Din agenda pastoral-liturgică a P. S. NICODIM, Episcop de Edineț și Briceni
După ce PS Nicodim a fost instalat ca episcop de Edineţ şi Briceni în data de 5 ianuarie, Preasfinţia Sa a săvârşit pe 7 ianuarie noaptea, slujba Praznicului Naşterii Domnului în catedrala episcopală din Edineţ.

La această slujbă au participat toţi clericii catedralei, iar răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal de fete din Edineţ. Pe lângă pastoralele patriarhului Kiril şi a mitropolitului Vladimir care au fost citite în cadrul slujbei, PS Nicodim a rostit un cuvânt de felicitare adresat tuturor celor prezenţi la slujbă. Şi secretarul eparhiei, prot. Adrian Cotelea i-a mulţumit ierarhului pentru această primă slujbă la catedrala episcopală din Edineţ, după care ierarhul şi clericii au fost colindaţi de corul catedralei şi de credincioşi. Preoţilor slujitori, episcopul le-a dăruit câte un Molitfelnic şi Aghiazmatar, credincioşilor calendare şi iconiţe, iar copiilor dulciuri şi suvenire.

După slujbă a urmat o agapă la sediul Episcopiei la care au participat mai mulţi clerici şi ostenitori ai eparhiei, dar şi autorităţi locale ale raionului şi oraşului Edineţ, cu care PS Nicodim deja a stabilit o relaţie de colaborare spre binele Bisericii.

Pe parcursul zilei de 7 ianuarie PS Nicodim a mers şi la Catedrala Sf. Nicolae din Orhei, care i-a rămas spre păstorire în continuare, prin binecuvântarea patriarhului Kiril şi a ÎPS Vladimir. La catedrala din Orhei a avut loc un Te-Deum în cinstea Praznicului Naşterii Domnului, s-au citit pastoralele patriarhului Kiril şi a mitropolitului Vladimir, şi s-a rostit un cuvânt de felicitare pentru toţi cei prezenţi: clerici şi credincioşi din raionul şi oraşul Orhei. Pe parcursul zilei episcopul Nicodim a primit peste 450 de colindători, pe care i-au mulţumit cu dulciuri, dar şi cu câte un calendar şi o iconiţă care să le veselească nu doar trupul, ci să le bucure şi să le lumineze şi sufletul, atât în ziua de sărbătoare, cât şi în viaţa de mai departe.

Pe 8 ianuarie PS Nicodim a slujit dimpreună cu toţi ierarhii Bisericii din Moldova, în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir, la Catedrala „Naşterea Domnului” din Chişinău.

Duminică, pe 9 ianuarie, episcopul a slujit la Catedrala Sf. Nicolae din Orhei, iar la slujbă au participat prieteni şi oaspeţi din toată Moldova, cărora PS Nicodim le-a mulţumit pentru colaborarea de până acum spre binele Bisericii, accentuând că Biserica şi de acum înainte are nevoie de sprijinul tuturor oamenilor de bună credinţă, iar din partea clericilor se cere mai multă osteneală şi jertfelnicie. Ierarhul a ţinut să mai precizeze că deşi va fi mai mult la Edineţ, în „ţara de sus a Moldovei” (aşa cum îi place să spună – n.n.), va avea grijă în continuare de Tipografie şi de celelalte lucrări începute la Orhei.

Pe 14 ianuarie PS Nicodim a săvârşit slujba hramului Catedralei Sf. Vasile din Edineţ, la care au fost prezenţi stareţi, blagocini şi mai mulţi clerici din cuprinsul Episcopiei de Edineţ şi Briceni, precum şi oficialităţi ale oraşelor şi raioanelor Edineţ, Briceni, Ocniţa şi Donduşeni. Răspunsurile la strană au fost date de corul catedralei Sf. Nicolae din Orhei, care l-au însoţit pe PS Nicodim la manifestările prilejuite de ziua oraşului Edineţ. După slujbă a urmat o agapă frăţească în timpul căreia episcopul a făcut cunoştinţă cu oficialităţile celor 4 raioane din cuprinsul eparhiei, precum şi cu alte personalităţi locale şi centrale prezente la eveniment.

În după amiaza zilei de 14 ianuarie episcopul a vizitat Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Călăreşeuca, r. Ocniţa, fiind primit cu bucurie de stareţa mănăstirii, egumena Eufrosinia, dimpreună cu maicile, surorile şi preoţii slujitori. Ierarhul a felicitat pe maica stareţă şi pe toţi cei prezenţi cu sărbătorile de iarnă, le-a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa ascultării în mănăstire şi le-a dăruit maicilor câte o Psaltire, maicii stareţe Psaltire şi Acatistier, iar preoţilor slujitor câte o Biblie.

În seara zilei de 14 ianuarie, oraşul Edineţ a fost vizitat de Preşedintele interimar al ţării, dl Marian Lupu. Cu această ocazie, în piaţa din faţa Consiliului Raional Edineţ s-a adunat mai multă lume pentru un concert festiv. Înainte de acest concert a luat cuvântul PS Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, care i-a felicitat pe toţi locuitorii oraşului Edineţ cu ziua de hram. Apoi a vorbit dl Marian Lupu şi alţi oficiali locali ai oraşului şi raionului. A urmat o agapă prilejuită de vizita Preşedintelui interimar al ţării, la care au fost prezenţi mai mulţi oficiali de rang local şi central.

În ziua de 15 ianuarie episcopul Nicodim a slujit, împreună cu prot. Vasile Sărăcuţa şi cu toţi preoţii din raionul Briceni, la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din or. Briceni. Preoţii din Blagocinia Briceni i-au dăruit arhipăstorului un rând de veşminte arhiereşti şi o mitră, iar episcopul le-a dăruit preoţilor câte un Molitfelnic şi Aghiazmatar.

În după-amiaza zilei de 15 ianuarie, ierarhul a vizitat Mănăstirea „Învierea Domnului” de lângă Briceni, unde a fost primit cu multă dragoste de stareţa mănăstirii, maica Daniela, dimpreună cu surorile şi preoţii slujitori. Preasfinţia Sa a felicitat maicile cu sărbătorile de iarnă şi le-a îndemnat la cât mai multă rugăciune şi ascultare. Maicile i-au cântat chiriarhului „Mulţi ani trăiască”, iar dânsul le-a oferit în dar câte o Psaltire.

www.episcopia.teologie.net