabili” sau „mai degrabă favorabili” căsătoriei preoţilor catolici, cu nouă puncte procentuale mai mult faţă de cei care aveau o opinie similară în urmă cu cinci ani. Sondajul comandat de „Le Soir” face parte dintr-o anchetă mai amplă dedicată de publicaţia citată practicilor religioase în Belgia.
Dezbatere pe fondul schimbării
Discuţia asupra acestui subiect, inexistentă deocamdată în România, cel mai probabil din cauza numărului mai redus de enoriaşi, survine într-un moment în care la conducerea Bisericii Catolice din Belgia au loc schimbări importante.
Pe 19 ianuarie, Andre-Joseph Leonard, episcop de Namur, a fost uns Arhiepiscop de Mechelen-Bruxelles şi Primat al Belgiei, înlocuindu-l pe Godfried Danneels, considerat unul dintre cei mai liberali cardinali din Europa.
Noul lider al Bisericii Catolice belgiene a fost multă vreme văzut de specialişti drept cel mai conservator episcop din Belgia şi ale cărui viziuni teologice sunt cele mai apropiate de ale Papei Benedict al XVI-lea.
Propovăduitorul Liturghiei tradiţionale catolice, Leonard a fost acuzat, în 2007, de discriminare la adresa homosexualilor, după ce a calificat, într-un interviu, comportamentul acestora drept „anormal”. Un tribunal belgian a închis însă cazul doi ani mai târziu, hotărând că declaraţiile prelatului nu au fost atât de severe încât să se justifice un proces împotriva sa.
O serie de teologi citaţi de „Le Soir” au adus în discuţie mai multe argumenter care să susţină demersul renunţării la celibat în rândul preoţilor catolici. Aceştia au explicat că obligativitatea celibatului a fost instituită acum opt secole de Papa Inocenţiu al II-lea, deci la fel de simplu poate fi abrogată de un al decret papal.
Biserica Catolică duce lipsă de preoţi, iar media de vârstă ridicată a actualilor slujitori sugerează o criză fără precedent în sânul ei, mai susţin teologii. Nu în ultimul rând, adaugă aceştia, un preot cu experienţă de viaţă este mult mai credibil în ochii enoriaşilor.
„O stare de normalitate”
Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, părintele Ieronim Iacob, a declarat, pentru EVZ, că în România această problemă nu se face încă simţită. „Pentru enoriaşii noştri, celibatul este o stare de normalitate, aşa au fost educaţi”, a explicat părintele Iacob, subliniind că din punct de vedere dogmatic este vorba de o lege bisericească, nu de una divină.
La nivelul Bisericii Catolice dezbaterea nu este nouă, a adăugat acesta, respingând însă argumentul că interzicerea celibatului ar rezolva problema vocaţiilor.
El a dat exemplul Bisericii Anglicane, unde căsătoriile preoţilor sunt permise, dar care duce, de asemenea, lipsă de slujitori. „Un preot celibatar se poate angaja mai uşor în opere sociale, este mai liber, mai disponibil să petreacă mult timp în rândul enoriaşilor. El inspiră şi mai multă încredere şi în privinţa tainei spovedaniei”, a mai precizat părintele Iacob.
www.evenimentulzilei.ro