Scrisoare deschisă către conducerea țării pe marginea declarațiilor oficialilor europeni și internaționali prezenți la Marșul LGBT din 19 mai
Către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,
Către Președintele interimar al Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici

 

Către Prim-ministru interimar, Ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă

Către Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin

 Scrisoare deschisă

La data de 19 mai, la Chișinău, a avut loc un marș organizat de Centrul de Informații “Gender Doc-M”, intitulat “LGBT pentru valori tradiționale”.

La eveniment au participat, în semn de susținere, mai mulți oficiali europeni și internaționali de rang înalt, printre care Stefan Fule, Comisarul UE pentru Extindere, William H. Moser – Ambasadorul SUA la Chișinău,Ingrid Tersman – Ambasadorul Suediei, Enrico Nunziata – Ambasadorul Italiei, Nicola Harrington-Buhay – Coordonatorul Rezident al biroului Națiunilor Unite în Moldova, Marije Cornelissen, membru al Parlamentului Olandei etc.

Asociația “Pentru Familie” își exprimă regretul și îngrijoararea față de unele declarații făcute în cadrul acestui eveniment:

1. Falsa toleranță a oficialilor europeni.

Membra Parlamentului Olandei, dna Marije Cornelissen, a calificat cetățenii Republicii Moldova care își exprimă dezacordul față de manifestațiile publice ale homosexualilor, drept “fanaticii religioși”, “naționaliști”, “conservatori”, “homofobi agresivi” și “oameni ai trecutului”. Ea a mai adăugat că astfel de oameni “nu sunt oameni care să aducă Moldovei prosperitate și progres”. Mai jos redăm declarația integrală a doamnei Marije Cornelissen.

“Ar putea să mai treacă câțiva ani până când societatea moldovenească să accepte homosexualitatea, dar ea va accepta într-un final și voi veți câștiga în final. Și este o bună premisă pentru asta. Și asta pentru că fanaticii religioși, naționaliștii, conservarorii, homofobii agresivi sunt oameni ai trecutului. Ei nu sunt oameni care să aducă Moldovei prosperitate și progres. Oamenii deshiși la minte, toleranți, progresivi și cei care iubesc pe oameni constituie viitorul țării și aceștia sunt oamenii din cadrul comunității LGBT. S-ar putea ca țara voastră să nu înțeleagă acest lucru pe deplin dar, dacă eu aș fi în locul politicienilor voștri eu aș fi extrem de mândră de voi, ca și cetățenii țării mele. Eu știu că va veni o zi când oamenii din Moldova vor realiza cât de minunați sunteți voi și consider că marșul de azi e un pas bun în această direcție.”.

Considerăm că aceste declarații sunt profund ofensatoare la adresa majorității absolute a cetățenilor țării noastre și trădează o falsă toleranță și lipsă de respect față de opiniile și opțiunile persoanelor care sunt de altă părere. Or, într-o democrație veritabilă acest lucru este de neconceput. În Republica Moldova majoritatea copleșitoare a cetățenilor s-au declarat împotriva marșurilor organizate de persoanele LGBT în timp ce o serie de experți ridică semne mari de întrebare privind moralitatea și utilitatea publică a acesor fel de evenimente.

2. Ingerință agresivă în politica internă a Moldovei.

De asemenea, calificăm discursurile și apelurile publice ale oficialilor europeni și internaționali rostite (în speță declarația ambasadorului SUA în Moldova și a ambasadoarei Suediei în Moldova) în susținerea și promovarea agendei LGBT drept ingerință în politica internă a statului Republicii Moldova și o disconsiderare a opțiunilor culturale și religioase bine-cunoscute ale cetățenilor țării.

Ambasadorul Moser a menționat că ”victoria pentru comunitatea gay este victoria pentru toti Moldovenii”. Suntem de părere că astfel de declarații trec dincolo de limita bunului simț al diplomației și prieteniei dintre state.

3. Comunitatea internațională – complicii unui eveniment illegal

Asociația noastră consideră că instanța de judecată a procedat corect când a schimbat traseul marșului LGBT pentru a evita ciocniri violente dintre manifestanți și contramanifestanți. Legea privind întrunirile publice, cât și Art 11, punctul 2 din Convenția Europeană pentru drepturile omului și a libertăților fundamentale permite clar autorităților să nu autorizeze activități publice atunci cînd este în pericol atît siguranța publică cât și moralitatea societății:

Art 11, punctul 2 stipulează:

”Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrîngeri decît acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora”

Marșul organizat de Asociația “Gender Doc-M” în scuarul Oficiului Stării Civile în fața Ambasadei SUA la Chișinău nu numai că a constituit un pericol la adresa moralității în țara noastră, dar și sfidat normele legale privind întrunirile publice. Evenimentul din 19 mai a fost neautorizat, prin urmare este o infracțiune. Iar prezența înalților oaspeți la o manifestație ilegală constituie o complicitate într-un eveniment fără autorizare legală și prin urmare o subminare a valorilor statului de drept din RM, a democrației autentice și a ordinii publice.

Prin intermediul acestei scrisori solicităm conducerii de vîrf a țării, dar și organelor de drept abilitate să ia act de situație și să acționeze în temeiul legii.

Astfel solicităm Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să vină cu un comunicat public pe marginea declarațiilor și apelurilor publice ale demnitarilor menționați mai sus, iar procuratura generală să se pronunțe pe marginea legalității evenimentului de lansare a marșului și a marșului organizat de Gender doc-M.

Surse declarații:

  1. Declarația europarlamentarei Marije Cornelissen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ic3Iuv6Wl8w
  2. Declarația Comisarului UE, Stefan Fule: http://curaj.tv/reportaj/extern/comisar-european-sustine-actiunea-lgbt-de-la-chisinau/
  3. Declarația Ambasadorului SUA la Chișinău, William Moser și a ambasadoarei Suediei: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-1G4uX0AKqo#

site sursa www.aparatorul.md