Coliva în Tradiţia Bisericii Ortodoxe

În Tradiţia Ortodoxă, creştinii care vin în sâmbăta morţilor la Biserică aduc, pentru Slujba Parastasului, colivă. Nu e vorba de un simplu obicei, pentru ortodocşi coliva având o importantă semnificaţie teologică: „Această colivă este simbolul Bisericii. În «Didahia celor 12 apostoli» se spune că aşa cum aceste boabe de grâu au fost răspândite peste dealuri, adunându-se s-au făcut una, tot aşa să se adune şi Biserica Ta din cele patru colţuri ale pământului întru Împărăţia Ta. Este vorba deci de a se aduna în Împărăţia lui Dumnezeu, nu numai unul, ci fiecare bob, căci fiecare bob reprezintă un suflet”, a declarat pentru TRINITAS TV, părintele Alexandru Stan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Credincioşii aduc la biserică şi alte produse pe care le împart săracilor: „Celelalte produse sunt şi ele primite dacă sunt afierosite, dacă sunt pomeniţi cei adormiţi şi sunt împărţite în numele lor. Este o hrană pe care o dai celor flămânzi, celor goi, aşa cum se spune în cuvântarea Mântuitorului despre judecata din urmă”, a mai spus părintele profesor Alexandru Stan.
Coliva este pregătită cu multă răbdare de gospodine. Cele mai talentate o ornează cu simboluri religioase, multe dintre reprezentări fiind adevărate miniaturi.