Arheologii israelieni au facut o descoperire surprinzatoare, în nord-estul Lacului Tiberiadei, în „ţinutul Gerghesenilor, care este în faţa Galileii”. (Luca, 8,26).placa memoriala tinutul gerghesenilor

Aici, Domnul a calatorit pe apa cu ucenicii Săi, pe Marea Tiberiadei, si a vindecat doi oameni posedati, demonii alungati intrand intr-o turmă de porci. Existenta acestei asezari a fost confirmată, de asemenea, de către oamenii de știință.

Existența unei așezări antice pe malul de nord-est al lacului a devenit cunoscuta în anii ’60, atunci când profesorul Avner Raben de la Universitatea Haifa, și Mendel Nun din Kibbutz Ein Gev, au descoperit rămășițele unui dig mare subacvatic conform „Haaretz”.

Curând, în apropierea rămășițelor orașului, au fost găsite semne tipice ale perioadei bizantine – secolul V.

Scăderea puternică a nivelului apei, din aceasta perioada, i-a permis directorului de excavare Dr. Haim Cohen sa revina asupra studierii digului.

Aici a fost descoperita o lespede de marmură, măsurand aproximativ 70/150 centimetri, cu o inscripție în aramaică, realizata cu caractere ebraice.

Judecând după mărimea plăcii, datând din secolul al V-lea, și dupa primele cercetari ale experților, este vorba despre o placă memorială în onoarea unei persoane: textul începe cu cuvintele „Zahrin le-tov…” („Memorie buna…). Au mai fost identificate, de asemenea, cuvintele „Amin” și „Marmaria”. Acesta din urmă, conform cercetătorilor, înseamna „Sfânta Maria”.

„Așezările evreiești de pe malul de est al Mării Tiberiadei sunt o raritate”, spune Prof. Artzi. „Până acum, nu am avut nicio dovada a existentei așezărilor evreiești din aceasta perioada, pe malul marii, acestea fiind disparute în timp, cu excepția Magdalei”.

Placa descoperita acum indică rădăcinile evreiești ale așezării, fiind o descoperire unica în țară, conform agentiei de știri israeliene.