Spania mai face un pas spre limitarea dreptului de avort

Socialiștii spanioli au cerut retragerea proiectului înaintat de șeful guvernului, prin care se dorește limitarea dreptului femeilor de a face avort. Contestația lor privind această inițiativă a fost însă respinsă în urma votului secret la care a fost supusă în parlament, scrie BBC. Astfel, Spania este mai aproape de adoptarea unei măsuri care înăsprește legea privind întreruperea sarcinii.

În prezent, legea din Spania le permite femeilor să facă avort în primele 14 săptămâni de sarcină. Termenul se extinde până la 22 de săptămâni în cazul în care fătul prezintă malformații grave, ori sarcina poate pune în pericol viața gravidei.
Noul proiect propune însă ca avortul să fie permis în Spania doar dacă sarcina este rezultatul unui act de viol sau atunci când aceasta ar putea pune în pericol sănătatea fizică și psihică a femeii. Vocile care critică propunerea legislativă susțin că adoptarea acestei măsuri le va determina pe femei fie să călătorească în străinătate pentru a fi supuse procedurii, fie le va periclita sănătatea și viața.
„Dacă demersul va merge mai departe, numărul de avorturi din Spania va fi (în continuare) în creștere, iar multe dintre acestea vor fi avorturi mai periculoase pentru femei. Inegalitatea va crește, iar femeile spaniole vor fi, încă o dată, divizate în două grupuri: cele care pot călători într-o țară vecină pentru a face un avort în siguranță și cele care nu pot face acest lucru”, a declarat liderul deputaților socialiști, Elena Valenciano.
Proiectul a stârnit controverse chiar și în interiorul Partidului Popular, care deține majoritatea în parlament și care a promovat inițiativa. Mai multe municipalități guvernate de lideri ai grupării politice s-au declarat împotriva schimbărilor propuse de proiectul de lege, scrie The Guardian.
În ceea ce privește locuitorii, opt din 10 spanioli consideră că înăsprirea legii avortului este „inutilă”, arată un sondaj de opinie citat de BBC. Printre respondenți s-au numărat și femei catolice practicante.
În schimb, biserica sprijină inițiativa de limitare a dreptului la avort. De asemenea, recent, ministrul Justiției, Alberto Ruiz-Gallardón, membru în Partidul Popular, se arăta extrem de hotărât să susțină adoptarea controversatului proiect legislativ, în ciuda protestelor desfășurate împotriva legii avortului la începutul lunii. El a declarat că, din punctul său de vedere, legea apără drepturile fundamentale, iar manifestațiile stradale, injuriile sau țipetele adresate lui nu îl vor convinge să renunțe la proiect.

www.semneletimpului.ro