Lumea în 2020: mai bogată, mai educată, mai coruptă

The Millennium Project

Societatea de mâine va fi mai bogată, mai sănătoasă şi mai educată, însă, totodată, va fi mai coruptă şi mai violentă dacă nu se iau măsuri pentru prevenirea acestei evoluţii. Sunt câteva dintre concluziile unui raport care va fi publicat la 1 august 2011. Raportul „The Millennium Project’s 2011 State of the Future”, publicat de think tank-ul internaţional The Project Millennium, arată că, în viitor, societatea globală se va bucura de un acces sporit la resurse de apă şi resurse alimentare, la educaţie şi asistenţă medicală. Numărul de medici la mia de locuitori va creşte cu 20% până în anul 2020. De asemenea, se prevede o scădere a ratei mortalităţii infantile. Autorii raportului notează că, în următorul deceniu, va creşte rata de alfabetizare a populaţiei, va creşte numărul utilizatorilor de internet, numărul femeilor care ocupă poziţii de conducere în parlamentele naţionale şi speranţa medie de viaţă.

Se estimează schimbări nesemnificative în ceea ce priveşte rata îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA şi rata criminalităţii.

 Previziunile negative pentru următoarea decadă se referă la creşterea emisiilor de dioxid de carbon, manifestarea unor anomalii în privinţa temperaturilor la nivel global, rata şomajului, numărul de persoane ucise în urma unor atacuri teroriste şi numărul de persoane refugiate care cer azil în alte ţări.

În ciuda legăturilor mai bune la nivel internaţional, jumătate din societatea globală cunoaşte o etapă de instabilitate. Preţurile alimentelor sunt în creştere, resursele de apă sunt mai puţine, corupţia şi crima organizată cunosc un trend ascendent, cresc datoriile şi insecuritatea economică şi se adânceşte prăpastia dintre săraci şi bogaţi.

Traficul cu droguri, traficul cu fiinţe umane şi traficul cu arme au cunoscut o creştere considerabilă în ultimul deceniu. Aceste activităţi ilegale au fost asociate şi cu activităţile reţelelor teroriste, iar sumele obţinute din diversele forme de trafic sunt estimate la 1,6 trilioane de dolari pe an. De asemenea, s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane ucise ca urmare a atacurilor teroriste.

 „Nu a fost adoptată o strategie globală care să răspundă acestei ameninţări internaţionale”, a declarat Jerome Glenn, director executiv al Millennium Project.

 Raportul apreciază scăderea numărului de conflicte militare, comparativ cu anul anterior, şi laudă eforturile SUA şi ale Rusiei de reducere a armelor nucleare.

 Îngrijorări există cu privire la ţările cu populaţie majoritar musulmană, în care rata şomajului printre tinerii cu vârste între 15 şi 29 de ani este foarte mare. Autorii raportului apreciază că lipsa locurilor de muncă este una dintre cauzele tensiunilor sociale care au afectat, în ultimele luni, multe ţări musulmane.

 „State of the Future” este un raport anual publicat încă din 1996. În perioada 1997-2006, a fost publicat de Consiliul American al United Nations University, iar în 2007 şi 2008 a fost publicat de World Federation of United Nations Associations. Începând din 2009, raportul a fost publicat de Millennium Project. „State of the Future” a fost publicat nu doar în limba engleză, ci şi în limbile spaniolă, franceză, rusă, coreeană, cehă, etc. Raportul este o trecere în revistă a situaţiei globale, a problemelor, soluţiilor şi perspectivelor pentru viitor. Între temele principale abordate în raport se numără problemele legate de energie, ştiinţă şi tehnologie, etică, dezvoltare, surse de apă, crimă organizată, relaţiile între sexe, demografie, situaţii de conflict militar şi pace.

www.semneletimpului.ro