În Rusia, Ucraina și Moldova se răspândește așa zisul „aluat” de la „Matronușca”

La Moscova, Novosibirsk, Ucraina sau Moldova se distribuie rețeta aluatului care adicătelea ar fi din Mănăstirea Pokrovskii de la Moscova, de la „Matronușca”! Rețeta spune: „Împarţi pâinea în patru părţi, una o mănânci iar trei le dai la prieteni”. În această rețea au fost induși în eroare mii de oameni care au scris ziarului Ortodox „Крестовский мост”.
„Ne arde telefonul de atâtea apeluri telefonice. Ne întreabă dacă să ia pâine și dacă facem noi acest ferment. Le răspundem la toți: Mănăstirea nu coace astfel de pâine! Nu facem nici un fel de aluat! Anul trecut, au mai existat astfel de zvonuri neîntemeiate” – a declarat Nadejda, angajată a Cancelariei Mănăstirii Pokrovskii, unde se află moaștele Cuvioasei Matroana.
Ea a explicat că reţeta de fiecare dată este una și aceaşi, doar se schimbă numele locurilor sfinte, care servesc drept momeala pentru neștiutori. Din punct de vedere juridic, dovezi de fraudă nu sunt: pâinea este distribuită gratuit. Astfel, participanţii probabil nu sunt motivaţi de lăcomie, ci de superstiţii. După afirmațiile Nadejdei, unele persoane s-au plâns că s-au înbolnăvit, după ce au mâncat din aluat.
Republica Moldova mai cunoaște experiența tristă a așa zisului aluat! Cu câțiva ani în urmă, pretutindeni se răspândea așa-zisul aluat de la Pociaev.

www.interfax-religion.ru
trad. www.ortodoxia.md