Frate, ştii tu Cine este Duhul Sfânt?

„Si asa, dupa inaltarea in trup si pana la Cinzecime, Sfintii Apostoli au asteptat venirea Sfantului Duh. Din pricina ca Duhul Sfant inca nu Se pogorase, Biserica nu primise inca acel nepretuit, neasemuit dar. Trupul Bisericii era, cum s-ar zice, fara suflet, neinsufletit. Duhul Sfant inca nu venise sa dea viata si sa insufleteasca Biserica lui Hristos, inima Bisericii inca nu incepuse sa bata.

O, Duhule al lui Dumnezeu, vino si Te salasluieste in inima Bisericii Fiului lui Dumnezeu! O, Duhule Sfinte, vino si in bisericile noastre cele pamantesti si in inimile noastre!

Da, frate, Duhul Sfant va veni in bisericile lui Dumnezeu. Ai grija sa te invrednicesti ca El sa vina si in trupul si in sufletul tau. Stii ca Biserica este acolo unde este si Duhul; fara Duhul Sfant nu poate fi nicio Biserica. Din aceasta pricina, adunarile eretice nu pot fi numite Biserici, chiar daca formele lor exterioare sunt asemanatoare celor ale Bisericii. Sa stii ca acesta este doar un cadavru fara viata. Duhul Sfant salasluieste acolo unde este credinta dreapta si o puternica adeverire in virtute si adevar [a acesteia]. Despre o astfel de Biserica marturiseste Domnul ca de Mireasa Sa, adresandu-I-se profetic: Toata esti frumoasa, draga Mea, si fara nicio pata (Cantarea Cantarilor 4:7).

Frate al meu, tie iti zic: si tu esti biserica a lui Dumnezeu, dupa cuvintele dumnezeiescului Pavel: „… trupul vostru este templu [biserica] al Duhului Sfant care este in voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu, si voi nu sunteti ai vostri (I Cor. 6:19). Cum s-ar spune, tu nu-ti mai apartii, ci esti al lui Dumnezeu; esti al Domnului Iisus Hristos, Care te-a mantuit cu mare pret (I Cor. 4:20), scumpul Lui Sange, prin care te-a rascumparat pentru Sine (cf. Fapte 20:28). Pentru aceasta esti biserica a lui Dumnezeu.

Duhul Sfant locuieste intru tine cand ai credinta ortodoxa si cand modul tau de viata e pe potriva acestei credinte. Cand credinta ta a fost slabita sau ai pacatuit intr-un fel sau altul, nu te intrista! Sau, mai degraba: da, intristeaza-te, dar nu deznadajdui, caci Dumnezeu iti vede slabiciunea: Carnea este neputincioasa, asa ti-a zis, in bunavointa Sa, Facatorul tau (Mt. 26:41). Templele pamantesti sunt supuse stricaciunii si trebuie refacute, si sunt facute din piatra, caramida, marmura, fier – materiale mult mai tari decat trupul tau care, ca urmare a caderii, transmite slabiciunile si predispozitiile sale fata de boli mai departe chiar sufletului tau celui nemuritor. Daca iti arati ardoarea, atunci, in ziua Cincizecimii, pe cand te vei ruga, templul tau se va innoi, iar harul Duhului Sfant este puternic a-l face inca o data mai puternic si mai maret. Roaga-te ca niciodata sa nu incetezi a fi un templu al lui Dumnezeu, si ca Duhul Sfant nu numai sa nu Se departeze niciodata de la tine, ci sa te si innoiasca, sa te intareasca, sa te sfinteasca si sa te umple cu har.

Frate, intelegi tu cine este Duhul Sfant? Duhul Sfant este lumina de mai-nainte de veci; El este Focul de viata facator; El este Datatorul vietii si Viata Insasi; El este Minte si Putere, ale Carui adancuri niciun muritor – nici chiar puterile ingeresti – nu le poate atinge sau descrie! Duhul Sfant este Dumnezeu, a treia Persoana a Sfintei Treimi, purcezand de la Tatal [si fiind trimis in lume] prin Fiul, fiind impreuna-slavit si imparatind pe acelasi tron cu ei. Duhul Sfant este Cel mai minunat dintre toate cele ce sunt pe pamant.

Frate, stii tu Cine este Duhul Sfant? Daca spui: „Da, stiu”, te afli in mare inselare, si ma tem pentru tine, caci numai Dumnezeu Se cunoaste pe Sine Insusi, dupa cuvantul Apostolului: Cele ale lui Dumnezeu nimeni nu le stie, fara numai Duhul lui Dumnezeu (I Cor. 2:11) Pentru eretici este firesc sa se „infrateasca” cu Duhul Sfant, dar noua, ortodocsilor, ni se cere ca insusi numele Duhului Sfant sa-l rostim cu frica si cutremur. Daca spui: „Nu, nu stiu”, de asemenea ma tem si ma intristez pentru tine, deoarece aceasta arata ca viata ta este inca o noapte intunecata. Frate, trebuie sa-L cunosti pe Duhul Sfant dupa putinul de care suntem in stare, caci de nu va locui Duhul Sfant inlauntrul tau, nu esti al lui Hristos; daca Duhul nu-ti atinge inima in aceasta viata, vai tie, caci esti inca mort duhovniceste (cf. Rom. 8:9-10).

