Bucuria mea, Hristos a Înviat!

Adesea ne apare întrebarea cu care adesare sau  salutare ar trebui să se adreseze sau să răspundă  un creştin la ea. Şi dacă astăzi este o zi în care se face pomenirea Cuviosului Serafim de Sarov ar  frumos dacă ne-am aduce aminte de cel mai minunat salut creştin pe care l-am auzit vreodată. Sfântul Serafim de Sarov oricărui om pe care-l întâlnea obişnuia să-i spuie: „Bucuria mea, Hristos a Înviat!” Nu ştiu ce ecou vor trezi aceste cuvinte şi în sufetul Dvs, dar deigur ceva Dumnezeiesc. 

  Bucuria mea! – cuprinde în mod extraordinar tot ceea ce ştim despre cum ar trebui să ne comportăm creştinii unul cu altul, obligându-ne parcă la o atitudine corectă faţă de semenii noştri, ca fiinţe create de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa, chiar dacă, de multe ori, şi noi înşine şi semenii noştri, prin faptele noastre, mai mult ponegrim asemănarea noastră cu Dumnezeu.

A doua parte a salutului Hristos a Înviat – desigur că o cunoaştem toţi, e salutul care ne arată Bucuria Învierii Domnului, care se înalţă cu o infinită coloană de lumină între două lumi: lumea morţii şi lumea vieţii. Pe lângă faptul că este un salut este în primul rând o mărturisire, o răspândire a veştii celei mai minunate, că Domnul nostru Iisus Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.

Desigur că nu e un îndemn să ne salutăm aşa. Dar cât de frumos ar fi! O dată în plus am relata că suntem creştini şi apărători ai Ortodoxiei, că Hristos e mereu pe primul loc în preocupările noastre cotidiene. Şi nu există momente din viaţă când uităm de El. Şi astfel am relata încă o dată că ştim să iubim pe oricine după modelul Celui, Care ne iubeşte mereu.

Să ne iubim unii pe alţii ca într-un gând să mărturisim – pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită. Amin

Natalia Lozan