Somalia: 29.000 de copii morți de foame, în ultimele 90 de zile

Seceta și foametea din Somalia au ucis peste 29.000 de copii cu vârste sub 5 ani, în ultimele 90 de zile, conform estimărilor făcute de experți americani. În jur de 640.000 de copii somalezi sunt subnutriți, ceea ce înseamnă că rata mortalității infantile va crește.

Numărul estimativ de 29.000 de copii decedați se bazează pe analize realizate de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, conform AP.

ONU a anunțat anterior că numărul victimelor foametei și secetei din Somalia, cele mai grave din ultimele 6 decenii, se ridică a câteva zeci de mii. La jumătatea acestei săptămâni, ONU a declarat 3 noi regiuni somaleze ca fiind afectate de foamete.

O purtătoare de cuvânt din partea Crucii Roșii a declarat că peste 20% dintre copiii cu vârste sub 5 ani se află într-o stare foarte gravă din cauza subnutriției severe, informează Reuters.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) aproape și-a dublat bugetul pentru sprijinirea populației înfometate din Somalia. Jakob Kellenberger, președintele CICR, a declarat că organizația pe care o conduce are acces în regiunea sudică a Somaliei, o zonă controlată de militanți islamiști.

Conform estimărilor făcute de Națiunile Unite, 3,2 milioane de persoane din populația de 7,5 milioane a Somaliei au nevoie de ajutor imediat pentru salvarea vieții. Eforturile umanitare întâmpină însă dificultăți majore din cauza militanților asociați rețelei Al Qaeda, care controlează mai multe regiuni ale țării. Gruparea teroristă Al-Shabab a declarat că nu există foamete în Somalia și că nu le va permite celor de la Programul Alimentar Internațional să intervină în regiune.

Kellenberger a declarat că organizația pe care o conduce nu poate să distribuie alimente în numele altor agenții și organizații umanitare, respectiv că nu poate să ajute ONU să aibă acces în Somalia.

Secretarul de Stat american Hillary Cliton le-a cerut, ieri, militanților islamiști care controlează mai multe regiuni ale Somaliei să le permită agențiilor umanitare să intervină pentru sprijinirea populației.

„În mod special, este tragic faptul că, în luna sfântă a Ramadanului, Al-Shabab împiedică asistența pentru populațiile cele mai vulnerabile din Somalia, în special copii, inclusiv bebeluși…”, a declarat Clinton.

www.semneletimpului.ro