Papa Ioan Paul al II-lea se autoflagela
Un apropiat al fostului Suveran Pontif face dezvăluiri într-o carte recent apărută. Papa Ioan Paul al II-lea se autoflagela în mod regulat cu o curea în semn de penitenţă, dezvăluie o carte lansată ieri şi scrisă de monseniorul Slawomir Oder, un apropiat al fostului lider al Bisericii Catolice. Prelatul polonez a fost însărcinat de Vatican să treacă în revistă întreaga viaţă a fostului papă şi să pregătească argumente solide care să susţină demersul de beatificare a fostului Suveran Pontif.
În decembrie anul trecut, acesta a fost proclamat „venerabil” de către actualul papă, Benedict al XVI-lea, ultima etapă înaintea beatificării. Oder scrie în cartea sa, „De ce este sfânt”, că mai multe persoane din anturajul Papei Ioan Paul al II-lea au mărturisit că au auzit cu propriile urechi cum acesta se autoflagela.
„În dulapul său de haine, pe lângă numeroasele sale robe, ţinea o curea pe care o folosea pe post de bici. O lua mereu cu el când se retrăgea la Castel Gandolfo”, în apropierea Romei, unde se află reşedinţa papală, a dezvăluit monseniorul. „Îl auzeam, eram chiar în camera alăturată, se puteau auzi loviturile atunci când se biciuia”, a mărturisit o călugăriţă.
Actele de penitenţă nu s-au rezumat doar la perioada pontificatului, mai scrie Oder în lucrarea sa. Karol Wojtyla, numele de mirean al Papei Ioan Paul al II-lea, obişnuia să doarmă direct pe podeaua goală, în vremea când era cardinal în Polonia, spre iertarea păcatelor. Dezvăluirile monseniorului vin după o serie de speculaţii lansate de mai multe publicaţii, dar neconfirmate până în prezent de Vatican.
Demisie la sertar
În cartea sa, bazată pe 114 mărturii strânse de prelatul polonez, Oder mai destăinuie că Ioan Paul al II-lea pregătise şi o scrisoare de demisie, în cazul în care s-ar fi confruntat cu dificultăţi majore în exercitarea atribuţiilor sale. Scrisoarea, redactată în limba italiană, datează din 15 noiembrie 1989.
Papa declară în textul respectiv că vrea să renunţe la funcţia sa „în cazul unei boli apreciate ca fiind incurabilă, de lungă durată şi care împiedică exercitarea suficientă a îndatoririlor ministerului apostolic, sau în cazul unei alte probleme grave şi prelungite”.
Papa lăsase sarcina deciziei finale unui grup de cardinali, care nu s-au folosit însă niciodată de ea, în pofida bolii prelungite de care a suferit fostul Suveran Pontif. Dacă ar fi demisionat, Ioan Paul al II-lea ar fi fost primul papă care ar fi recurs la acest gest din 1294.
www.evenimentulzilei.ro