Anunțatul sfârșit al lumii nu a venit
 

Ora 6 de sâmbătă după-amiaza a venit fără nicio urmă de cutremur sau de sfârșit al lumii. Cei ce au crezut avertizările au apelat deja la două opțiuni: realinierea și strângerea rândurilor sau recunoașterea greșelilor. Harold Camping nu a ieșit încă în public. „Sunt din Noua Zeelandă, este ora 18.06. Sfârșitul lumii NU a venit. Nu a fost niciun cutremur, așa că toți cei ce așteptau răpirea se pot relaxa acum.”, scrie pe Twitter cineva din Noua Zeelandă. „Niciun cutremur. Niciun creștin ridicat la cer. Nicio apocalipsa zombie. Nicio supriză, ha-ha.”, scrie tot pe Twitter o australiancă. Mesajele au continuat pe măsură ce ora 18 a atins diferite meridiane ale globului.
În America, în jurul orei 18 aproximativ 100 de oameni s-au adunat în jurul sediului Family Radio International din Oakland, dar niciunul dintre ei nu era un sprijinitor al campaniei de avertizare. Aceștia au afișat pancarte în care reclamau faptul că Harold Camping este un profet mincinos. „Realitatea rece, crudă îi va lovi pe adepții săi, pentru că a fost un profet mincinos, iar ei practic au renunțat la tot pentru a urma acest profet mincinos”, spune pastorul Jacob Denys. Alți 10-12 inși au încercat să creeze o atmosferă de carnaval în fața sediului, purtând costume care caricaturizau figuri religioase. „Sunt ușurat? Desigur. Am încă multe de făcut”, a spus un student pe un ton sarcastic. „E o nebunie să încerci să mergi la ultimul detaliu cu privire la sfârșitul lumii.” Alții au ridicat în aer baloane în forma unor pantofi, umplute cu heliu, ca o parodie a răpirii.
Între susținătorii lui Camping părerile au fost diferite. „Am avut unele îndoieli, dar am vrut să las scepticismul deoparte pentru că vreau să cred în Dumnezeu”, spune Keith Bauer care a venit mii de km din Maryland în California pentru a fi mai aproape de sediul Family Radio. „Mi-am dorit asta, pentru că cerul este mult mai bun decât pământul.” Presa l-a urmărit îndeaproape pe pensionarul care și-a cheltuit economiile în susținerea campaniei publicitare. Robert Fitzpatrick a așteptat sfârșitul lumii în Times Square din New York, unde a mărturisit: „Nu vă pot spune ce simt acum. Evident nu am înțeles corect lucrurile pentru că suntem încă aici.”
„Când spui că ceva se întâmplă și totuși nu are loc, ceea ce este rănită este mândria ta. Dar cui îi trebuie mândrie? Dumnezeu spune că se împotrivește celor mândri dar dă har celor smeriți.”, explică Michael Garcia, un coordonator de proiecte al Family Radio. Marie Exley s-a implicat în campania publicitară din Israel, Iordania și Liban. Când ziua a trecut fără să se împlinească ceea ce au crezut, ceea ce ea și familia ei au făcut a fost să caute părtășie unii cu alții și să se reasigure și încurajeze cu privire la credința pe care o au.
Camping, care locuiește în apropierea sediului, nu a fost de găsit sâmbătă dimineața. Presa a încercat să ia legătura cu el sâmbătă seara însă fără succes. „Harold Camping trebuie să-și ceară scuze public pentru eroarea predicției sale și pentru faptul că a dus oamenii în rătăcire”, a afirmat Ed Stetzer, un lider baptist și președinte al LifeWay Research. „Acțiunile lui Camping au aruncat o lumină proastă asupra creștinismului”. Și pastorul Glenn Lee Hill deplânge faptul că această profeție mincinoasă aruncă o lumină proastă asupra creștinilor. „Pentru că, atunci când așa ceva nu are loc, toți cei ce credem în Iisus vom fi satirizați în toate show-urile de televiziune sau în discursurile celor care căutau un nou motiv să ia religia în râs. Creștinismul, numele lui Iisus și toți cei ce iau în serios religia vor avea de îndurat bășcălia făcută pe seama acestei false profeții.”