63 de ani de la al treilea val de deportări staliniste…

Vineri, 6 iulie se împlinesc 63 de ani de la al treilea val de deportări staliniste. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova va organiza mai multe acţiuni dedicate zilei victimelor stalinismului.
Astfel, începând cu ora 9:00 vor avea loc depuneri de flori la Piatra comemorativă din Gara Feroviară şi mitingul de comemorare a foştilor deportaţ. Ulterior, vor fi organizate mese de comemorare a foştilor deportaţi.
UNIMEDIA amintește că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, comuniştii au pornit al treilea val de deportări. În februarie 1949, avusese loc congresul al II-lea al Partidului Comunist din Moldova, care a luat decizia de a colectiviza agricultura. Puţin mai târziu, reprezentantul PC în Moldova a emis hotărârea specială nr. 509 „Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foşti moşieri şi de mari comercianţi”. În listă au fost incluse 11.212 familii, duse forţat în Gulagul stalinist.
Dacă la 1 februarie 1949 erau colectivizate numai 22% din gospodăriile ţărăneşti, în luna decembrie 1949 – 82,3%. De frica deportărilor, ţăranii au fost nevoiţi să intre în colhozuri, în numai cinci-şase luni fiind formate 1.743 colhozuri, care întruneau 306.400 gospodării ţărăneşti.
Potrivit istoricilor, au fost deportaţi cei mai buni gospodari, în sate rămânând oamenii săraci, mai puţin harnici, dar devotaţi până în măduva oaselor regimului comunist. Valul deportării din 1949 a fost, fără îndoială, o crimă comisă de regimul leninisto-stalinist faţă de umanitate. Dacă „troica” te declara chiabur, atunci nu mai aveai căi de scăpare. Erai categorisit duşman al poporului şi trimis la munci grele în Siberia sau Kazahstanul de nord.

Sursa: UNIMEDIA