Povestea unor moldoveni cărora dependenţa de droguri le-a distrus sănătatea şi familia

Tot mai mulţi tineri moldoveni devin dependenţi de droguri. Datele Dispensarului Republican de Narcologie atestă o creştere a numărului narcomanilor. Medicii spun că acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că drogurile sunt accesibile.

Dorian a început să consume substanţe narcotice la 17 ani. Soţia lui, care la fel era dependentă de droguri, a murit din această cauză. În prezent, bărbatul urmează tratament şi este decis să lupte pentru fiica lui de şapte ani.
„Din cauza drogurilor, am rămas fără mandibulă şi mi-au pus una artificială. La fel, a început să se descompună ţesutul osos”, spune Dorian.
Şi Igor, un alt tânăr din Capitală, este în aceeaşi situaţie. El spune că tinerii încep să consume substanţe narcotice, deoarece acestea sunt uşor de găsit în farmacii.
„La început consumam droguri uşoare, fumam cânepă. Am văzut că sunt inofensive, nu creează dependenţă şi am încercat ceva mai puternic, pentru senzaţii mai tari”.
Medicii spun că persoanele care utilizează substanţe narcotice sunt expuse mai multor riscuri.
„Pentru consumatorii de drog intravenos este foarte grav infecţia HIV SIDA, diferite hepatite şi alte maladii transmisibile”, a declarat medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.
Potrivit specialiştilor, cei mai mulţi dintre cei afectaţi de consumul de droguri sunt bărbaţi tineri cu vârsta cuprinsă între 19 şi 35 de ani, majoritatea celibatari cu studii medii. Totodată, în primele cinci luni ale acestui an, sub supraveghere medicală se aflau peste 10 000 de persoane dependente de droguri.
Este vorba despre 284 de cazuri la 100 000 de oameni, cu opt la sută mai mult decât anul trecut, când erau semnalate 276 de cazuri.

www.publika.md