Haos în Marea Britanie

 

Locuitorii Angliei se organizează să îşi păzească cartierele, iar ţintele violenţelor par a fi acum comunităţile de imigranţi. „Copiii sălbatici şomeri şi-au ieşit din fire. A fost o revoltă care aştepta numai o scuză, un pretext pentru ca să izbucnească”, comentează situaţia cotidianul „The Daily Telegraph”.

Sute de locuitori din Londra s-au organizat, în noaptea de marţi spre miercuri, în grupuri de autoapărare, pe străzile din capitala britanică, afectată de patru zile de violenţe. La Enfield, arondisment din nordul Londrei, puternic afectat de tulburările din nopţile precedente, circa 200 de locuitori patrulau prin cartier pentru a supraveghea străzile. „Suntem aici pentru a ajuta poliţia. Mama mea este terifiată de ce a văzut la televizor în ultimele trei zile şi am decis că aici nu se va întâmpla aşa ceva”, a declarat un tânăr pentru jurnaliştii de la „The Guardian”. În cartierele Hackney şi Kentish Town din nordul Londrei, mai mulţi comercianţi, majoritatea turci, făceau de gardă în faţa magazinelor lor, unii având arme improvizate, iar o mulţime furioasă, compusă în majoritate din membri ai comunităţii asiatice, se adunase ieri dimineaţă în faţa spitalului din Birmingham.
Din aceeaşi ediţie:

Marile oraşe, înţesate de poliţişti

Violenţele din Marea Britanie au izbucnit sâmbătă, la Londra, după ce câteva sute de persoane s-au adunat în faţa unei secţii de poliţie din cartierul Tottenham, pentru a protesta împotriva împuşcării mortale, de către ofiţeri, a tânărului Mark Duggan, 26 de ani, membru al unei bande dintr-o suburbie a Londrei, devastată de şomaj şi criminalitate. Protestul, la început paşnic, a degenerat rapid în acte de vandalism şi fapte criminale, fiind „confiscat” de bandele de cartier, care au preluat practic controlul unor mari zone din oraşe, în faţa autorităţilor care, timp de câteva zile, s-au dovedit incapabile să intervină.

Numărul poliţiştilor mobilizaţi la Londra a fost suplimentat de la 6 mii, la 16 mii, a anunţat premierul britanic David Cameron, care a declarat că autorităţile „vor face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”.

O revoltă care aştepta doar un pretext să izbucnească

„Poliţia a împuşcat un tânăr de culoare în circumstanţe suspecte. Copiii sălbatici şomeri şi-au ieşit din fire. A fost o revoltă care aştepta numai o scuză, un pretext pentru ca să izbucnească. Vara de la Tottenham, care a avut în prim-plan şi copii de numai şapte ani, este un atac nu asupra unui regim tiranic, ci asupra ordinii stabilite a unei democraţii benigne. O întrebare e suspendată acum peste străzile devastate de bătălie ale Londrei. Cum s-a putut întâmpla asta? Nu este o coincidenţă faptul că unul dintre cele mai mari grade de violenţă înregistrat în Londra în multe decenii s-a înregistrat în contextul unei recesiuni a economiei globale, aflate în cădere liberă (…) Liderii Europei, inclusiv propriul nostru premier şi cancelar, erau parcaţi în şezlonguri, în timp ce Londra ardea”, comentează situaţia cotidianul „The Daily Telegraph”.

www.ziarullumina.ro