Guvernul polonez cere unui medic să efectueze un avort, împotriva conştiinţei lui

Premierul Poloniei a ordonat unui medic catolic să îşi încalce conştiinţa şi să efectueze un avort. Dr. Bogdan Chazan, obstetrician din Varşovia, a refuzat să avorteze un copil care a fost diagnosticat cu deficienţe grave la creier. Marţi premierul polonez Donald Tusk a afirmat: „Indiferent de ce îi spune conştiinţa, medicul trebuie să respecte legea. Fiecare pacient trebuie să fie sigur că […] medicul va efectua toate procedurile în conformitate cu legea şi în conformitate cu îndatoririle lui.”

Mama copilului a depus plângere împotriva medicului, susţinând că a fost forţată să poarte un copil cu diformităţi. Dr. Chazan este unul din cei 3.000 de medici care a semnat o „Declaraţie de credinţă”, ce cheamă la recunoaşterea dreptului medicilor de a-şi desfăşura activitatea în conformitate cu convingerile religioase, legat de anumite practici precum evident avortul, contracepţia şi eutanasia. Declaraţia spune că medicii „recunosc primatul legii lui Dumnezeu asupra legii omului” şi văd nevoia „contracarării ideologiilor impuse şi antiumane ale civilizaţiei contemporane”. În Polonia avortul este legal până în a 25-a săptămână de sarcină dacă viaţa mamei este în pericol, dacă copilul nenăscut are handicapuri grave sau dacă sarcina a apărut după un viol sau incest.
MaterCare International, o iniţiativă care sprijină mamele şi copii lor, stă alături de dr. Chazen. „Fapt este că majoritatea oamenilor care au trăit vreodată şi, foarte probabil, marea majoritate a oamenilor de astăzi, văd avortul ca o execuţie a unei vieţi inocente”, a afirmat directorul executiv al MaterCare, dr. Robert Walley. „A cere cetăţenilor să îşi abandoneze moralitatea şi să ducă la execuţie cerinţele guvernului este semnul ce marchează în istoria umanităţii statele totalitare şi sinistre. Suntem întristaţi şi revoltaţi că măsurile împotriva prof. Chazan adaugă Polonia în rândul acestor state. Oamenii cu credinţă devin medici pentru că doresc să ajute oamenii. Ei doresc să ofere vindecare şi speranţă, nu moarte şi disperare. Privim spre ei aşteptând să ne dea cele mai bune sfaturi. Dacă noi spunem că medicii nu pot să aibă opinii, că pacienţii pot să îi dicteze ce vor unui medic, la ce mai este bun medicul?”
„A face sau nu ceva este o decizie morală, iar a arăta cu degetul spre cei cu credinţă este semn de prejudecată. Trebuie să le preţuim moralitatea şi nu să îi pedepsim. Dr. Bogdan Chazan, asemenea lui Ghandi, dr. Martin Luther King Jr. şi nenumăraţi alţii, echivalează această ‘procedură’ cu crima. A fi forţat de lege să comiţi o crimă este ceva ce trebuie cu siguranţă să respingem cu toţii.”

www.catholica.ro