Pentru aceasta, in ziua praznicului Sfintei Cincizecimi, atunci cand, frate, cu evlavie si cu genunchii plecati, asculti rugaciunile rostite de preot, ce graieste pentru turma si in numele turmei sale, incredinteaza-te pentru ce te rogi. In aceasta zi, Duhul Sfant este in mod vadit prezent in Biserica si asculta rugaciunile! Din aceasta pricina, frate, ia aminte, socoteste de dinainte si cugeta la ce-I vei cere lui Dumnezeu. Poate ca ai multe tristeti si necazuri care iti ingreuiaza inima, si vrei sa-I ceri lui Dumnezeu sa-ti usureze aceste greutati si sa te ajute. Roaga-te pentru aceasta. Dar, ceea ce este de o insemnatate si intaietate nesfarsit mai mare…, trebuie sa-L implori pe Dumnezeu sa-ti dea harul Duhului Sfant si sa-ti umple sufletul pana la revarsare, pana la capatul puterilor. Cu alte cuvinte, trebuie sa ceri sa te primeasca, inca din viata aceasta, in Imparatia Cerurilor, ca sa-ti dea arvuna si inceputul viitorului, desfatarea cea vesnica.

Mai adaug chiar si ca numai aceasta singura trebuie sa-ti fie rugaciunea din acea zi. Dar carnea este neputincioasa, iar lui Dumnezeu cere-I – dupa neputinta ta – si ceva din cele pamantesti. Dumnezeu va lua aminte la tine, dupa cum este scris: Domnul te va auzi in ziua necazului (Ps. 19:2). Dar nu uita, cu niciun chip nu trebuie sa uiti ca cea mai insemnata dintre cererile tale trebuie sa fie aceea de a primi harul Duhului Sfant. Cunoaste, frate, ca daca vei primi acest dar, nu vei avea nevoie de nimic altceva, nici nu vei dori ceva mai mult, caci Duhul Sfant este o Comoara plina de bunatati, dincolo de orice masura. (…) Astfel, de Praznicul Cinzecimii, cand praznuim Pogorarea Duhului Sfant asupra Bisericii, roaga-te fierbinte ca Duhul Sfant sa Se pogoare asupra ta, pregatindu-te dinainte cu rugaciune si citiri duhovnicesti. (…)

Duhul Sfant a fost dintotdeauna, este si va fi. Roaga-te Lui ca sa Se pogoare peste tine, ca si tu sa afli intotdeauna harul Sau. Duhul Sfant este Viata tuturor fiintelor, Duhul Datator de viata. Duhul Sfant este Foc. Roaga-te ca sa prefaca in cenusa tot ceea ce este inlauntrul tau fara folos, si ca sa aprinda candela inimii tale si sa arda intru toti vecii, ca niciun intuneric sa nu o cuprinda. Duhul Sfant este Lumina. Roaga-te sa te lumineze, ca sa stralucesti ca un soare pe cerul duhovnicesc al Imparatiei lui Dumnezeu. Duhul Sfant este Dumnezeu. Roaga-te ca sa te sfinteasca si sa-ti dea har sa te impartasesti de El in veci. Duhul Sfant este totul. Roaga-te Lui – ca Unul Ce este Vistierul lucrurilor celor bune – sa Se reverse in inima ta, umpland-o pana sus, pana la revarsare, cu nesfarsita desfatare, astfel incat sa fii bogat intru toti vecii. Duhul Sfant este nemuritor. Roaga-te ca si tu sa fii duh, caci carnea si sangele sunt prea slabe ca sa mosteneasca viata vesnica, iar ele trebuie, intr-un fel minunat, inca viind aici pe pamant, sa devina duhovnicesti. Spune inimii tale: „Inima, ce faci aici pe pamant? De ce slabesti si nu vrei sa te ridici deasupra pamantului si a cenusii? De ce te intristezi de poverile si de lipsurile pamantesti? Sa stii ca toate cele de aici de pe pamant sunt altfel decat cele din Cer si dreptatea lor, si ca tu esti facut sa apartii Cerului!

Duhul Sfant te cheama in Cer. Grabeste-te, raspunde degrab chemarii Lui! Duhul Sfant este Mangaietorul. Vino si cazi ganditor pe pieptul Lui si plangi inaintea Lui. Spune-i necazurile si toate tristetile tale, si cere sa te ia in bratele Sale ca pe un copil. Striga dupa El. Nu te rusina de neputinta ta, caci El este Tatal tau, si El nu te va rusina si nici respinge. Dimpotriva, El este singurul Bun (cf. Mt. 19:17). El va intelege totul, si El te va mangaia cu o mangaiere dumnezeiasca, fara margini, imbelsugata, si va sterge toata lacrima de pe ochii tai (cf. Apoc. 7:17; 21:4).

Priveste la acest templu pamantesc, impodobit cu flori, si aminteste-ti ca Duhul Sfant este puternic si in stare sa te umple de mireasma vietii care nu piere niciodata.

O, Duhule Sfinte, da-ne noua sa Te slujim in Duh si in adevar (cf. Ioan 4:24), si vino si Te salasluieste intru noi! Nu inseteaza desertul pentru o picatura de ploaie cat inseteaza inimile noastre pentru venirea Ta! Vino la noi, Dumnezeul nostru, Bucuria noastra, Toate ale noastre! Tu esti Dumnezeu vesnic, Duh Sfant, iar noi, prin dragostea Ta, vom trai pentru vesnicie, in vreme ce toate celelalte sunt doar un vis, un rau curgator”.

„Cugetarile unei inimi smerite. Un document din secolul al XV-lea despre viata duhovniceasca”
www.razbointrucuvant.ro