Reprezentanții Patriarhiei Ruse în vizită la Patriarhia Română

La Reşedinţa patriarhală din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit ieri, 27 iunie 2012, în audienţă o delegaţie a Departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. Oaspeţii se află într-o vizită de trei zile la Patriarhia Română cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, pentru a cunoaşte mai bine modul de organizare şi activităţile multiple ale Administraţiei Patriarhale, după cum informează „Ziarul Lumina”.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, oaspeţii au mulţumit pentru invitaţia de a vizita Patriarhia Română şi au transmis un mesaj fratern din partea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii. În acest sens, reprezentanţii Patriarhiei Moscovei au menţionat faptul că Patriarhul Moscovei acordă o atenţie deosebită relaţiilor frăţeşti dintre cele două Biserici Ortodoxe surori, cu o istorie comună de suferinţă în perioada regimului comunist ateu şi care, în prezent, au cel mai mare număr de credincioşi.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de frăţietate Preafericitului Părinte Patriarh Kiril şi a apreciat bogata şi dinamica activitate a Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii ani. În acest context, Patriarhul României a subliniat importanţa întâlnirilor periodice dintre ierarhi şi reprezentanţi ai celor două Patriarhii, cu scopul de a-şi împărtăşi reciproc din experienţa proprie şi de a întări comuniunea şi cooperarea între cele două Biserici Ortodoxe surori pentru o mărturie comună în lumea de astăzi.
„Această vizită contribuie la întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre”
La finalul întâlnirii cu Patriarhul României, părintele Serghie Zvonarev, responsabil pentru relaţiile Patriarhiei Moscovei cu comunităţile bisericeşti ruse din afara graniţelor, a vorbit despre rolul vizitei pe care delegaţia rusă o efectuează în România pentru întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre: „Această vizită, pe care noi o efectuăm ca reprezentanţi ai Patriarhiei Moscovei, va contribui la întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre ortodoxe surori. Presupunem că după încheierea vizitei delegaţiei Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei va urma o vizită de răspuns din partea Patriarhiei Române. Schimbul de experienţă între lucrătorii administraţiilor patriarhale ne ajută să cunoaştem atât modul de organizare bisericesc al fiecărei Patriarhii, cât şi tradiţiile frumoase pe care le avem. Cu mare bucurie am avut această întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în persoana căruia am văzut pe cineva care trăieşte cu adevărat viaţa Bisericii, are grijă şi se gândeşte neîncetat la binele acesteia. Am mai remarcat atitudinea pe care o are Preafericitul Părinte Patriarh Kiril faţă de relaţiile cu Patriarhia Română şi sperăm că aceste schimburi de vizite vor contribui şi mai mult la binele comun şi unitatea tuturor Bisericilor Ortodoxe”.