A fost turnat al 3-lea clopot, ca marime, din Rusia: CATEDRALA
The Baltic Shipbuilding Plant, din Sankt-Petersburg, a executat o comanda unica pentru Eparhia ortodoxa rusa Nijni Novgorod:  turnarea unui clopot uriaş, numit „Catedrala”, al treilea clopot ca greutate din Rusia. In data de 12 martie 2012, clopotul a fost livrat clientului.

Lucrul la clopot a durat aproape şase luni. O delegaţie a clerului din Nijni Novgorod, în frunte cu Arhiepiscopul de Nijni Novgorod şi Arzamas, Gheorghe, s-a deplasat în Sankt Petersburg pentru a ridica opera.

Clopotul cântăreşte 60 de tone şi are o inaltime de 4 metri. Acesta va fi instalat in Clopotnita din Nijni Novgorod, în ajunul aniversării celor 400 de ani ai miliţiei din Minin şi Pojarsky.

Ideea de a crea clopotul „Catedrala” apărut în 2007. La producerea si decorarea clopotului au intrat cantitati record de materiale: 71 de tone de cupru şi 17 tone de tablă. Turnarea „Catedralei” s-a realizat fara oprire mai multe ore, datorita tonajului mare. Clopotul a fost apoi racit lent în mediul natural.

Clopotul „Catedrala”, impodobit cu elemente expresive decorative, urmeaza să fie montat intr-un loc reper al Nijni Novgorod – la confluenţa râurilor Volga şi Oka. Conturul exterior al clopotului este decorat cu imagini in relief ale sfinţilor din Nijni Novgorod – Sf. Serafim de Sarov, Macarie Jeltovodski, si ale lui Alexander Nevski şi Iuri (George) Vsevolodovii – fondatorul Nijni Novgorod.

Clopotele bisericii sunt folosite pentru chemarea credincioşilor la închinare şi pentru exprimarea triumfului Bisericii. În zilele din trecut, bataia clopotelor era folosita si pentru chemarea oamenilor la adunare sau pentru vestirea pericolelor.

În Rusia, clopotele au apărut aproape simultan cu adoptarea Creştinismului de către Prinţul Vladimir, în anul 988. Turnatoriile au apărut în Rusia în secolul 15.

Clopotul „Ţarul” rămâne încă cel mai mare clopot din lume. Acesta este fixat pe un piedestal, la baza Turnului Mare Ivan al Clopotnitei din Kremlin, in  Moscova. Clopotul uriaş a fost realizat de către artişti din Rusia, Ivan şi Mihail Matorin, în 1733-1735. Clopotul Ţarul cântăreşte 200 de tone, fiind de 6 metri, si avand un diametru de 60 de centimetri.

Potrivit expertilor, clopotele pot avea o influenţă enormă asupra starii duhovnicesti a oamenilor, transformandu-i in indivizi sociabili.

stiri.lacasuriortodoxe.ro