Mortalitatea infantilă în România: noi date
Rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, de la 8.471 de decese în 1990, la 2.250 în 2009 şi respectiv 2.078 în 2010. Nivelul din 2010 este cu mai mult de două treimi mai mic decât în 1990. Cu toate acestea, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la 1.000 de copii născuţi vii în 2010, conform Institutului Naţional de Statistică.
Cel mai mare număr de decese în rândul copiilor se înregistrează la nou-născuţi. Printre cauzele directe ale mortalităţii copilului imediat după naştere se numără prematuritatea, lipsa de îngrijire medicală a sarcinii, accesul redus al gravidei la informaţii şi control de specialitate, afecţiuni ale nou-născutului care ar putea fi tratate, cum sunt bolile respiratorii sau chiar diareea. Mortalitatea perinatală este influenţată, de asemenea, de anomaliile congenitale şi de greutatea mică la naştere, nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezentând un risc mai mare de deces.
Comentariu Provita Media: Cauza care conduce la prematuritate şi greutate mică la naştere a copiilor este avortul. După un avort sau după mai multe avorturi, în special, dacă acestea sunt făcute la o vârstă fragedă a mamei, înainte de prima naştere, colul uterin se sensibilizează, muşchii colului sunt traumatizaţi, slăbesc şi următoarele sarcini sunt foarte greu de dus la termen.