Conferinţă de presă cu tema: „Necesitatea includerii in legislatie a dreptului medicilor la obiectia de constiinta vizavi de avort”

Alianţa pentru Salvarea Familiilor din Moldova, reprezentată de Asociaţia „Pentru Familie”, Asociaţia „Liora”, Mitropolia Moldovei, Mitropolia Basarabiei, Biserica Baptistă „Buna Vestire” şi Biserica „Cuvântul Credinţei” a desfăşurat în perioada 4-8 iulie la Chişinău, în preajma Spitalului Nr.1 o amplă acţiune de sensibilizare a femeilor, cu privire la riscurile operaţiei de întrerupere voluntară a sarcinei şi de solidarizare cu personalul medical în vederea convingerii mamelor sa îşi păstreze sarcina. Participanţii la acţiune au distribuit 6000 de broşuri intitulate „Ce implică un avort ?”.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, în urma unei discuţii cu conducerea spitalului, am constatat faptul că din cei circa 50 de medici ginecologi-obstetricieni, aproape o jumătate refuză să facă avort din obiecţii de conştiinţă şi convingeri religioase. Aceştia sunt însă „presaţi” atît de cadru legal pro-avort existent cît şi de frica să nu îşi piardă locul de muncă. În acest sens, reesind din considerentul ca libertatea de constiinta si de convingere este un drept fundamental si aparat de Constitutia ţării noastre, precum si de majoritatea tratatelor internationale (CEDO art.9, Pactul intern cu priv la dr civile si p art. 18, Carta Fundamentala a drepturilor UE art.10), este absolut logic si corect sa fie respectata si libertatea de constiinta a medicilor care nu doresc sa ofere servicii de avort din motive de constiinta, sau convingeri religioase. Acest drept este inexistent, deocamdată, in legislatia noastra, dar este prezent in legislatia mai multor tari din UE cum ar fi: Romania, Luxemburg, Italia, Franta, etc. De-aceea, Alianta pentru Salvarea Familiilor din Moldova cere Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului să opereze în regim de urgenţă modificări la cadrul legal moldovenesc în vederea asigurării personalului medical cu acest drept fundamental.

ASFM constată faptul că numărul mare de avorturi din ţara noastră se datorează în mare parte lipsei unei consilieri pre-avort calitative. Şi asta pentru că procedura de consiliere pre-avort existentă nu este atît îndreptată spre a ajuta femeia să îşi păstreze sarcina, dar pentru a o ajuta să scape de stresul dinaintea operaţiei de avort. Exemplul îl constituie Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.482 din 14 iunie 2011 privind aprobarea standardelor pentru efectuarea întreruperii sarcinii în condiţii de siguranţă (chiar şi titlul ordinului vorbeşte de la sine). De-aceea, ASFM găseşte imperativă adoptarea unei legi de consiliere obligatorie a femeilor aflate în criză de sarcină, scopul acesteia însă să fie de a ajuta femeia sa isi pastreze copilul. Apoi, este necesar ca consilierea să fie efectuată nu de către medicii care fac avort ci de persoane necointeresate de avort, şi care să poată acorda suficient timp consilierii.

www.mitropolia.md