ÎPS Mitropolit Vladimir participă la prima ședință a sesiunii de vară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

Astăzi în incinta reședinței patriarhale din Moscova, sub patronajul Sanctității Sale Patriarhul Kiril, a început prima ședință a sesiunii de vară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La lucrările sinodale în calitate de membru permanent este prezent și ÎPS Mitropolit Vladimir al Chișinăului și al Întregii Moldove. Printre membrii permanenți ai Sfântului Sinod se mai numără: PF Mitropolit Vladimir al Kievului și Întregii Ucraine, ÎPS Mitropolit Vladimir de Sankt Petersburg și Ladoj, ÎPS Mitropolit Filaret de Minsk și Sluțk, Exarh Patriarhal al Întregii Bielorusii, ÎPS Mitropolit Juvenalie de de Krutițk și Kolomensk, ÎPS Mitropolit Varsonufie de Saransk și Mordovia, responsabil de afacerile Patriarhiei de Moscova, ÎPS Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru relații externe al Patriarhiei Ruse.
În calitate de participanți la actuala sesiune (martie-august) au mai fost invitați: ÎPS Mitropolit Ioanikie de Lugansk și Alcevsk, ÎPS Arhiepiscop Teofan de Berlin și Germania, ÎPS Arhiepiscop Manuil de Petrozavodsk și Karelia, ÎPS Arhiepiscop Iona de Astrahan și Enotarevsk și ÎPS Arhiepiscop Rostislav de Tomsk și Asinovsk.
Deschizând ședința, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a prezentat subiectele ce urmează a fi discutate.
Astfel, Sinodul trebuie să analizeze proiectul cu privire la Înaltul Consiliu Bisericesc. Decizia de creare a acestui organ, care îi va include pe șefii departamentelor Sinodale ale Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost luată în cadrul Soborului Arhieresc din februarie 2011.
Pe lângă aceasta se mai planifică adoptarea în primă lectură a Concepției despre învățământul teologic.
În cadrul ședinței vor fi audiate dările de seamă ale câtorva departamente Sinodale – Departamentul pentru învățământ teologic și catehizare și Departamentul pentru caritate bisericească și asistență socială. O relatare despre situația activității bisericești externe va fi prezentată de către ÎPS Mitropolit Ilarion de Volokolamsk.
Pe lângă acestea, membrii Sfântului Sinod vor purta discuții cu candidații pentru alegerea în sanul de Episcop.