75 de milioane de creștini din întreaga Nigerie postesc pentru a chema ajutorul lui Dumnezeu împotriva atacurilor islamiste

Creștinii din întreaga Nigerie postesc pentru a chema intervenția divină și protecția de cultul islamic Boko Haram, care a amenințat că va ataca creștinii nigerieni la aniversarea morții fondatorului lor.Toate Bisericile creștine din Nigeria și credincioșii lor au hotărât să înceapă un post de 21 de zile pentru a chema ajutorului lui Dumnezeu împotriva amenințărilor cu moartea primite de la adepții unei secte islamice de o violență atroce.

 

Datorită insecurității, fricii și amenințărilor, bisericile din anumite părți ale Nigeriei sunt goale de câteva săptămâni. Mai puțin de jumătate dintre credincioșii care veneau în mod uzual la slujbe mai riscă și participă la acestea.

Bombele sunt o parte obișnuită a programului zilei în orașul nord-estic Maiduguri, iar în capitala nigeriană Abuja luna trecută a avut loc un atac cu bombă într-o parcare.

Sinistra comemorare a lui Mohammed Yousuf, liderul radical islamist fondator al sectei Boko Haram este în ziua de 30 iulie, însă susținătorii doctrinei sale au amenințat cu atacuri și în zilele următoare. Acesta a murit în custodia poliției în 2009, fiind împușcat când încerca să scape din închisoare.

Expresia „Boko Haram” înseamnă „eduația non-islamică este un păcat”, și adepții cultului cu același nume luptă pentru instaurarea unui stat islamic în Nigeria și a legii islamice Sharia. Constituția nigeriană garantează un stat secular și libertatea de religie pentru toți.

După amenințările cu atacuri, guvernul nigerian a ridicat nivelul de alertă, iar președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, un creștin, a intensificat securitatea, mai ales în Bauchi și Maidugur, două zone în care Boko Haram activează mai intens.

Rezultatul acestor amenințări este clar: creștini și musulmani împreună fug de amenințarea cu bombă, așa încât multe sate și orașe au devenit „localități stafii”. Astfel, într-o comunitate cu 1000 de case de lângă Maidugur, doar o familie mai locuiește acum.

Despre atacurile plănuite de islamiști, Carl Moeller de la Organizația „Open Doors USA” a spus: „Poate nu vor ucide toți creștinii din regiune, dar îi vor face să plece, și de fapt îndeplinesc același obiectiv”.

Nigeria este țara africană cu cei mai mulți locuitori (155 de milioane de oameni în 2010), iar creștinismul și islamul sunt cele două religii majore. Creștinii și musulmanii formează câte o jumătate din populația țării. Explozia natalității în Nigeria va duce ca în 2050 să fie 400 de milioane de nigerieni, a patra populație a lumii, după estimările Națiunilor Unite.

www.doxologia.ro