Femeile sunt victimele romanelor de dragoste

 
 Publicația medicală britanică Journal of Family Planning and Reproductive Health Care a lansat o dezbatere cu privire la riscul și pericolele ridicate de lectura romanelor de dragoste.Rețeta scenariului e simplă: el musculos și viril, ea inocentă și frumoasă ca o păpușă, dragoste la prima vedere, intrigi, tensiuni și deznodământ intim. Deși o rețetă din secolul 18, încă vinde și astăzi mii de titluri.
Conform argumentelor din publicația medicală, romanele de dragoste reprezintă o amenințare invizibilă la adresa sexualității și sănătății emoționale a femeilor. Relații sexuale, găsirea dragostei adevărate, succesul unei relații, raportarea față de copii și aducerea lor pe lume toate se regăsesc în romanele de dragoste, dar nu în coordonatele cele mai sigure.

„Ce vedem noi în cabinetele de consiliere sunt oameni consiliați de scenariști de telenovele și nu de Asociația de Planificare Familială. Dacă cititoarele încep să creadă oferta din romanele de dragoste, nu vor face altceva decât să se îngrijoreze”, spune autoarea Susan Quilliam, consilier pe probleme relaționale. „Uneori cel mai atent și mai înțelept gest pe care-l putem face pentru clienții noștri este acela de a-i încuraja să pună cartea jos și să privească realitatea.”

Quilliam remarcă faptul că acum personajele nu mai sunt doar el-virilul și ea-feciorelnica, ci și mame single, bărbați sensibili, personaje cu probleme, vicii, dizabilități, victime ale unor abuzuri, altfel spus oameni din viața reală. Cu toate acestea cărțile eșuează mizerabil atunci când se ajunge la problema plăcerii sexuale sau a succesului unei relații.

„Vrem să le avertizăm pe femei să fie conștiente de propriile lor dorințe și nu doar de nevoia de a fi „trezite”. Vrem să le asigurăm pe femei că prima lor experiență sexuală s-ar putea să nu fie deloc cea mai mare plăcere și că e posibil să nu ajungă la orgasm … iar valoarea lor ca persoane nu este invalidată de lipsa acestor lucruri, care pot fi compensate substanțial cu afecțiune și cu umor de calitate. Vrem să avertizăm și cu privire la aducerea nesăbuită pe lume a copiilor, doar ca dovezi ale cimentării unei relații.”

Conform unor statistici citate de Quilliam jumătate din producțiile de ficțiune sunt romanele de dragoste, iar unele fane citesc până la 30 de titluri pe lună.

www.semneletimpului.ro