Patriarhul Chiril: „Biserica nu este un sanatoriu cu alei frumoase, ci o sală de operație, unde oamenii câștigă tămăduire”!
Patriarhul Kirill compară Biserica cu un spital formulând un răspuns la concepțiile greșite ale criticilor Sfintei Biserici: „Cea mai mare greşeală şi cea mai mare înșelăciune a multor critici stă în faptul că aceștia privesc Biserica de sus în jos şi dintr-o parte, arătând la unele imperfecţiuni, construind pe aceste observații critici nu numai asupra Bisericii, dar și asupra credinţei” a afirmat Patriarhul în cadrul programului „Cuvântul Pastorului”.

Este important ca „cei care caută”, să-și dea seama şi de rolul lor în viața Bisericii, şi cât mai repede să se întoarcă la Biserica lui Hristos, şi poziţia lor de observatori să o înlocuiască cu cea de împreună lucrători „În lucrarea mare de mântuire a neamului omenesc, care se săvârșește în Biserică şi prin puterea Harului Divin din Biserică”.
Subliniind că Biserica este o comunitate unde oamenii câștigă vindecare, Patriarhul a comparat Biserica cu un Spital Duhovnicesc. Totodată, Sanctitatea Sa a subliniat că aceasta nu este un sanatoriu, în care oamenii însănătoșiți merg la plimbări pe alei frumos amenajate, bucurându-se de de viaţă, sau de tămăduirea lor” ci mai mult o sală de reanimare, unde oamenii sunt aduși cu mâini sau picioare rupte, plini de sânge, de la care și miroase neplăcut, este ca o sală de operare, unde se vărsă sânge şi unde nu toată lumea poate intra fără a-și pierde conștiința”.
Potrivit lui, uneori, în adresa Bisericii, dar mai ales a slujitorilor săi, sunt adresate diferite critici, precum „că nu am corespunde idealului creștin..”. Cu toate acestea, a continuat Patriarhul, idealul creștin în întregimea sa este imposibil de-l ajuns, din pricina păcatelor personale, mai ales că idealul absolut al nostru este însuși Hristos. În fiecare om este păcatul şi este stăpânit de diferite slăbiciuni. Cu toate acestea, noi nu respingem ajutorul medicilor dacă aceștia nu pe deplin se supun tuturor rigurozităților ştiinţei medicale, dar ne poate ajuta. În viaţa spirituală este același lucru: Dacă unii preoți nu corespund pe deplin idealurilor creștine dar ne pot ajuta, vom merge la ei şi vom cere pentru sufletele noastre ajutor și vom pleca capul la Taina Sfintei Spovedanii sub epitrahirul său pentru a obţine puterea harului divin și lepădarea păcatului”, a încheiat Patriarhul Kirill.